Reklama

Reklama

Král sokolů

  • Slovensko Sokoliar Tomáš (více)
TV spot

Obsahy(1)

Královský sokol, co hrdě létá v modrých výškách nad hřebeny divokých hor, učaroval hradnímu pánu Baladorovi. Kdo toho sokola chytí a vycvičí, ten dostane zámek na Dunaji… Nechme se společně zavést do středověku, do prostředí krásných, ale divokých hor, kde žije čtrnáctiletý Tomáš (B. Holiček) se statečným srdcem, v němž se právě probouzí doposud nepoznaný cit i touha po svobodě a volnosti. V lesích pod hradem mocného Baladora (J. Kukura) žije společně se svým otcem (V. Jedlovský), panským podkoním, dědečkem Metodějem a sestřičkou Agátou klidně až do chvíle, než otec tragicky zemře. Proto musí odejít prosit o práci na hrad, kde právě probíhají zásnuby Baladorovy dcery, půvabné Forminy (K. Jandová) a mladého šlechtice Ostrika (J. Žvásta). Nechtěně se zaplete do intriky, kterou připravil zlý Iver (J. Langmajer) svému odvěkému rivalovi, sokolníku Vaganovi (W. Kownacki). Ten je pomluven a musí prchnout. Má ale za spojence Tomáše, který rozumí řeči zvířat a ptáků a zná nejedno tajemství přírody… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (155)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Když to pojmu jako film o výcviku ptáků, je to špatné, protože se toho dovíme minimum. Když to pojmu jako romanci milostného trojúhelníku, je to špatné, protože to je dvojice a malý roztoužený přicmrndávač, o kterého nestojí nikdo, i když ho všichni mají tak nějak latentně rádi. Když to pojmu jako pohádku, je to špatné, protože to nemá lautr žádný příběh. Je to hodně subjektivní, ale krásná Formína má ukníkaný hlásek, který mě u žen popuzuje od školky (u mužů taky, ale naštěstí mužští jedinci s takovými hlásky moc nemluví) a vypadá jako křeček, což je vzled, který se mi líbí u křečka, ale ne u člověka. Sympatický hlavní hrdina ani Kukura tohle zachránit nemohli. Moje hodnocení je částečně pocta člověku, který do tohodle filmu (i jiných) cvičil ta zvířata a moc hezky mi o tom vyprávěl. ()

honzic 

všechny recenze uživatele

Asi poslední Vorlíčkův koukatelný film, než ho postihla trochu demence (viz. poslední dva filmy plné nepovedených efektů a neherců a zmatených scénářů). Tady sice herecké výkony nic moc, ale zase na druhou stranu jde pořád o solidní film pro nedělní odpoledne, který nenadchne ani neurazí. Hodnocení: 55 % ()

Reklama

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Pohádka o ničem, a z hlavního hrdiny se nový Di Caprio, jak mu prorokovali filmoví vizionáři, pochopitelně nestal. Měl k tomu tak daleko, jako já k zájmu o tenhle vypocený příběh. Kukura se zjevně trápí, tlačí ze sebe herectví, další ani nehrají, jen tam jsou a odříkávají texty...Zbytečně vyhozené peníze. Tedy ne zbytečně pro ty, co si jich užily... ***(21.10.2010) ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

U této pohádky jsem výrazně změnila názor v průběhu času. V době jejího vzniku jsem byla teenager a tato pohádka mě vůbec neoslovila. Nedávno jsem ji viděla znovu ve slovenské verzi a opravdu mě okouzlila, a to hned z několika důvodů: krásná příroda a mnoho zvířat, pěkný a promyšlený příběh, spíše jde tedy o "pohádkový příběh z nedávné minulosti". Možná je to až překombinované, jak se tolik detailů skládá dohromady (některých souvislostí jsem si všimla až při druhém zhlédnutí), a děti určitě celý příběh nepochopí. Jde ale o nejoblíbenější porevoluční pohádku naší tříleté dcery, a to právě pro to množství zvířátek :-) Herci asi nejsou nijak úžasní, ale ústřední dvojice mi přišla docela sympatická. Dabing se mi líbil více slovenský než český. Postupně dávám za pravdu všem, kromě těch, kdo hodnotí jako odpad - Pokud vás tato pohádka vyloženě nenadchne, neměla by vás ale určitě urazit. Zajímavé komentáře: klerik, Lynn, flanker.27, Amarcord_1, Smok, Ilicka ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, jestli je to vlastně pohádka... Jediné pohádkové je tu to, že hlavní postava nejspíše umí mluvit se zvířaty, ale ani to není vyloženě prokázáno. Jak je tu už zmiňováno, tak příběh je hodně rozvláčný, a po většinu filmu se vlastně nic neděje. Záběry na krásnou krajinu tady nedokážou vyhradit dějovou prázdnotu. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (19)

  • Film sa natáčal od júna do augusta v roku 1999. Kinopremiéru mal 26.2.2000 v Bratislave a televíznu premiéru mal na Vianoce roku 2000. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)
  • Do filmu sa nakoniec nedostali všetky zvieratá, ktoré predpisoval scenár - napr. Tomášovým dôverníkom pôvodne mal byť plch, ale ukázal sa ako absolútne neudržateľné a nekontrolovateľné zviera. Nahradila ho kuna. (krasomama)

Reklama

Reklama