Reklama

Reklama

V roce 2035 jsou roboti součástí každé domácnosti a lidé jim důvěřují. Až na jednoho – trochu paranoidního detektiva Dela Spoonera (Will Smith). Ten je přesvědčený, že zločin, který právě vyšetřuje, spáchal robot. Vyšetřování ho přivede k odhalení děsivé hrozby pro lidskou rasu... Společně s psycholožkou Susan Calvenovou vyšetřují smrt doktora Milese Hogenmillera, vědce, který pracoval s roboty pro U. S. Robotics. Příčinou smrti byla sebevražda, ale Spooner je přesvědčený, že vědce zavraždil robot. Tři zákony robotiky však zaručují, že taková věc je nemožná… (TV Prima)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (1 074)

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Tohle mi jen potvrdilo, že české znění dělá opravdu hodně. Poprvé jsem totiž slyšela Smitha bez dabingu a je mi konečně sympatický! Detektiva Spoonera, kterému se nelíbí dnešní svět plný robotů a je vůči nim asi jako jediný na světě podezřívavý, zahrál přesvědčivě. Scéna,kdy honil běžícího robota s kabelkou v ruce,protože myslel,že se jedná o zloděje (přitom jen nesl inhalátor své majitelce) byla prostě skvělá. Jeho až téměř "paranoiu"jsem chápala,v takovém světě bych měla úplně stejný názor. Nejen,že je ten film vtipný, akční a napínavý,ale nese sebou jisté poselství (výstižná je scéna kdy se Dr.Calvinová snaží ovládnout přehrávač hlasem,i když je ve skutečnosti na dálkové ovládání)o tom,jak jde vývoj až hrozivě dopředu,jak citát "Co si člověk neudělá,to nemá"přestává platit, nebo o tom,jak za nás dnes všechno dělají stroje. Jen doufám,že svět nebude nikdy vypadat jako v tomhle filmu. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Stálo to hodně úsilí zapomenout, že kdy existoval nějaký Isaac Asimov a přestat s úvahami, proč sakra, když už to s předlohou nemá vůbec nic společného, se to musí jmenovat zrovna takhle. Výsledek té snahy byl ve spojení s překvapivě povedeným akčním snímkem docela uspokojivý, na to že narozdíl od Asimova se ve scénáři nějaká ta díra najde a místo filozofických příběhů o třech zákonech a úloze a možnostech strojů je tu jen další umělá inteligence se syndromem Shodan a týpek "já vám to od začátku říkal" stojící proti ní, pochopitelně s fešnou intelektuálkou po boku. Proyasově filmu o robotech nelze upřít nabušený vizuál ani atmosféru, na které má svůj podíl i práce skladatele Marca Beltramiho. Nejde nepřiznat ani to, že některé scény pohltí i dost skeptického diváka (to jsem jako že já). Stejně tak ale nejde nepromluvit o překombinovanosti zběsilého otáčení celými záběry, obzvlášť patrného v závěru filmu a největší pecce do vazu, kterou je neskutečně trapný product placement (tím nemyslím Audi!!!) napasovaný do filmu stylem "hlavní hrdina je čistě náhodou zažraný do přelomu 20. a 21. století". To je nedůstojné i pořádného tak trochu temného akčního nářezu s jakousi myšlenkou, který se Alexu Proyasovi povedlo vytvořit. Ode mě 70% a poznámka, že ASIMOV NAVŽDY ZŮSTANE JEN JEDEN. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 200 nejlepších sci-fi filmů - 200 Greatest Sci-Fi Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Výborná akční sci-fi střihnutá kriminálkou - volně inspirovaná Asimovovou sbírkou povídek. Na podruhé mi Já, robot přišel ještě lepší, nejvíce jsem si vychutnal vtipně napsané dialogy a perfektně odvedenou trikovou akci stovek robotů. Jedině mi trochu vadí jisté nelogičnosti děje, no ale nikdo není dokonalý, že? Trailery: http://www.csfd.cz/film/91975-ja-robot-i-robot/videa/ ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Je parné léto a k tomu neodmyslitelně patří pořádný popcornový nářez. A protože rudoch Hellboy se zatím pozdržel kdesi za oceánem, pozornost si zatím jednoznačně zaslouží testosteronový bijec Will Smith, o němž producenti i režiséři moc dobře ví, že zpomalený a naštvaný chutná úplně nejlépe. Jeho drsná frackovitá image se zúročila i zde - těžko si na pozici rozporuplného vyšetřovatele záhadné (sebe)vraždy v přetechnizovaném roce 2035 představit někoho stylovějšího. Hláška střídá hlášku, pátrání se příjemně rozvíjí a iluze fungujícího světa se neustále prohlubuje. Scénář po delší době přichází s poměrně originálním námětem, i když to občas malinko zaskřípe a zavane moderním popem pro celou rodinu - zlí roboti jsou červení, hodný robot všechny zachrání atd. V globálu je však atmosféra příjemně temná a lehce odkazuje na Blade Runnera, i když jeho kultovního statutu snímek určitě nedosáhne. Triky mají naprosto oslnivou kvalitu (roste tu velká konkurence ostatním trikovým gigantům), roboti působí zcela přirozeným dojmem a když přijde na akci, dostávají všechny vaše smysly pořádně zabrat - rotace kolem osy, bullet-time a ostatní trademarky současného „postmatrixovského standardu“ přicházejí v jednom úhledném balíčku. Alex Proyas pobral to nejlepší z Vrány, Bad Boys a Minority Report, celek mírně přisladil Asimovem (prostě si od něj vzal roboty ;) a pod nálepkou akční sci-fi prodal na velice líbivém podnose. Co na tom, že má jeho film mnohem blíže k čiré komerci, než k artfilmu, který by stál za delší přemýšlení - je přece to léto. Vyrážejte do kin! ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Shlédl jsem tento filmeček od jednoho z mých oblíbených režisérů Alexe Proyase a byl jsem více než spokojený. Will Smith a Ti druzí.... Will je cool policajt v botách z roku 2004, který nemá rád nic robotického. Ti druzí... Roboti. Krásný design robotů spojen s jejich realistickým vložením do obrazu, který nemá žádnou chybu. Hudba je skvělá a perfektně podtrhuje dech beroucí akční scény. Ať už Will a demolice baráku nebo Will v autě (mimochodem krásné Audi ;-)) a roboti na něm (ti už tak krásní nejsou ;-)). Will a závěrečných asi 15 minut akce akce a ... chvíle napětí....akce. Souboj robot VS robot je celkem zajímavý, i když nepřináší nic přelomového. Kamera je vynikající!!! Létající a obtáčející se kamera není zázrak, ale je velmi působivá. Pohled na město 2035 je zajímavý, ale velmi podobný Minority report. Osobně jsem očekával, že Alex zvolí větší podobu k Dark city. Temné město osvětlené jen umělým světlem, klidná tajemná hudba dotvářející noir atmosféru by z filmu jistě udělala hodně zajímavou podívanou. Tento film nebude kultovní. Za 5 let si na něj možná vzpomene jen málokdo, ale je to jistě lepší film a zábava než ostatní blockbustery tohoto léta (Van Helsing, Troy apod.jsou opravdu špatné filmy!!!). Málem jsem zapomněl na hezkou psycholožku robotických mozečků. PS: po třech letech ... Beru zpět, já si na tento film vzpomněl a díky HBO jsem zjistil, že jeho kvality čas nedokáže změnit. PPS: scénáristé odvedli slušnou práci ohledně přepracování povídkové sbírky Já, robot od Isaaca Asimova. Mnoho nápadů a některé zásadní zvraty jsou z jednotlivých příběhů sbírky zručně vyjmuty a zakomponovány do filmu. Dobrá práce. ()

Galerie (155)

Zajímavosti (40)

  • Automobilka Audi poskytla dva své sériově vyrábené modely, které byly použity ve scénách s městskou dopravou, opticky však upraveny do více futuristické podoby. (epicride)
  • Původní scénář Jeffa Vintara se jmenoval "Hardwired" a rozehrával příběh ve stylu klasické detektivky - technicky vzato neměl nic společného s příběhy Isaaca Asimova. To bylo ješte v produkci Disneyho, kde si s myšlenkou na jeho natočení pohrával režisér Bryan Singer. Pak se dostal do studia Fox, které Vintara znovu najalo, aby děj upravil do podoby vysokorozpočtového blockbusteru a začlenil do něj asimovovské prvky (Foxové totiž disponovali příslušnými právy). Pozdější spoluscenárista Akiva Goldsman nakonec provedl další úpravy, aby látka více seděla Willu Smithovi. (imro)

Související novinky

Ocelové jeskyně míří do kin

Ocelové jeskyně míří do kin

28.07.2016

Isaac Asimov vymyslel tři zákony robotiky a napsal stovky knih, takže je docela fascinující, že se dočkal jen dvou hollywoodských filmů. Chris Columbus natočil Pozitronového muže (aka Andrew - člen… (více)

Jaime Lannister jako mstivý egyptský bůh?

Jaime Lannister jako mstivý egyptský bůh?

07.06.2013

Další urostlý blonďák v roli nebešťana, který sestoupí mezi smrtelníky a předvede jim, zač je toho kladivo? I když v tomto případě spíš kopí, bitevní palici nebo efektní dvojzubec. Nikolaj Coster… (více)

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

15.04.2012

Po rozsáhlých přípravách mu studio Warner na poslední chvíli zrušilo biblickou akční fantasy Paradise Lost. Tvůrce Vrány, Já, robot a Proroctví tudíž hledá náhradní projekt. Zřejmě se jím stane… (více)

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

23.08.2008

Tři značně odlišné projekty v dnešní novince spojuje fakt, že osobnosti, které za nimi stojí, nedávno spolupracovali na mysteriózním thrilleru Knowing. Především je tady režisér Alex Proyas, tvůrce… (více)

Reklama

Reklama