Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z nejznámějších zfilmovaných muzikálů je příběhem komediantky Fanny Brice (Barbra Streisand). Film sleduje její kariéru od začátků až po nástup do Follies, nejslavnější show, kterého se stává hvězdou. Zamiluje se do Nicky Arnsteina (Omar Sharif), krásného hazardního hráče. Jeho hráčské štěstí ho však opustí. Zatímco ona je stále populárnější, on se propadá a končí ve vězení. Po návratu zjišťuje, že s Fanny již nedokáže žít a rozvádějí se. Barbra Streisand za tuto roli dostala Oskara za nejlepší ženský herecký výkon. Lidé, kteří vidí Funny Girl, jsou ti nejšťastnější na světě. (Bonton Home Video)

(více)

Recenze (104)

triatlet 

všechny recenze uživatele

Barbra Streisand jako hlavní hrdinka Fanny je okouzlující - vtipem, půvabem, zpěvem. Nevadí ani delší stopáž a pokerová vášeň jejího partnera Nickyho. Hlavní hrdinka přece musí trpět, jak říká Fanny. Její prostořekost připomíná podobné postavy - Lízu Doolittleovou nebo Vivian z Pretty Woman. I když si Fanny dokáže dělat před novinářin legraci z Nickyho prohřešku, na oslovení "slečno" reaguje jednoznačně. ()

Aknah 

všechny recenze uživatele

Znovu jsem se rozhodla podívat se na tuto starou klasiku. Film se mi líbil už poprvé, ale teď musím uznat, že lepší hodnocení je rozhodně na místě a že takové filmy, jako je tento, prostě obdivuju. Musím především vyzdvihnout herecký výkon Barbry Streisand, který tu vyloženě bije do očí, nejen tím, jak hraje komika, ale tím, jak hraje silnou a charakterní ženu, která si dokáže dělat legraci sama ze sebe. Barbra Streisand není zrovna typická kráska, ale dohání to velkou dávkou charismatu a vlastně jako ženská mi přijde sympatičtější, než jakákoli jiná vyumělkovaná hollywoodská kráska. Funny Girl je oproti americkým filmům co se točí dnes na naprosto jiné úrovni, má kouzlo, má eleganci a švih. Zahrnuje nejen krásné písničky zazpívané naprosto dokonalým hlasem hlavní představitelky, ale doplňuje se zde příběh na jevišti, rodinné prostředí, láska, ale takovým nenuceným přirozeným způsobem. Nevnucuje nám happy end, který by každý čekal, příběh je spíš natočen celkem syrovým způsobem... nebo jak to říct... tak nějak ne šetrně. Nastavuje nám pohled na to, jak se všechno mění, ale že ne vždycky to vyjde nebo končí dobře a o tom je život. A Funny girl si proto vážím. ()

Reklama

HanaM. 

všechny recenze uživatele

Fanny Briceová je pro mě jedna z nejsilnějších filmových postav. Holka, která nemá vzhled, ani původ, aby se stala divadelní hvězdou. Má však odhodlání, pěvecký talent a hlavně smysl pro humor - takže se hvězdou stane. Chce, aby se lidi smáli s ní a ne ji, proto možná geniální číslo s těhotnou nevěstou, nebo kolečkovými bruslemi. "Děvčata promiňte, že jsem Vám zkazila to číslo, ale nemohla jsem si pomoct." Kromě této postavy a hříček na divadelním jevišti, však film moc nenabízí, hudba už v muzikálech byla lepší, vztah s Nickym Arnsteinem je jaksi těžko uvěřitelný, jeho postava je jen povrchně vykreslena, takže v druhé polovině filmu vás už ani nezajímá, co se s nimi stane a chcete zase Fanny vidět na jevišti. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[4,5*]     "Is a nose with deviation such a crime against the nation?"     Jeden z tých muzikálov, ktoré majú naozaj plnohodnotnú hudbu, čiže piesne nie sú len nejaké trápne odrhovačky, ako to často býva. Barbra Streisand tu je absolútne dokonalá - herecky (plne zaslúžený Oscar), svojím komediálnym talentom (tie jej grimasy nemajú chybu) a v neposlednom rade aj nádherným spevom (má krásne, nevšedne zafarbený hlas). Škoda toho Omara Sharifa, viem si na jeho mieste predstaviť podstatne lepších a aj vhodnejších hercov (našťastie veľa nespieva). Film má dve rozdielne ladené polovice. Tá prvá je zábavne odľahčená (napr. skvelé korčuliarske číslo), s výborným humorom, s perfektne napísanými vtipnými dialógmi. Tá druhá je potom podstatne vážnejšia, hlbšia, s výbornými dramatickými scénami. Aj keď tá humorná polovica sa mi páči o trochu viac, obe polovice fungujú rovnako dobre.     "Where I come from, when two people... well, sort of love each other... oh, never mind." ()

Angelitos 

všechny recenze uživatele

Opravdu nemůžu jinak, než hodnotit "jen" třemi hvězdičkami. Ze všech muzikálů, které jsem viděla se mi tento líbil asi nejméně. Neříkám, že je úplně špatný. Děj je poměrně zajímavý. Jediné, co bych tomuto filmu vytkla je to, že je to muzikál a zpívá tam jen Barbra Streisand. Nejsem proti ni vůbec zaujatá, a její zpěv se mi moc líbí, dokonce si myslím, že je to jedna z nejskvělejších hereček a zpěvaček své doby, ale mám ráda ty muzikály s velkou show, kde zpívá větší množství herců, a ne jen jeden. Určitě si myslím, že ale stojí za shlédnutí, hlavně těmi, kteří jsou velkými fanoušky B. Streisand. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (14)

  • Původně měl být režisérem Sydney Lumet, ale byl nucen projekt opustit poté, co se dostal do sporů s producentem Rayem Starkem a Barbrou Streisand. (Puyi)
  • V roce 1969 získaly Oscara za Nejlepší herečku v hlavní roli dvě dámy. Překvapenou Ingrid Bergman byly vyhlášeny Katharine Hepburn (Lev v zimě, 1968) a Barbra Streisand (Funny girl). Pravidla Akademie totiž uvádějí, že pokud při součtu výsledků umělec nebo film získá o tři hlasy méně než vítěz, výsledek je považován za remízu a vyhrávají oba. Už roku 1932 získali Oscara za nejlepšího herce Fredric March (Dr. Jekyll a Mr. Hyde, 1931) a Wallace Beery (The Champ, 1931), kdy Beery získal o jeden hlas méně. K podobným remízám došlo v průběhu let několikrát, v kategoriích jako dokument, krátký hraný film či zvuk. V roce 1969 však byla situace kurióznější, protože obě herečky získaly shodně 3 030 hlasů. (kenny.h)
  • Omar Sharif a Barbra Streisand se během natáčení zblížili. Jejich románek ale v arabském světě vyvolal vlnu nevole. Bylo krátce po šestidenní válce, v níž Izrael na hlavu porazil koalici arabských států, takže film se Židovkou byl na Blízkém východě zakázán. To se zase dotklo Omara, se svou domovinou se na dlouhá léta zcela rozkmotřil a žil v nejrůznějších hotelech po celé Evropě. [Zdroj: Denik.cz] (Duoscop)

Související novinky

Omar Sharif 1932 – 2015

Omar Sharif 1932 – 2015

11.07.2015

Ve věku 83 let nás dnes opustil egyptský herec Omar Sharif. Charismatická legenda zemřela na infarkt v nemocnici v Káhiře a zanechala po sobě nejen syna Tareka, ale také šedesátiletou kariéru… (více)

Reklama

Reklama