Reklama

Reklama

Říjen 1957. „To" se probouzí a městečko Derry ve státě Maine už nikdy nebude jako dřív. Stephen King vdechl život ztělesnění veškerých dětských fóbií a obav a vystavil sedm dětí zlovolné síle, která na sebe bere nejrůznější podoby včetně klaunské tváře. Děsivý klaun (Tim Curry) žije v městské kanalizaci, odkud se vydává lovit a zabíjet. O mnoho let později se ti, kdo přežili, jako dospělí vrací skoncovat s další vlnou jeho bezuzdného vraždění – už jednou provždy. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (529)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Tak jsem TO viděl a musím říct že TO byla kravina kolosálních rozměrů. Co ovšem taky čekat od režiséra "skvělého" třetího dílu Halloween. Knižní předlohu jsem nečetl. Pokud bych měl srovnat TO s podobně otravnou Kingovou adaptací, tak snad s Red Rose. Red Rose mi ale přišlo o něco zajímavější. Klauni mě prostě neberou. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Kniha od Kinga je naprosto skvělá. Udrží pozornost na celých 1000 a víc stránkách, nádherně napsané charaktery, skvěle zachycená hluboká dětská přátelství, traumata z dětství, šikana, první láska, odvaha atd., no prostě knížkou jsem byla unešená! A "To" vůbec není o tom klaunovi, "To" má v knize mnoho významů a bohužel do filmu se dostal jenom ten klaun. Sice ho hrál Tim Curry, ale i tak je to velká škoda. Spousta děsivých momentů z knížky se do filmu vůbec nedostala (např. popis požáru v černošském baru, útok pijavic z lednice, ubití gaye atd.) a strašně moc filmu ubírají ty debilní triky (jako ten pavouček na konci éééh, ten je děsivej ne zrovna tím žádaným způsobem). Hodně dobří jsou dětští herci, to teda klobouk dolů, přesně vystihli svoje knižní jmenovce. Naopak doslova otřesný byli jejich dospělé ekvivalenty. Jeden jako druhej (možná kromě toho černocha) jsou to neherecký paka, dřeva, nýmandi a ještě navíc i vzhledově stáli za prd. Kde je vyštrachali, ksakru?! No nic, rozhodně doporučuju si přečít knížku, je to zřejmě od Kinga jedno z nejlepších a nejvíc epických děl! Ta by si zasloužila velký plátno, schopnýho režiséra a mnohem větší rozpočet, dovedu si představit remake nebo tak něco, ale tohle je fakt hodně slabý. 40%. ()

Reklama

Rominator 

všechny recenze uživatele

Ve městečku Derry zmizí každých třicet let několik dětí. Jednou z obětí se stává Georgie Denbrough. Jeho starší bratr Bill se společně se sedmičlennou partou kamarádů bude muset postavit svým největším nočním můrám, které představuje klaun Pennywise. Smolaři jsou přesvědčeni, že Pennywise zničili, ale TO se po pravidelné pauze vrací zpátky... Největším trumfem tohoto televizního zpracování je Tim Curry jako tančící klaun Pennywise, protože jeho hlas (They float. They all float. And when you're down here with me, fat boy, you'll float, too.) divák z hlavy jen tak nedostane. První půlka s dětskými herci je snesitelná. K mínusům patří dospělí herci z druhé poloviny, protože přehrávají a Pennywise bohužel nedostane v celé minisérii tolik prostoru. HODNOCENÍ 50% ()

Joker Punx 

všechny recenze uživatele

Další horor mého dětství viděný z videopůjčovny na VHS :) Další film co jsme si přehráli na videokazetu, tenkrát jsme měli dvě videa a přehrávali jsme si na kazety spousta filmů v té době. Tohle jsem si jako malej přehrával hodněkrát, strašně mě to bavilo, hlavně ten první dabing z roku 1993, to byla prdel. Nejvíc mě bavila ta první část kdy hlavní hrdinové příběhu jsou ještě děti. Knihu jsem nikdy předtim od Kinga nečetl, mám jí rozečtenou teprve až dneska a strašně mě baví :) Triky ve filmu nejsou úplně tak špatný až na konec filmu, kdy je tam ten obří pavouk, to nebylo úplně nejlíp udělaný, ale zas v tomhle filmu mi to tak nevadí. Ve filmu mi hlavně celkem vadilo v druhý části kdy naši hrdinové jsou už dospělý a většina těch dospělých herců nejsou vůbec podobný těm dětským hercům, což v novém TO v kapitole dvě bylo naopak, tam výběr dospělých herců zvolili velmi dobře. No každopádně je tenhle film moje srdcovka a Tim Curry v roli Pennywise je výbornej. Na to že je to jenom TV film, tak se to tvůrcům podařilo dobře natočit. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně nejlepší román Stephena Kinga, z mého hlediska zatím nejlepší horror, s jakým jsem kdy měla čest v literární podobě (až na ten pomrvený závěr, ten se fakt nepovedl)... Ovšem o filmovém zpracování se totéž říct v žádném případě nedá. Tvůrci se sice jakž-takž drželi předlohy, pochopitelně v notně osekané verzi, ale atmosféru neustálé plíživé hrůzy a všudypřítomného zla se prostě vybudovat nepodařilo. Okamžiky, které měly děsit, byly odfláknuty záběrem na rozšklebenou držku klauna se zkaženými zuby. Když jsem knihu před 15 lety o letních prázdninách četla, moje fantazie mi nabídla podstatně působivější podívanou a opravdový strach. Nad filmem jsem se o nějaký ten rok později pohrdavě ušklíbla - další Kingova nepovedená adaptace. Mohlo to dopadnout i hůř a neznat knihu, možná bych hodnotila 3*, takhle však můžu filmaře jen pochválit za snahu a výběr obstojných dětských herců, nic víc. 41% ()

Galerie (63)

Zajímavosti (44)

  • Tim Curry (Pennywise) se ve filmu objeví dohromady na necelých 20 minut. (Delock)
  • Předloha Stephena Kinga, která se stala nejprodávanější knihou roku 1986, má v českém překladu 1 013 stránek o velikosti A5. (Steewe)

Související novinky

Kingův horor To konečně míří do kin

Kingův horor To konečně míří do kin

04.07.2016

Hororový román To už se dočkal tříhodinové televizní adaptace, studio Warner Bros. se jej ale od roku 2009 snaží poslat přímo do kin. O režii se chvíli zajímal Guillermo del Toro (Hellboy) a v červnu… (více)

Reklama

Reklama