Reklama

Reklama

Říjen 1957. „To" se probouzí a městečko Derry ve státě Maine už nikdy nebude jako dřív. Stephen King vdechl život ztělesnění veškerých dětských fóbií a obav a vystavil sedm dětí zlovolné síle, která na sebe bere nejrůznější podoby včetně klaunské tváře. Děsivý klaun (Tim Curry) žije v městské kanalizaci, odkud se vydává lovit a zabíjet. O mnoho let později se ti, kdo přežili, jako dospělí vrací skoncovat s další vlnou jeho bezuzdného vraždění – už jednou provždy. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (529)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně nejlepší román Stephena Kinga, z mého hlediska zatím nejlepší horror, s jakým jsem kdy měla čest v literární podobě (až na ten pomrvený závěr, ten se fakt nepovedl)... Ovšem o filmovém zpracování se totéž říct v žádném případě nedá. Tvůrci se sice jakž-takž drželi předlohy, pochopitelně v notně osekané verzi, ale atmosféru neustálé plíživé hrůzy a všudypřítomného zla se prostě vybudovat nepodařilo. Okamžiky, které měly děsit, byly odfláknuty záběrem na rozšklebenou držku klauna se zkaženými zuby. Když jsem knihu před 15 lety o letních prázdninách četla, moje fantazie mi nabídla podstatně působivější podívanou a opravdový strach. Nad filmem jsem se o nějaký ten rok později pohrdavě ušklíbla - další Kingova nepovedená adaptace. Mohlo to dopadnout i hůř a neznat knihu, možná bych hodnotila 3*, takhle však můžu filmaře jen pochválit za snahu a výběr obstojných dětských herců, nic víc. 41% ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Zas takový děs to není. Jako připomínka poměrně vydařené kingovky to funguje dobře. Škoda, že v navozování atmosféry funguje pouze první (dětská) polovina filmu (4*), dospělci už působí poněkud neumětelsky a i díky tomu příběh tak trochu ztrácí dech (2*). Curry jako Pennywise dokonalý! Jinak, přepsat vice jak tisícistránkové To na plátno je v zásadě nemožné a po tvůrcích by to snad v tak krátkém čase nikdo nemohl ani chtít (zvlášť závěr, který je zcela nezfilmovatelný). Proto dobře, že místy byla kniha spíš jen volnou inspirací. ()

Reklama

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Copak mi jen tohleTO přípomínalo? Ano... TohleTO mi přpomínalo neškodného čuníka, vykračujícího si do paštiky, aniž by jedinkrát kvíkl... Toto zpracování Kingova nápadu totiž postrádá jakoukoli atmosféru, děsivost, o hrůze ani nemluvě. Spíš než o horor šlo o pohádkový příběh, který byl tak zahlazen a zjemněn, že se divák pomalu nedočká žádného překvapení, vzrušení či nějaké.... mrtvoly - o "jinačích" věcech, o kterých se King v knize rozepisuje, ani nemluvě :-) V mnoha momentech je film nechtěně komický - ať už hereckými kreacemi dospělých Smolařů, či vyvedením některých klíčových událostí - viz např. do očí bijící a šedý zákal způsobující závěr, jehož "triková exhibice" diváka přesouvá až někam do béčkových filmů padesátých let a vyvolává cukání koutků úst. Že jde o televizní film není omluva... Celý film působil dokonale sterilním dojmem. Režisér se i přes logické a nutné střihy Kingova vyprávění snažil jakž takž držet původní předlohy, ale zapomněl na to podstatné - což je myšlenka a duch příběhu. A když navíc rezignoval na použití účinnějších filmových prostředků, pak výsledkem prostě musí být tento bezkrevný a nepovedený kus, který ve svých stodvaadevadesáti minutách zaume opravdu jen párkrát - a většinou na tom má zásluhu Tim Curry, který je jako Pennywise vynikající! ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ten bezstarostný chalan z vás vyšumí ako vzduch z pneumatiky a jedného dňa sa pozriete do zrkadla a zistíte, že sa na vás pozerá nejaký dospelý.“ Úryvok som si dovolil opísať z viac ako 1000-stranového románu Stephena Kinga. Bohužiaľ, nič podobné, príjemne melancholicky nostalgické, vo filme nenájdete. Je to televízne béčko, ktoré sa síce za svoju béčkarskosť nehanbí (čo je relatívne sympatické...), ale to jeho béčkarskosť nezmenšuje, skôr naopak. Rozhodne by som videl rád áčkarskú verziu s tomu odpovedajúcim rozpočtom, scenárom a hercami. Hoci sa pokladám za Kingovho fanúšika, To ma nikdy nebavilo. Pár super momentov tam je, nanešťastie sa práve tie do filmu paradoxne neprebojovali (škandalózne sexuálne scény a flashbacky na vyčíňanie klauna naprieč dejinami). Filmová adaptácia je predvídateľná, nepomáhajú jej predpotopné triky (Mesiac, pavúk) ani masky. Čo je však asi najhoršie, tak výkony dospelých sú otrasné. Detské verzie sú na tom o čosi lepšie, pričom práve detskú rovinu hodnotím vyššie (80%), než dospelú (40%). Tá je i kvôli otrasným hercom trápna, často až smiešna. Detská rovina má istý typ kúzla a príjemnú retro atmosféru. Výrazným plusom je Tim Curry ako Pennywise. No i keď je minutáž vskutku robustná, pôsobí príbeh skratkovito a nedostatočne. Viac v mojej recenzii na Studna.net: http://www.studna.net/reviews/471/ ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Ve městečku Derry zmizí každých třicet let několik dětí. Jednou z obětí se stává Georgie Denbrough. Jeho starší bratr Bill se společně se sedmičlennou partou kamarádů bude muset postavit svým největším nočním můrám, které představuje klaun Pennywise. Smolaři jsou přesvědčeni, že Pennywise zničili, ale TO se po pravidelné pauze vrací zpátky... Největším trumfem tohoto televizního zpracování je Tim Curry jako tančící klaun Pennywise, protože jeho hlas (They float. They all float. And when you're down here with me, fat boy, you'll float, too.) divák z hlavy jen tak nedostane. První půlka s dětskými herci je snesitelná. K mínusům patří dospělí herci z druhé poloviny, protože přehrávají a Pennywise bohužel nedostane v celé minisérii tolik prostoru. HODNOCENÍ 50% ()

Galerie (63)

Zajímavosti (44)

  • Timu Reidovi (Mike Hanlon) museli pomocí kartáčku a dětského pudru nabílit vlasy, aby vypadal starší. (Listeroman)
  • Když Tim Curry (Pennywise) chodil nalíčený po place, bál se ho i filmový štáb. (ČSFD)

Související novinky

Kingův horor To konečně míří do kin

Kingův horor To konečně míří do kin

04.07.2016

Hororový román To už se dočkal tříhodinové televizní adaptace, studio Warner Bros. se jej ale od roku 2009 snaží poslat přímo do kin. O režii se chvíli zajímal Guillermo del Toro (Hellboy) a v červnu… (více)

Reklama

Reklama