Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Také princezna chce někdy prožít docela obyčejné dobrodružství a zamilovat se. Příběh romantický až staromódně sentimentální, ale také plný humoru, který čerpá z nejlepších tradic amerických komedií. Jeho hrdinkou je půvabná mladá princezna Anna, následnice trůnu imaginární evropské země, jež přijíždí na státní návštěvu do Říma. Po vyčerpávajícím programu je na pokraji sil a je jí na noc podán uklidňující prostředek. Dříve než droga začne působit, se Anna tajně vydává do nočních římských ulic. Cestou se dostaví ospalost, a tak ani neví, jak se ocitla na noc v bytě novináře. Ten ji následujícího dne chce nejprve využít pro senzační reportáž a provádí ji společně s kamarádem fotografem po Římě… Režisér William Wyler vtiskl komedii nenápadnou dokonalost a lehkost. Pod jeho vedením zkušeného a světem protřelého novináře Joea Bradleyho ztělesnil Gregory Peck (Případ Paradinová, Milionová bankovka, Starý gringo, Mys hrůzy). Křehkou, v cizím prostředí poněkud bezradnou princeznu Annu, neodolatelným způsobem ztvárnila Audrey Hepburnová (Snídaně u Tiffanyho, Šaráda), která také za svůj výkon obdržela Oscara. Dalšího Oscara získala Edith Headová (za nejlepší kostýmy pro černobílý film) a scenárista Ian McLellan Hunter za původní scénář, který svým jménem kryl skutečného autora Daltona Trumba, jenž byl na černé listině). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (858)

Zíza 

všechny recenze uživatele

Audrey byla sladká jako vždy, navíc s Gregorym na plátně zářili. Začátek byl vtipný, postupem času se vtip vytratil a vy jste pomalu cítili, co se blíží. A pak ten hořkosladký konec příjde, co zbyde? Rozloučit se a čelit povinostem. Černobílá romantická komedie, kterou mohu s klidem doporučit všem. Není totiž hloupá jako ty, které se momentálně v Hollywoodu točí. Lepší 4* ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Od scény, kdy se "princezna" rozhodla ostříhat, se mi její představitelka - jinak jedna z nejkrásnějších hereček co kdy byly natočeny na kameru - totálně přestala líbit. Prostě jí to více seklo s dlouhými vlasy - s ofinou vypadala téměř jako Hillary Swank ve filmu Kluci nepláčou (hrála tam kluka). Další asi jediné větší minus shledávám ve faktu, že první hodinu mne Prázdniny v Římě bezvadně bavily, ale poté jsem až do konce co pět minut koukal na hodinky a potěšit mne dokázaly jen opravdu vtipné scény jako ústa pravdy nebo polévání kolegy čajem :-). Ale jinak moc fajn: konec překvapil, kamera výborná, herci perfektní... jo a o Gregorym Peckovi jsem si myslel, že je to Cary Grant!!! Shame on me... no ale ještě řekněte, že každý vypadá úplně jinak! ()

Reklama

Lavran 

všechny recenze uživatele

Bez debat ten nejkouzelnější turistický průvodce s tím nejvroucnějším, nejmilejším a nejjiskrnějším turistickým tandemem, jaký kdy křižoval ulice Věčného města. Jestliže bych do této chvíle (čistě hypoteticky) pochyboval o Wylerově velikosti, po zkušenostech s Prázdninami, které si ten trošku omletý statut absolutní klasiky zaslouží všemi deseti, bych se z takového dočasného pomýlení rozumu musel otřepat rychlostí blesku. Věřte mi, je to nádherný film - a navrch s výborným a ostatně i rozumným zakončením. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Mně přece není 200 let. Proč nemůžu spát v pyžamu?" Bohatým a mocným feudálům ze srdce přeju, aby je zástupy paparazziů svou vlezlostí donutily řádně vykonávat jejich funkce, ale v případě princezny Anny bych si dovolil udělit výjimku. Při pohledu do jejích neskutečných očí si totiž i můj vrozený cynismus sedl poslušně do kouta a spontánně jí přál, aby si ten svůj den v Římě užila uvolněně, tedy bez koruny na hlavě a s charismatickým týpkem po boku. Tohle je zkrátka čistá radost v duši, takže já odcházím do římských ulic nastartovat skútr a čekat, zda si Annina vnučka taky nebude chtít trochu odpočinout od státnických povinností. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Audrey Hepburnová byla jako vánoční cukroví. Sladká, křehká, výjimečná. Přitom ale dostatečně talentovaná, aby nemusela spoléhat na výše uvedené. Těžko říct, jestli bychom ji znali, kdyby zarputilý William Wyler netrval na tom, že do role princezny chce neznámou tvář. Jisté je, že právě díky Audrey a Wylerově lehkonohé režii jsou Prázdniny v Římě dodnes tak okouzlující. A staly se motivickým vzorníkem pro řadu dalších filmů (třeba Notting Hillu). 80 % ()

Galerie (143)

Zajímavosti (59)

  • Studio Paramount chtělo film natáčet v Hollywoodu, ale to režisér William Wyler odmítl a trval na tom, aby se točilo přímo v Římě. Studio nakonec souhlasilo, ale uvolnilo nižší rozpočet. Wyler tak byl nucen natáčet černobíle a využít neznámou herečku pro hlavní roli princezny Anny – Audrey Hepburn. (HellFire)
  • V scéne ambasádneho plesu sa objavila skutočná talianska šľachta, ktorá všetky svoje platy venovala na charitu. Reportéri na konci filmu boli tiež skutoční. (Arsenal83)
  • Sám Gregory Peck naliehal, aby bol Audrey Hepburn vyplatený vyšší honorár než jemu, pretože cítil, že jej rola je oscarová. To sa nakoniec aj vyplnilo. (Arsenal83)

Související novinky

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Spielberg oživí Cortése

Spielberg oživí Cortése

29.03.2018

Steven Spielberg nám právě dodal sci-fi Ready Player One a v červenci 2020 se od něj dočkáme Indiana Jonese 5. Tím ale jeho dobrodružné vyžití nekončí, zároveň totiž hodlá produkovat seriál o Hernánu… (více)

Reklama

Reklama