Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Během druhé světové války se vedly urputné boje také v Tichomoří. Japonským nepřátelům se tehdy podařilo rozluštit všechny spojenecké kódy. Americký námořní sbor proto vyvinul nový šifrovací systém, založený na jazyce kmene Navajo. Příslušníci tohoto domorodého národa se následně v bojích velmi osvědčili jako radisté-šifranti. Aby se nedostali do rukou nepřítele a nemohli šifru vyzradit, dostal každý z nich osobního ochránce, který měl dva úkoly: postarat se o radistovo bezpečí, nebo ho v případě hrozícího zajetí zabít. Právě z tohoto důvodu je navažskému radistovi Benovi Yahzeemu (Adam Beach) přidělen seržant Joe Enders (Nicolas Cage), který se dosud potýká s následky nedávného zranění. Joe se zpočátku ke svému nezkušenému partnerovi nechce znát. Jejich pouto se však začne vytvářet poté, co se i s dalšími mariňáky zúčastní těžkých bitev o strategicky významný japonský ostrov Saipan. Dokázal by Joe v případě potřeby zabít muže, který si mezitím získal jeho respekt? Válečný snímek je dílem nejznámějšího hongkongského režiséra Johna Woo (Operace: Zlomený šíp, Tváří v tvář). Vedle příběhu o přátelství dvou povahově i kulturně rozdílných mužů je film i velkolepou válečnou podívanou, která si v přesvědčivém zobrazení bojových situací nezadá s nejlepšími díly tohoto žánru (Zachraňte vojína Ryana, Tenká červená linie). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (362)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

John Woo zažil pomyslný vrchol filmem Tváří v Tvář. Ani předtím, ani potom na tuto laťku nedosáhl. Kód Navajo je určitě lepší než gibsonovo tragické Údolí stínů, ale Vojín Ryan jej zadupává do země. Nicolas Cage zde hraje po čertech dobrého vojáka, který prostě nepřemýšlí a jen plní rozkazy. Při té příležitosti mu nevadí zabíjet Japončíky. Snímek mě nikdy nijak zvlášť neoslovil. 60% ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Po technické a vlastně i herecké stránce takřka perfektní válečný film. Už dlouho jsem neviděl válečný snímek tolik založený na akci a Windtalkers mě opravdu chytli. Reálné to však moc není, Cage je po celou dobu filmu nesmrtelnej hrdina, kterej tancuje mezi kulkami jak profesionální baletka a na konci ho sundá jeden pitomej šrapnel? Pff. Plus dávám za krásnou indiánskou hudbu. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Tento film mal obrovsky potencial. Pribeh o priatelstve dvoch vojakov z ktorych jeden bude musiet druheho zabit ak to bude potrebne je presne ten typ pribehu, ktory dokonale sedi Johnovi Woo. A ako bonbonikom mali byt spickove bojove sekvencie. Lenze sa to nejak pokazilo a v tom najdôlezitejsom, cize vztahu ustrednej dvojky film uplne zlyhava. Cage je nonstop nasraty a Beach vecne naivny a cim je blizsie rozhodojuca chvila, ked sa bude musiet Cage rozhodnut, ci splni rozkaz alebo nie, tak tym viac mi to bolo uplne ukradnute. Ostatne postavy na tom nie su ovela lepsie a okrem druhej dvojice Slater - Willie, ktora funguje o nieco lepsie ako ta ustredna, si po skonceni filmu vybavim uz len rasistu Emmericha a velitela Stormareho. Zvysok je uplne zamenitelny. Ked uz nefunguju postavy, tak to mohli zachranit bojove sceny. Lenze aj ked su po technickej stranke dokonale, tak svojim klasickym cool stylom so spomalovackami jak z akcneho filmu sa do vojnoveho filmu vôbec nehodia. Vôbec som pri nich nepocitoval nekompromisnost a bezutesnost ako v inych vojnovych filmoch ale vyzeraju skôr ako cool nonstop vybuchujuci ohnostroj, ktory sa s pribudajucimi minutami staval monotonny a finale som uz dost odzíval. Jedine co ma obcas vytrhlo z letargie bol Cageov psychopaticky vykon, ktory pôsobil dost otravne. Takze vysledkom je film s velkolepými bojovymi sekvenciami ale strasne nudnou dejovou omackou bez emocii. 4/10. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne slusnej valecnej film, kterej kazi jen dve veci. Jednak neustaly vzpominani Cage na akci v bazine, kdyz to sledujete po nekolikaty, zacne to bejt otravny, ale nastesti to bylo hlavne v prvni polovine. A druha vec, vsechno vypada docela opravdove, vsichni padaj mrtvy, krejou se v prikopech, vsechno vybuchuje a do toho Cage s kulometem poskakuje po bojisti a zadna kulka ho nezasahne. Jinak co se tyce pribehu, je dostatecnej, i kdyz sem ho odhad od zacatku do konce. No a co se tyce samotnyho Nicolase, ze by podaval nakej uzasnej vykon se rict neda, ale v maskacich se samopalem mu to sekne. A taky stoji za zminku drsnej Stormare, skoda, ze ma minimum prostoru. Celkove je sice videt, ze film je spis o tech acknich scenach, ale to mi nevadilo a jelikoz tu je akce hodne a fakt paradne natoceny, tak jsme se dobre bavil celejch 130 minut. ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Jako celek působí "Kód Navajo" nepřesvědčivě - chvílemi se tváří jako ryzí válečný film, ve kterém jde jen o přiblížení bitevního pekla, chvílemi hraje na psychologickou strunu a chvílemi jen nudí...Výsledný dojem mohl být mnohem lepší, kdyby John Woo uchopil (mohl uchopit?) bezpochyby velmi zajímavou látku bez prvoplánové touhy vyprávět velký film o velkých věcech. Tato očividná snaha sráží "Kód Navajo" do kolen...Není to samozřejmě jen chyba režiséra, už samotný scénář je na mnoha místech předvídatelně klišovitý. Naštěstí velkým pozitivem v jinak dost negativním hodnocení jsou pro mě herci - především indiánská dvojice, v níž bych rád vyzdvihnul staršího z nich, Rogera Willieho. Krásná ukázka úsporného a přitom přesného výkonu...Nicolas Cage se svého traumatizovaného, ale stále elitního mariňáka zhostil se ctí, jeho projev je však rozmělňován již zmíněným scénářem. Po delší době se mi líbil i Christian Slater a takový Peter Stormare předvádí pouze svůj obvyklý standard. O ostatních nemá cenu mluvit, nikoho jiného si stejně z filmu nezapamatujete...Akce, trocha humoru, psychologická "drobnokresba", výbuchy, mužské přátelství, indiánská kultura, rasové předsudky, sebeobětování, svědomí, povinnost atd. Je toho moc, o čem chce "Kód Navajo" vyprávět. A to většinou dobře nedopadne. ()

Galerie (159)

Zajímavosti (15)

  • Podporná loď na Saipane nesie meno U.S.S. Colorado. U.S.S. je však chybne napísané, keďže ide o akronym a nie skratku, nemajú byť medzi písmenami bodky. Správne má byť USS Colorado. (beso74)
  • Jedná se o druhou spolupráci Nicolase Cage a režiséra Johna Woo po veleúspěšném akčním filmu Tváří v tvář (1997). V době filmování spolu plánovali natočit ještě nepojmenovaný western, ale po nepříliš velkém úspěchu tohoto filmu z úvah sešlo. (Edgerton)

Reklama

Reklama