Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Stano Matička, Rosťa, Edison, Fera Ondráček a cikán Štefan Daniel, kterému nikdo neřekne jinak než Daňo, jsou nerozlučná pětka kamarádů ze sedmé třídy základní školy v jihomoravských Čejkovicích. Díky dalekohledu mají dokonalý přehled, co se ve vesnici děje, a jsou také první, kdo si všimne příjezdu nového učitele Petra Mikeše. Pomohou mu se zavazadly, a dokonce mu zařídí byt, aby byl obyvatelný, mimo jiné palmou, která v sále kulturního domu cudně zakrývá nahotu sochy Thálie. To je jen první z "průšvihů", které s nimi učitel během školního roku prožije. Hned následující týden totiž přísná učitelka Mlýnková zabaví klukům západní časopisy s erotickým obsahem. Do problémů se dostane i Mikeš, když odmítne doučovat primadonu třídy, nafoukanou Moniku. Navíc se musí bránit snaze rodičů, kteří ho chtějí ve vsi udržet, a proto se mu rozhodnou dohodit nevěstu. Situace se stane opravdu vážnou, když matka odmítnuté Moniky rozšíří pomluvu, že se učitel s kluky opil a pak rozbili sklípek dobráckého učitele Vrbeckého. To však kluci nehodlají nechat jen tak a rozhodnou se vypátrat skutečného viníka. Když se za Mikešem přistěhuje jeho dívka Petra a její uvítání se klukům zvrtne do další katastrofy, nemůže už zkušeného učitele nic rozházet. Dobře ví, že s klukovskou pětkou si ještě užije. (TV Nova)

(více)

Recenze (112)

kingik 

všechny recenze uživatele

A z které planety byl ten učitel? Neznám, že by se takhle choval učitel ke svým žákům. Bolševik idealizoval i školství na venkově. Pohádka dobrá, ale nebyl to náhodou film ze života? Dneska vrazit žákovi facku, tak by si na něj po škole počkali, a to ani Eli Roth nevymyslí, jak by ho dolámali a dohromady by ho nedali ani v "růžovce". Jiná doba, jiný mrav. "Patří jim to hajzlům intelektuálskejm". 40% ()

joelly01 

všechny recenze uživatele

Jako dite jsem na podobne filmy poulila oci s velkou oblibou, ovsem nyni po sto letech me to nejak neuchvatilo. Na destive nedelni odpoledne k zehleni se to da, proste takovy sikovny prumer. Ty deti mi tam docela splyvali a Jan Hartl nikdy nebyl mym nejvetsim oblibencem. Ale neco malo z te detske poetiky me tak trochu chytlo, takze proc ne, ze? ()

Reklama

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Jako malý jsem tento film zbožňoval, jako již dospělý se na něj dívám trošičku s despektem. To proto, že mi došlo, že dětská dobrodružství, která prožívají kluci na menší moravské vesnici jsou až příliš nereálná. I když rajče v puse je skvělý nápad:-) Několik pěkných scén a poměrně milosrdná délka filmu ale značí stále ještě přijatelnou zábavu. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Tohle jest takový stroj času. Jejda, to je vzpomínek.;-) Ale jinak jde o squellou věc, která v podstatě nemá chybu. Dokonce to není ani moc normalizační či jinak poplatné době. Velké plus. Mám moc rád cs filmy z 80tek, které jsou zvláště ve školním prostředí. Když jste to totiž zažili, nejde jinak.;-) ()

Skleena 

všechny recenze uživatele

Sakra, já mám prostě pro starší filmy se školní tématikou slabost. Jestli to je vlastní "chuligánskou" minulostí z dob základoškolských, nebo se je prostě daří točit tak, aby i po těch letech byly stále vtipné... Nevím. Každopádně dobrácký učitel v podání Hartla a atypická role Simony Stašové si v kontrastu s neherci v dětských rolích zaslouží smeknutí a příslib opětovného zhlédnutí. Třeba zas po letech. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • Letní kino se natáčelo v obci Roštín. (M.B)
  • Ve filmu zazní také úvodní skladba ze seriálu Dobrá voda (od r. 1982). (M.B)
  • Ve filmu si zahrála Iva Hüttnerová coby učitelka hudební výchovy se svým synem Matoušem Rajmontem, který ztvárnil Fera Ondráčka. Slavná je např. jejich scéna při hodině hudební výchovy, kdy Ondráček neustále odmlouvá a učitelka jej pokaždé napomene, až to nakonec nevydrží a hystericky velmi hlasitě zakřičí jeho jméno. (farinelli77)

Reklama

Reklama