Reklama

Reklama

České rybí legendy

(seriál)
Česko, (2021–2023), 7 h 48 min (Minutáž: 52 min)

Série(2) / Epizody(9)

Obsahy(1)

Sportovní rybářský šampion Jakub Vágner tentokrát na stopě vodních velikánů našich řek... I když Jakub Vágner procestoval za rybami skoro celý svět, vždy ho zajímalo, jak velké ryby žijí u nás doma. Rybí obři přežívají desítky let v hlubinách, kde skryti pod vodní hladinou rostou a sílí. Jednou se ale prozradí a tehdy vznikají rybí legendy. Diváci se mohou těšit na štiku obecnou, která Jakuba vždy fascinovala. V dalších dílech se Jakub vydává po stopách úhořů vysoko proti proudu Berounky, do míst, která popisoval Ota Pavel, nebo představí dravce, který nemá přirozeného nepřítele – sumce velkého. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele rakovnik k tomuto seriálu (9)

České rybí legendy (2021) 

Škoda, že byly natočeny jen tři díly. A i kdyby Vágner nic nechytil, ty záběry od vody mi k zahřátí na srdci stačí. Tedy, v létě :-) ()

Štika (2021) (S01E01) 

Dobrý nápad, představit i naše vody a jejich obyvatele, včetně těch nerybích. Scénář je sice ohraný - klasické schéma s "překvapivým" závěrem. Ale Jakub Vágner toho pro české rybářství dělá hodně, na přehradě v zimě nocoval pod deštníkem, takže si svého krokodýla zasloužil. ()

Úhoř (2021) (S01E02) 

Snad to bylo Berounkou a Otou Pavlem, na kterých jsem také vyrůstal, ale dnešní díl mi přišel dojemně a příjemně nostalgický. Všechna místa od Berounky znám, i toho úhoře jsem tam kdysi chytil... Moc milé vzpomínání. Proložené vtipnou vsuvkou s tím, že rybáři má chutnat to, na co sám chytá. ()

Sumec (2021) (S01E03) 

Pure fishing. Závidím Vágnerovi ten čas u vody, obdivuji jeho úlovky. Byť vím, kolik je za tím dřiny. Ale ta radost... Jen škoda, že na Vranově byl velký podstav té zelené břečky. ()

Parma (2023) (S02E02) 

Parma je od doby Oty Pavla i kulturním dědictvím. Záběry od řeky jsou pohlazením na duši. Vědecké poznatky už tolik ne. Silný ekologický tón je trochu rušivý, byť jej chápu. ()

Pstruh (2023) (S02E03) 

Dnes pouze Ohře, kterou mám za humny. Budu muset přijít víc na chuť této tekoucí vodě. Naprosto sdílím čirou radost Kuby z jakéhokoliv úlovku. Ryby jsou to nádherné. Ale posedlost tím, že (nejen) čápi a vydry mohou za žalostný stav rybí osádky už tolik sdílet nemohu. Stejně tak, že naši předci nám předali krásnou přírodu a řeky plné ryb. Asi tím autoři nemyslí naše předky z minulého režimu, kdy devastace přírody byla téměř programová. Rozhodně ale souhlasím s rozhořčením nad viditelnými přestupky proti ochraně vod. ()

Amur (2023) (S02E04) 

Čistokrevné rybaření. Různé revíry, od pidiramen řeky po obří pískovny. A téměř všude se zadařilo. Oceňuji snahu o lov na přírodní nástrahy, byť myslím vyhrály popky. A sumec také byl. ()

Kapr (2023) (S02E05) 

Bohužel největší (a nejhorší dojem) na mě udělal závěr z pískovny, kde si místní neberou servítky a ač svazová voda, chovají se mírně řečeno neeticky. Ve Štědroníně jsem strávil před lety na rybách týden.  A spíš nic, než moc. Jinak všechny ryby krásné, včetně cejna na brčko. A pamatujte, na Orlíku na velké kapry jedině do skal. ()

Hlavatka (2023) (S02E06) 

Překvapilo mě, na jakých tocích v Česku byly a (nejspíše) už nejsou hlavatky. Jak malý tok jim stačil. Jakub si splnil sen a jeho upřímnou radost mu přeji. Co ale nechápu je domněnka, že za jejich zmizením stojí vydra, o které sice nemáme data, kolik jich u nás je, ale je jich moc... Naopak souhlasím s tvrzením, že největším nepřítelem ryb u nás je člověk. ()

Reklama

Reklama