Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Stano Matička, Rosťa, Edison, Fera Ondráček a cikán Štefan Daniel, kterému nikdo neřekne jinak než Daňo, jsou nerozlučná pětka kamarádů ze sedmé třídy základní školy v jihomoravských Čejkovicích. Díky dalekohledu mají dokonalý přehled, co se ve vesnici děje, a jsou také první, kdo si všimne příjezdu nového učitele Petra Mikeše. Pomohou mu se zavazadly, a dokonce mu zařídí byt, aby byl obyvatelný, mimo jiné palmou, která v sále kulturního domu cudně zakrývá nahotu sochy Thálie. To je jen první z "průšvihů", které s nimi učitel během školního roku prožije. Hned následující týden totiž přísná učitelka Mlýnková zabaví klukům západní časopisy s erotickým obsahem. Do problémů se dostane i Mikeš, když odmítne doučovat primadonu třídy, nafoukanou Moniku. Navíc se musí bránit snaze rodičů, kteří ho chtějí ve vsi udržet, a proto se mu rozhodnou dohodit nevěstu. Situace se stane opravdu vážnou, když matka odmítnuté Moniky rozšíří pomluvu, že se učitel s kluky opil a pak rozbili sklípek dobráckého učitele Vrbeckého. To však kluci nehodlají nechat jen tak a rozhodnou se vypátrat skutečného viníka. Když se za Mikešem přistěhuje jeho dívka Petra a její uvítání se klukům zvrtne do další katastrofy, nemůže už zkušeného učitele nic rozházet. Dobře ví, že s klukovskou pětkou si ještě užije. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (13)

  • Kluci si popiskují ve své době populární, ale nikde nevysílanou písničku od skupiny Uriah Heep, „Lady in Black“. (sator)
  • Bytovka, do které se nastěhoval učitel Mikeš (Jan Hartl), se nachází v obci Čejkovice na Hodonínsku. V době natáčení se začala stavět. (Standey)
  • Letní kino se natáčelo v obci Roštín. (M.B)
  • Časopis pro dospělé zabavený klukům je Mayfair, ročník 3, číslo 7 z července 1968. (velkyvezir)
  • Ve filmu si zahrála Iva Hüttnerová coby učitelka hudební výchovy se svým synem Matoušem Rajmontem, který ztvárnil Fera Ondráčka. Slavná je např. jejich scéna při hodině hudební výchovy, kdy Ondráček neustále odmlouvá a učitelka jej pokaždé napomene, až to nakonec nevydrží a hystericky velmi hlasitě zakřičí jeho jméno. (farinelli77)
  • Ve filmu zazní také úvodní skladba ze seriálu Dobrá voda (od r. 1982). (M.B)
  • Natáčelo se na Hodonínsku v obci Čejkovice. Ve filmu je možné vidět cedulku Čejkovice národní výbor. (M.B)
  • Film je natočen dle stejnojmené knihy Jiřího Jilíka, který popsal své zkušenosti během působení na základní škole ve Vlčnově. Postavy vycházejí z reálných osob. (Ganka)
  • Scéna, kdy kluci na stromě řeknou: "Delegace jede," musela být kvůli tehdejší cenzůře přetočena. V původním scénáři byla fráze: "Papaláši jedou." (M.B)

Reklama

Reklama