Reklama

Reklama

Pozadí událostí

(seriál)
  • angličtina Behind the Curtain (festivalový název)
Česko, 2022, 5 h 2 min (Minutáž: 74–77 min)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Vojtěch Bohdanovský (Jiří Havelka) a Soňa Kostková (Petra Hřebíčková) jsou sourozenci. Oba učí na Univerzitě Palackého v Olomouci, oba prožívají krizi v manželství: Vojtu s pětiletým synem opustí žena, Soňa, připoutaná ke dvěma dětem, čelí manželovým nevěrám a věčnému přehlížení. Vojta ve volném čase píše detektivky. Soňa se jím nechá inspirovat a vydá pod pseudonymem velmi úspěšný erotický román Pozadí událostí.  Do funkce děkanky filozofické fakulty je zvolena ambiciózní Alice Klusová (Jitka Čvančarová). Ve snaze vymýtit veškeré projevy přežívajících sexistických stereotypů na škole se do jejího hledáčku se dostávají pedagogové a studenti, kteří pomyslnou etickou hranici překračují. Situace na univerzitě eskaluje ve chvíli, kdy dojde k sexuálně motivované vraždě studentky. Vyšetřováním případu je pověřena pětatřicetiletá kriminalistka Lída Stehlíková (Martha Issová), která žije v partnerském vztahu se ženou, s níž čeká rodinu… (Česká televize)

(více)

Recenze (139)

angel74 

všechny recenze uživatele

Minisérie Pozadí událostí evidentně hnula žlučí mnohým televizním divákům a já se přitom docela dobře bavila, třebaže pár přestřelených okamžiků bych tu taky našla, zejména v závěrečné epizodě. Nicméně režiséra Jana Hřebejka mám ráda a tímto počinem moje sympatie v žádném případě neztratil. Když už nic jiného, tak seriál nabízí provokativní a pro někoho možná i pobuřující příběh, zajímavé lidské charaktery umocněné výbornými hereckými výkony hlavních postav a naprosto neodhadnutelné rozuzlení. Vše je navíc podáno vtipně, ironicky a s nadsázkou. A to rozhodně není málo. (70%) ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Pozadí událostí je takový postmoderní guláš, kde se motá spoustu témat i žánrů. Hřebejk to dost schytal a seriál dostal nálepku boomerského manifest, ale viděl bych to smířlivěji. Je to zábavný seriál hojně pracující se sarkasmem a často se pohybující (asi i nechtěně) na hraně parodie a cílící na atakování neměnných pravd. Schytávají to woke i boomeři, akademická sféra i moderní umění. Někdy to je moc chtěné, často přehrávané a nedotažené, ale celkově koukatelné a svěží. Podruhé si to sice pouštět asi nikdy nebudu, ale na hate to také není ... Přes snahu o inovativní a provokativní počin, tedy nakonec průměr - provokace očividně zabrala, inovace se nepovedla. ()

Reklama

noizcore 

všechny recenze uživatele

Trošku jsem se bál nízkého hodnocení, to je naštěstí na tomto čísle pravděpodobně jen proto, že seriál vyzdvihuje či nevyzdvihuje ty správné moderní hodnoty (dle očekávání daného recenzenta). Kdo očekává napínavou detektivku a nebude v každé scéně hlídat, zda je seriál správně vyvážený, aby náhodou někoho neurážel, bude spokojen. ()

Pete 

všechny recenze uživatele

Hřebejkovi, který přes všechny výhrady má stále řemeslo v paži, se tahle série úplně vymkla z rukou. A navíc scénář jakoby nevěděl, co chce sdělit, je tak špatně napsaný, že celkem slibně rozehranou partii a rozestavěné figurky posílá postupně kamsi do p*dele, a to bolí. Vše se totiž odehrává v Jarchovský-vesmíru, takové rádoby komické, notně pokřivené verzi našeho českého rybníčku, od skutečnosti však daleko natolik, že ani jako karikatura to neobstojí. Herci se snaží, někteří až moc (otřesná Čvančarová a její groteskní podržtaška), ale vypadá to, že Olomouc je nacpaná Pražáky, a za každým rohem voní káva. Neherečka Katarzia je pak bizár nad rámec této planety. Jindy sympatická Issová je zde se svou typickou dikcí naprosto zásadně tragický miscast, který činí všechny její vyšetřovací scény nesnesitelně trapné. Ona by ostatně tahle parta tímto lajdáckým způsobem jakýkoliv případ jen těžko rozlouskla, zjevně se jedná až o jakési 356. oddělení. Je mi všech jednotlivých talentovaných složek skoro líto, jenže nutno se postavit pravdě čelem - tohle se zkrátka nepovedlo. ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pokud věrný divák veřejnoprávní televize napočítá kolikrát v tomto seriálu v hlavním vysílacím čase zazní sousloví "flaška ( od šampaňského) v zadku" a " anální sex"  tak pokud mu je nad šedesát, tak ho asi trefí. Za mne celkem schizofrenní dílo na jedné straně úchylné na druhou stranu zábavné , na jednu stranu vážné na druhou mrazivé, hloupé, ale i inteligentní, herecké výkony od ochotnických po geniální a do toho mix žánrů od thrilleru po grotesku alá Chaplin s rébusem, zda to autoři opravdu takto chtěli. Každopádně to nenechalo nikoho lhostejným, že něco takového existuje a mne to nakonec pobavilo. ()

Galerie (140)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

Reklama

Reklama