Reklama

Reklama

V roce 2035 jsou roboti součástí každé domácnosti a lidé jim důvěřují. Až na jednoho – trochu paranoidního detektiva Dela Spoonera (Will Smith). Ten je přesvědčený, že zločin, který právě vyšetřuje, spáchal robot. Vyšetřování ho přivede k odhalení děsivé hrozby pro lidskou rasu... Společně s psycholožkou Susan Calvenovou vyšetřují smrt doktora Milese Hogenmillera, vědce, který pracoval s roboty pro U. S. Robotics. Příčinou smrti byla sebevražda, ale Spooner je přesvědčený, že vědce zavraždil robot. Tři zákony robotiky však zaručují, že taková věc je nemožná… (TV Prima)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (1 075)

POMO 

všechny recenze uživatele

Efektný, technicky dokonalý akčňák pre mainstreamových popcorňákov, vstrebateľný aj náročnejšími divákmi. Ale reči o vysoko inteligentnej zábave typu Minority Report sú kaleráby. Scenár filmu je prostoduchý, jednoduchý, s banálnymi dialógmi a notnou dávkou klišé. Na úroveň kvalitnej zábavy povyšuje scenár iba režisér Alex Proyas, vďaka ktorému je výsledok dosť dynamický na to aby nenudil a dosť paranoidný a znepokojivý na to, aby pohltil. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Další příklad typického Hollywoodského zpracování knihy.. Název sebereme (důvod jasně pochopitelný), hodíme nějakou cool novou postavu (důvod pochopitelný a hlavně stejný jako ten první), zahranou nějakou naší stálicí (důvod na třetí), vymyslíme si zbytek postav (které samozřejmě v knize buď nebyly úplně, nebo byly, ale ty ve filmu se od nich líší tak moc, že je za ně ani nejde považovat), vymyslíme si jiný děj, který bude samozřejmě okořeněn totálně vymakaným vizuálem, velkými akčními scénami a dostatečnými emocemi. A tak se stane to, že... já, robot stejně není vůbec špatný film. O nějaké té myšlence, genialitě a propracovanosti Asimovy předlohy sice můžeme leda snít, ale atmosféra je překvapivě hustá, Will Smith v roli, která mu padne nejlépe - frajírka, ovšem rozhodně ne takového, jací se vyskytují v jiných filmech. Je to super drsný detektiv (Bad Boys?), který má paranoiu z robotů (oprávněnou?) a vyšetřuje vraždu. to vše, jak jsem už napsal, v krásném prostředí budoucnosti, nad kterým ale visí tichá hrozba. Proyas byl rozhodně dobrou volbou, jeho talent pro stylovost je pozoruhodný. A tak celá dějová linka uběhne téměř bez problémů (na straně diváka samozřejmě, ve filmu si jich užijí dost) a na konci ještě nějaké to povinné poselství a zárověn nám dává film i varování. Na ty ale stejně všichni kašlou. Takže pěkné 4, hlavně za uvěřitelné výkony, velmi dobře zpracované roboty, všudypřítomný strach (ne tak hutný jako jinde, občas mi přišel takový povinný, ale to jen malá vada, jejíž záplatu poskytl režisér a scénař hned vzápětí..) a za to, že sem četl skutečného robota, který mně do světa budoucího uvedl a hlavně neustálě opakoval 3 zákony.. ()

Reklama

kulyk 

všechny recenze uživatele

Ajzek v truhle určo nerotuje, přinejmenším ne kvůli tomuto filmu. Není špatnou zprávou, že rozvinutá technická hejblátka dnes dovolují velice kvalitní vizuální ztvárnění fantasií velikánů sci-fi. A Fresh Prince si posílil ego nejedním klikem, shybem a pružením v kolenou, takže mu člověk skoro i uvěří roli drsňáka. Samozřejmě by na jeho místě byla vhodnější celá plejáda jiných ochotníků, ale rozstřikovat natrávený oběd se mi z něj nechtělo. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nebýt to tak přehnaně cool, jednalo by se o největší sci-fi událost od uvedení Spielbergova Minority Reportu. Film díky režii Alexe Proyase disponuje sugestivní atmosférou a překvapivě i slušnou (byť redukovanou) ideou. Will Smith byl sázkou na komerční jistotu, a tak jeho Del Spooner dělá z filmu tak trochu mačovský zvířetník. Postava jako celek mi nikterak nevadí, ale některé hlášky působí v kontextu příběhu stejně přirozeně jako Zarathustra na veřejných hajzlících. Přesto skládám Proyasovi poklonu, s jakou lehkostí dokázal vybalancovat kompromis mezi akčním špektáklem a působivou sci-fi podívanou s varovným podtextem... S jakou lehkostí dokázal do žil filmu vpravit působivé emoce a sekvence, které stojí za zapamatování. Nakonec člověk rád promine i těch několik přemrštěně efektních "matrix-like" scének a pokud nepatří mezi nekompromisní fanoušky Isaaca Asimova, tak si snad při troše dobré vůle nemůže tuhle perfektně natočenou jízdu nevychutnat. Rozhodně horký kandidát na sci-fi roku. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 200 nejlepších sci-fi filmů - 200 Greatest Sci-Fi Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Výborná akční sci-fi střihnutá kriminálkou - volně inspirovaná Asimovovou sbírkou povídek. Na podruhé mi Já, robot přišel ještě lepší, nejvíce jsem si vychutnal vtipně napsané dialogy a perfektně odvedenou trikovou akci stovek robotů. Jedině mi trochu vadí jisté nelogičnosti děje, no ale nikdo není dokonalý, že? Trailery: http://www.csfd.cz/film/91975-ja-robot-i-robot/videa/ ()

Galerie (155)

Zajímavosti (40)

  • Motocykl, na kterém Spooner (Will Smith) jezdí, je jmenuje MV Agusta o objemu 750 ccm. Těchto motorek bylo vyrobeno jen 300 kusů. (Džejkop)
  • Podle scény v restauraci by měla být cena piva v USA roku 2035 23,25 amerických dolarů. (Pavlínka9)

Související novinky

Ocelové jeskyně míří do kin

Ocelové jeskyně míří do kin

28.07.2016

Isaac Asimov vymyslel tři zákony robotiky a napsal stovky knih, takže je docela fascinující, že se dočkal jen dvou hollywoodských filmů. Chris Columbus natočil Pozitronového muže (aka Andrew - člen… (více)

Jaime Lannister jako mstivý egyptský bůh?

Jaime Lannister jako mstivý egyptský bůh?

07.06.2013

Další urostlý blonďák v roli nebešťana, který sestoupí mezi smrtelníky a předvede jim, zač je toho kladivo? I když v tomto případě spíš kopí, bitevní palici nebo efektní dvojzubec. Nikolaj Coster… (více)

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

15.04.2012

Po rozsáhlých přípravách mu studio Warner na poslední chvíli zrušilo biblickou akční fantasy Paradise Lost. Tvůrce Vrány, Já, robot a Proroctví tudíž hledá náhradní projekt. Zřejmě se jím stane… (více)

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

23.08.2008

Tři značně odlišné projekty v dnešní novince spojuje fakt, že osobnosti, které za nimi stojí, nedávno spolupracovali na mysteriózním thrilleru Knowing. Především je tady režisér Alex Proyas, tvůrce… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno