Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Až do svých sedmatřicátých narozenin byl George docela obyčejným automechanikem v malém kalifornském městečku Harmon. Ovšem do chvíle, kdy si odskočil z oslavy ven před hospodu, aby se nadýchal čerstvého vzduchu, změnila jeho život. Na jasné noční obloze se mezi miliony hvězd objevil zářící bod a blížil se přímo k Georgeovi. Oslepující záře ho na okamžik připravila o vědomí. Když s pak vrátil mezi své přátele, byl jiným člověkem. Dal dvěma tahy mat místnímu lékaři - přeborníkovi v šachu a odešel domů, kde se během noci ze slovníku naučil španělsky. Všechno je najednou tak snadné ! George čte čtyři knihy denně a s mozkem pracujícím na plné obrátky chrlí nápad za nápadem. Sestrojil automobil, který jezdí skoro zadarmo. Objeví princip akumulování sluneční energie. Jeho nový typ organického hnojiva mění úhor v úrodnou černozem a jen tak z legrace rozkóduje složitou armádní šifru a zruší důležité vojenské cvičení na nedaleké letecké základně. Pouze jedna záležitost dělá Georgeovi po jeho zázračné proměně stejné problémy jako dřív. Krásná sousedka, obávající se dalšího milostného zklamání, vytrvale odolává Georgeovým nesmělým pokusům o dvoření. A když se začnou věci i v tomto směru obracet k lepšímu, vtrhnou do Georgeova domu agenti FBI, aby zatkli domnělého špióna, který tak snadno rozlouskl vojenské kódy... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (278)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Před 12 lety, když jsem tenhle film viděla poprvé, byla jsem z něj u vytržení, oslovil mě dojemný příběh i jeho zpracování. Hezká hudba, nadpřirozené jevy, osamělost odlišného člověka, romantika, trochu napětí, ke konci smrkání do promočeného kapesníku... jo, líbilo se mi to:-). Nedávno jsem měla příležitost vidět "Fenomén" znovu, a přestože část kouzla zůstala zachována, přece jen už nejsem to přecitlivělé děvčátko jako kdysi. S věkem přišel cynismus, co mi dříve přišlo dojemné a krásné, to mi dnes přijde sladkobolně kýčovité, patetické. Jóó, věk je sviňa nenechavá... Role J. Travoltovi každopádně sedla, R. Duvall si vystřihl sympatického doktora a Forest Whitaker rovněž odvedl svůj dobrý standard. Pěkný film, jen přespříliš sladkobolný:-). 75% ()

tempus 

všechny recenze uživatele

Co, se mi nelíbilo, je to, že v nemocnici to ztrácí šťávu. Ale naopak se mi líbí, že to je americký romantické drama, které jím zůstane až do titulků, i když ten sci-fi motiv přerůst v něco většího, akčnějšího, epičtějšího. A ten jiný konec, než jsem podvědomě tušil také je dobrý. Nebýt toho závěru v nemocnici, odkliknu 4*, protože vidět automechanika/zemědělce Travoltu, jak se snaží udělat dojem na Kyru "Brendnu" Sedwick a přitom rozvijí technologii, která pomáhá v každodenním venkovském životě o skoro míli dál, dělá z filmu něco milého a originálně krásného. ()

Reklama

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Nádherný film a pro mě zatím suverénně nejlepší věc s Travoltou, kterou jsem viděl. Toho člověka mám pořád tak nějak zapsanýho jako slizkýho frajera z Pomády a žádnou jinou rolí tu tvář u mě nesmazal.....až ve Fenoménu.....na filmu taky hrozně oceňuji neklíšovitost - tam, kde u tun jiných filmů už dopředu víte, co se stane (zejména co se romatických scén týče), tady nepřijde. Hodně se mi líbil i epilog, který jen podrthl průběh závěrečné třetiny filmu - totiž že i přes konec nemá vyznívat smutně....v tomhle mi dost připomínal Million Dollar Baby. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Tenhle miloučký film se silným mysteriózním kontextem mám fakt ráda ;-) Je klasickým zástupcem devadesátkových filmů, kterým nechybí trocha tajemna, chytlavý scénář, dobré herecké obsazení a spousta romantiky.. Velmi mě baví pozorovat změnu hlavního hrdiny a zároveň i jeho okolí, které z jeho geniality dostává strach.. Mám ráda něhu klasické filmové tvorby, která nepotřebuje monstrózní grafické triky, aby zaujala.. Rozhodně si "fenomenálního" Travolťáka pustím za život víckrát než mnohé současné podívané ;-) ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(3/2024) / Dosť som sa tešil na tento film, dostal som v podstate čo som chcel, ale dajme tomu, že nič navyše. Travolta super výber na túto hlavnú postavu, hlavne vďaka nemu som sa k tomuto relatívne zapadnutému filmu dostal. Príbeh a celkovo spracovanie také 90tkovo mainstreamové, neškodné a slušácke. Whitaker výborný sidekick a spolu s Duvallom to pekne doplnili. Chcelo to ale možno trochu viac emócií a gradácie ku koncu, kde film napriek, na papieri celkom slušnému zakončeniu, toho moc nepredviedol. Vďaka chytľavému námetu sa ale jedná o nadpriemerný kúsok. (7/10) ()

Galerie (35)

Zajímavosti (7)

  • Celosvětová premiéra proběhla 22. června 1996 v East Hamptonu (stát New York). (Varan)
  • Signály, ktoré počúva George, nie sú vysokorýchlostné Morseove signály, ale jednoduché zvuky prenosu staromódneho ďalekopisu. (Peter-1307)

Reklama

Reklama