Reklama

Reklama

Siréna od Mississippi

  • Česko Siréna z Mississipi (více)
Trailer 2
Drama / Mysteriózní / Romantický
Francie / Itálie, 1969, 123 min (Alternativní 119 min)

Cesty lásky bývají nevyzpytatelné a neznají hranic. Mladý pěstitel tabáku továrník Louis (Jean-Paul Belmondo) očekává na tichomořském ostrově svou neznámou nevěstu, Julii, kterou však po cestě zaoceánskou lodí zavraždila podvodnice Marion (Catherine Deneuveová). Marion je krásná a Louis jí okamžitě podlehne a bezmezně se do ní zamiluje. Marion si počíná velmi obezřetně a brzy získá přístup ke všem Louisovým penězům, se kterými prchne zpět do Francie. Louis je odhodlán ji najít a pomstít se. Ale láska zničí jeho odhodlání. Snímek o velké bláznivé lásce byl Truffautovou poctou jeho velkým vzorům Jeanu Renoirovi a Alfredu Hitchcockovi. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (121)

sud 

všechny recenze uživatele

Jakkoli mě Francois Truffaut zklamal svojí Nevěstou, co byla v černém, svým příštím filmem si u mě vše vynahradil. Tentokrát mu stačilo pouze pár herců a několik zajímavých lokalit pro děj. Ostrovní záběry dýchají exotikou, Francie je prostě Francie a chladné Švýcarské alpy působí mrazivě a romanticky zároveň. A takový je vlastně i celý tento film. Jean-Paul Belmondo zvládl jednu ze svých nejnetypičtějších rolí na výbornou. Tajemná kráska Catherine Deneuve byla naprosto úžasná. Nikoho jiného bych si v obou rolích neuměl představit. Siréna od Mississippi vypráví o všech úskalích nejkrásnějšího lidského citu jménem láska. Spalující, chladná, vášnivá. Chercher la femme. Nevím jak vy, ale já bych té až neskutečně krásné Catherine rovněž podlehl. A rád. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„O hajzla míň!“ Truffautova snaha o syntézu vícero žánrů s sebou nese velmi nemilý přechod od precizního krimi thrilleru k tuze nevěrohodnému melodramatu. Uctívání klasických milostných románů (a románů obecně) se všemi jejich výlevy emocí a naivní, zcela vážně míněnou vírou v čistou lásku příliš nekoresponduje s hravou, jako vždy mile nadsazenou režií. Filmařské postupy z děl Truffautových učitelů (celý film je věnován Jeanu Renoirovi), nenápadné náznaky budoucího dění (opakovaný motiv klece, do které se oba milenci symbolicky zavírají) dávají při zapojení knih (mj. Šangrénová kůže od Balzaca) i kreslených komiksů (rozkošně cynické užití stripu ze Sněhurky) dohromady snímek mimořádně inteligentní, který se svými postavami nakládá všelijak, ale vždy stojí na straně diváka. Potěšující, třebaže to nijak nekompenzuje bolestně zjevnou absenci děje v druhé polovině. 75% Zajímavé komentáře: sportovec, agathon ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Keď som si nedávno pozrel film Nevesta bola v čiernom dúfal som, že nič horšie už od Truffauta neuvidím. Teda nie že by Nevesta bola zlá, ona bola iba priemerná. Veľmi rýchlo som sa dočkal. V Siréne ponúkol ešte neuveriteľnejší príbeh, znásobený zlými hereckými výkonmi (alebo zle vybranými hercami). Nemohol som im veriť mechanicky odriekavané texty. Nemohol som uveriť, že Belmondo je takým zamilovaným ťuťmákom a Catherine takou neľútostnou a chamtivou sviňou. A keďže som im to neveril, veľkú časť filmu som sa nudil. Na to, aby som upadal do vytrženia nad Belmondovými asociáciami pri pohľade na obrázok Snehulienky otrávenej jablkom a nie jedom na potkany, som už dosť starý. Aj na to, aby som veril, že niekto môže milovať ženskú, ktorá mu odkrágľovala potenciálnu nevestu, okradla ho o hotovosť, ušla mu, okradla ho o zvyšok majetku a keď jej už na nič nebol, sa ho pokúsila otráviť. Ďakujem Francois, máš mnoho omnoho lepších filmov. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Proč jen točil Truffaut tak málo "hitchovin"? A proč, když už nějakou točil, ji musel ve druhé půlce rozmělnit ve studii nevšedního vztahu? Nechápejte mě špatně, obě ty polohy jsou truffautovsky precizní, jen dohromady nepasují v žádném ohledu. Je to jako se snažit do dokonalé formy na trojúhelník nacpat nádherné kolečko. Nakonec ho tam sice možná i vecpete, ale dokonalá nádhera z toho prostě a jednoduše nebude. Prostě nebude. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Bohatý továrník Jean-Paul Belmondo si vezme podvodnici Cathérine Deneuve, která se vydává za jeho neznámou snoubenku. Postupně Deneuveová provádí Belmondovi mnohé hrůzy, ale se ten chová jako hodný zamilovaný manželský ňouma. Láska je je pro něj silnější než rozum. Celkově jde o poctivě udělané, ale (obzvlášť na Francouze) dosti chladné milostné drama - citově i filmařsky, navíc s dost nevěrohodným scénářem a s klesající kvalitou ve druhé půli filmu. Z tohoto Truffautova snímku jsem nějaký nadprůměrný dojem nezískal, snad s výjimkou závěru s pohozeným komiksem se Sněhurkou. Trailer (přímý odkaz): http://www.youtube.com/watch?v=Kuy3Xkz0xOI ()

Galerie (57)

Zajímavosti (17)

  • Mezi místa natáčení patří staré Antibes, kde Jean-Paul Belmondo (Louis) v dlouhé tříminutové sekvenci šplhá po třípatrové budově. Závěr filmu se natáčel v masivu Chartreuse v Le Sappey-en-Chartreuse, v chatě, kde se o několik let dříve natáčel film Tirez sur le pianiste (1960) a o několik let později film Buffet froid (1979). (classic)
  • Film byl věnován reiséru Jean Renoirovi. (formelin)

Související novinky

Zemřel Jean-Paul Belmondo

Zemřel Jean-Paul Belmondo

06.09.2021

Přichází smutné zprávy z Francie. Svět filmu dnes přišel o jednu z velkých hereckých ikon, ve věku 88 let totiž v Paříži zemřel oblíbený francouzský herec a producent, charismatický Jean-Paul… (více)

Reklama

Reklama