Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mitchovi Robbinsovi se blíží čtyřicítka a propadá frustraci. Jeho kamarád Phil je na tom ještě hůř - doma je pod pantoflem a v práci ho zase komanduje jeho tchán. Oba závidí Edovi, který vypadá, že si života dokáže užívat a stále si vymýšlí nová dobrodružství. Ed chce kamarádům udělat radost, a tak pro všechny zakoupí čtrnáctidenní pobyt na nefalšovaném ranči v Novém Mexiku a donutí je oba odjet. Na ranči se setkají s dalšími hosty, kteří si sem přijeli odpočinout od rodiny, civilizace, práce. Společnost je to opravdu různorodá. Ale čeká je náročný program - po několikadenním padání z koňských hřbetů dostane skupina těžký úkol - dopravit stádo do 200 mil vzdáleného Colorada. Zprvu vše probíhá celkem klidně, ale pak jejich předák Curley náhle zemře. Jak si zelenáči s touto situací poradí? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (82)

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Po letech těžké vystřízlivění. Pamatoval jsem si nejvíce jeden vtípek a ten je dokonce až z dvojky. Rodinný film je to výborný, ale jako komedie? Nedá se u ničeho pořádně zasmát, až se mi zastesklo po současných "komediích", které jsou jako filmy příšerné, ale aspoň jednou člověka pořádně rozesmějí. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

"Hej, Curly, už jsi dneska někoho zabil?" "Den ještě neskončil!" Bláznivá/hořkosladká/dobrodružná komedie, která se soustředí na tři kamarády, jež - více či méně - postihla krize středního věku. Jeden se nedokáže smířit s tím, že ve svých téměř čtyřiceti promarnil svůj život, další má za manželku monstrum, takže radši předstírá spánek, než aby s ní musel mluvit a třetí do party je sukničkář snažící se překonat svého nezodpovědného otce. Většina filmu je postavena na konfrontaci mezi nimi, každý z nich má schovanou nějakou tu hlášku v rukávu a navíc tu je i Jack Palance, před kterým by utekl snad i Clint Eastwood. Nevím o ničem výrazném, co bych měl Dobrodruhům vytknout, smál jsem se, byl jsem napjatý a ani na chvilku jsem se nenudil, což znamená udělení poctivých čtyř hvězd. P.S. Oscar pro Jacka Palance je jedno z těch "lifetime achievement" ocenění, což ale neznamená, že nejde o nejlepší a nejzapamatovatelnější postavu. ()

Reklama

monolog 

všechny recenze uživatele

Lepší jak dvojka, humoru je tu víc, akce míň a lidskosti hodně. Jack Palance je tvrďák akorát, trochu menší jak ve dvojce. Nejvíc se mi na tomhle filmu asi líbilo sžívání měšťáků s kovbojským způsobem života. A pak samozřejmě, když se rozhodli sami dopravit stádo krav na místo určení, nezradit je a postavit se k tomu jako opravdovský chlapi. Škoda, že u nás nic podobnýho neprobíhá, hned bych jel taky. Nejlepší byla nakonec jejich proměna, z ustrašených vynervovaných pušperlíků se z nich stali drsní mužští. A to tele bylo sladký. Myslím, že jen hodně málo lidí by neudělalo totéž, co Billy Crystal, když se dozvěděli pravdu o důvodu jejich práce. Vlastně je to jeden z posledních westernů, kde jsem cítil takovou tu náladu, kterou si obvykle spojujeme s reklamama na cigarety Marlboro. Kamarádství, možnost se na přátele spolehnout, nádherná krajina a skvělá práce, humor, kolty proklatě nízko... ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Billy Crystal se svými dvěma kamarády si v rámci zážitkové dovolené jedou na dva týdny hrát na opravdové kovboje, aby se z nich ti kovbojové stali doopravdy. Film z kterého číší ta pravá Amerika zručně kombinuje humorné a vážné polohy a ten námět a jeho zpracování je ve výsledku výborná oddechovka. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nestárnoucí komedie z rodu, který se už hezkých pár let nerozrůstá, protože víc než správně namixované vtipné dobrodružství Marlboro Mana v nádherné přírodě frčí (asi, ale jak jinak si ten stav vysvětlit) hořkosladké nimrání se ve vztazích nebo stupidity, ve kterých je vrcholem humoru zahryznutí nějakého malého zuřivého zvířete do něčího rozkroku (někdo je muž). Skvělá vzpomínka na časy, kdy Billy Crystal "totally ruled", kdy byl Jack Palance navzdory svému věku v kondici, kterou by mu záviděl leckterý o polovinu mladší chlap - a kdy, když byste mu chtěli dát jednu pěstí, byste si zlomili ruku už o jeho charisma;) Curly je prostě neskutečná figura, a starý ranař za ni po zásluze dostal svého jediného Oscara. Jo a samozřejmě jsou tu nějaké ty narážky na westerny a westernové seriály, které jste nejspíš nikdy neviděli - to jsou taková ta místa, kdy nechápete, proč "to" tam vlastně je;) Jednou větou shrnuto jsou Dobrodruzi Z Velkoměsta vynikajícím mixem pocty starým časům, rozjímání o "krizičce" středního věku, a kamarádského dobrodružství. A protože jsou po všech stránkách dobře řemeslně zvládnutí a tahání diváka za nohu tu není úplně do očí bijící, mají u mě vždycky jistých svých 80%. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (2)

  • Jake Gyllenhaal v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)

Reklama

Reklama