Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ruby je potomkem neslyšících rodičů a je v rodině jediná, kdo slyší. Když zjistí, jak moc ji baví zpěv, bude se muset rozhodnout mezi svými sny a rodinnými povinnostmi. (Apple TV+)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (201)

castor 

všechny recenze uživatele

Vždy se mezi těmi „velkými“ filmy s oscarovými ambicemi objeví nějaká milá nezávislá vlaštovka, která potěší umělečtěji zaměřené publikum. Má výborně napsané dialogy, skvostné herecké výkony, příjemně černý humor, neplýtvá sentimentem. A hlavně vypráví o zcela obyčejných věcech. Tentokrát je takovým kusem CODA. Jeden z nejchválenějších nezávislých filmů poslední doby nezklamal. Každopádně k těm obyčejným věcem, no, máme tu totiž dospívání slyšící dívky Ruby v úplně neslyšící rodině, která na ni (logicky) dost spoléhá. Od rodinného rybářského byznysu až po lékařské prohlídky s ošemetnými sděleními doktora. Jenže Ruby má trochu jiné sny, protože si jejího pěveckého talentu všimne učitel hudby. A předloží před ni možnost dostat se na bostonskou konzervatoř. Takže tu máme očekávané dilema mezi vlastními touhami a závazky vůči rodině. Je to samozřejmě průhledné a postupně si přesně odškrtáváme jednotlivé položky z pomyslného seznamu á la trnitá a nijak objevná cesta za svým snem (ostatně trochu rychle vystřelí nahoru). Ruby čelí neustálým drobným bitvám v rodině, která ji mimo jiné opakovaně uvádí do rozpaků. I projevy náklonosti s jejími jednotlivými členy jsou kvůli jejich handicapu „zvláštní“, samotný humor však pramení z daných situací přirozeně. A ač to na první dojem vypadá jako kalkul, tvůrci k látce přistoupili s velkou pokorou. Emilia Jones vypadá, že znakovou řeč ovládá celý život. Každá emoce, kterou prožívá, uhodila hřebík na hlavičku. Skvělí jsou i Troy Kotsur a oscarová Marlee Matlin, která byla v Bohem zapomenutých dětech zjevením. Herci, kteří jsou oba ve skutečném životě neslyšící, odvádějí vynikající práci. Stejně jako temperamentní Eugenio Derbez, který pokud dostane slušný scénář, a ještě lepší dialogy, dokáže divy. Milý a čistý kus o hudbě a jinakosti. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Keby v jadre rozoberiem príbeh filmu "CODA" tak by som mohol zhodnotiť, že nejde zase o tak veľmi originálny projekt. V jadre je príbeh hlavnej hrdinky Ruby celkom klasický príbeh o dospievaní. No stačí urobiť pár zaujímavých elementov správne a vo výsledku sa dočkáte veľmi silného a ľudského filmu, ktorého srdce je po celú dobu na správnom mieste. A v tom sa skrýva jeho najsilnejšia stránka. Emilia Jones je veľmi presvedčivá a veril som jej asi každú scénku. Eugenio Derbez môže byť asi v akomkoľvek filme a stojí za to ho vidieť. A toto je opäť ďalšia rola, ktorú si tak trošku upravuje na mieru a dáva mu tak možnosť byť vtipní. Rodičia našej hlavnej hrdinky sú obaja vynikajúci. Hlavne sú veľmi vtipní a ich manželstvo pôsobí veľmi harmonicky. Robia si srandu zo svojho života a snažia sa vidieť vo všetkom to dobré. Najlepšie momentky sú pre mňa na konci filmu, no nechcem ich nejako rozoberať, lebo by išlo o celkom slušné spoilery. Takže to si asi nechám pre seba, no poviem aspoň toto. Kým väčšia časť filmu je podaná z pohľadu Ruby, tak na konci budeme môcť aj niečo pochopiť zo strany jej otca. A Siân Heder to urobila podľa mňa veľmi šikovne a inteligentne. Tie scénky ku koncu mi dali pocítiť, že ide o neuveriteľne ľudský film, aké sú v dnešnom svete potrebné. Ak ste ho ešte nevideli, pozrite si ho. Plným právom si to zaslúži. Hodnotenie: A ()

Reklama

UhLee 

všechny recenze uživatele

(9/10). CODA je film, který vás pohladí po duši. Celkovou atmosféru a jeho hořkosladkou příchuť bych přirovnal k Zelené knize. Protože je tady aspekt, který vás dokáže pohladit po duši a vykouzlit úsměv na tváři. Ale také je tady ten aspekt, že existují lidé, kteří nemají takové štěstí jako my a opravdu neslyší, když někdo takto hezky zpívá. Hrozně se mi líbilo, že i když to měla celá rodina těžké, tak dokázali všichni táhnout za jeden provaz a ještě u toho být nesmírně vtipní. Většinu času musíme číst titulky, ale to vůbec nekazí celkový dojem z filmu. Ba naopak, odlišuje jej od spousty podobných snímků. Já osobně bych CODU z fleku zařadil mezi nejlepší filmy roku 2021. Takto komorní snímky si zaslouží daleko větší pozornost než například všemi opěvovaný Spider - Man. Jsou to naprosto rozdílné snímky, ale pro mě jakou kvalitou a zážitkem na podobné úrovni. Jsem zvědavý, jestli to dotáhne na Oscary. Lidé, kterým se líbila například Sing Street si tady přijdou opět na své a budou určitě stejně nadšení jako já. ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Eeeeh, příliš povyku pro nic-moc. Když si odmyslíme skvělou neslyšící trojici (hlavně Kotsur) a jejich (ne)začlenění v rybářské komunitě, je příběh naprosto banální, život jednoduchý, protože nepřináší žádné komplikace a až moc se snaží být srdceryvný, i když to kvůli zmíněným neduhům nefunguje. A Oscar za nejlepší film? Dříve vyhrávaly filmy typu LOTR, Schindler´s List nebo Forrest Gump. A teď? Jen další důkaz, že Oscar už nemá pár let absolutně žádnou hodnotu. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Frank: „Vieš, prečo Boh stvoril prdy? Aby si ich mohli vychutnať aj nepočujúci.“ Príbeh je to milý, dojímavý a občas vás prekvapí aj humorom (ktorý obstaráva predovšetkým Frank Rossi (Troy Kotsur)). Uvedomujete si problémy chudobnej nepočujúcej rybárskej rodiny. Súcitíte s Rubby, ktorú, logicky, jej spolužiaci vylučujú zo svojich aktivít. Držíte jej palce. Problém, ktorý som si uvedomila po dopozeraní filmu, je, že ma ničím neprekvapil. Všetko sa udeje presne tak, ako predpokladáte, chýba moment prekvapenia. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (5)

  • CODA znamená „Child of deaf adults“ neboli dítě hluchých rodičů. Název odkazuje právě na Ruby (Emilia Jones). (UhLee)
  • Emilia Jones strávila devět měsíců učením se zpěvu s americkým přízvukem a také jak obsluhovat rybářskou loď. (UhLee)
  • Filmovalo sa na viacerých miestach v americkom štáte Massachusetts, v rozmedzí od 22. augusta do 17. októbra 2019. (MikaelSVK)

Související novinky

Chris Rock bude režírovat remake dánského Chlastu

Chris Rock bude režírovat remake dánského Chlastu

30.01.2024

Lamentovat nad tím, že vznikají anglicky mluvené remaky světových filmových hitů, by už nemělo příliš smysl. Občas z toho může alespoň vzejít fajn snímek, který podnítí zájem o danou látku, případně… (více)

Scorseseho novinka se odsouvá na příští rok

Scorseseho novinka se odsouvá na příští rok

28.07.2022

Bude Apple příštích pár let dominovat oscarové večery? Přestože si z posledních Oscarů nikdo nepamatuje nic jiného než facku, kterou Will Smith uštědřil Chrisu Rockovi, vítězný snímek V rytmu srdce… (více)

Hvězdy Marvelu v nové sci-fi

Hvězdy Marvelu v nové sci-fi

02.04.2022

Jen co streamovací služba Apple TV+ získala Oscara za své univerzálně chválené drama V rytmu srdce, uvolnila společnost dalších 100 milionů dolarů za novou sci-fi Project Artemis s hvězdami Avengers… (více)

Duna a V rytmu srdce slaví oscarové vítězství

Duna a V rytmu srdce slaví oscarové vítězství

28.03.2022

Dnes v noci proběhl 94. ročník předávání Oscarů, tedy cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS), a i letos se psala oscarová historie. Celý ceremoniál se odehrál v hollywoodském Dolby… (více)

Reklama

Reklama