Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(8)

Loď s imigranty, která v roce 1899 míří do New Yorku, změní ze záhadných důvodů kurz a zmatení cestující musí řešit velmi neobvyklou záhadu. (Netflix)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (252)

choze 

všechny recenze uživatele

Souhlas s J*A*S*M - i já jsem 100% cílovka pro mysteriózní seroš o lodi duchů, ale i mě to prostě nebaví postavově, dějově ani herecky a i ta atmosféra je taková generická a vizuálně jsem se nemohl ubránit dojmu, že štáb se ke skutečnému oceánu a lodím nepřiblížil ani na sto kilometrů. Odar a Friese prostě vrší očekávatelné záhadné události, postavy, vzkazy a symboly, ale vyprávění chybí drajv. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

První díl byl takový vlažný rozjezd. Ve druhém až pátém díle se mi dostalo neuvěřitelně rozehrané napínavé jízdy se zajímavými nápady a skvělou atmosférou. No a poslední tři díly, kdy se vše začalo splétat dohromady, začaly bohužel být neuvěřitelnou utahanou nudou a rozuzlení mnou jen tak bez zájmu prošlo. Podobně jako Archive 81, dokonalý námět a nijaký závěr. ()

Reklama

Lenka.Vilka 

všechny recenze uživatele

Je zřejmé, že Baran bo Odar a Jantje Friese stáli před nelehkou volbou. O čem a jak natočit další seriál, který bude stejně dobrý jako Dark. S vědomím, že dost diváků prostě rádo porovnává. I já jsem tedy byla zvědavá, jak to tvůrci zvládnou. Jenže už když jsem viděla první teaser, byla jsem natěšená a 1899 se hned stal mojím nejočekávanějším seriálem roku. A jak se povedlo?  Jsme v roce 1899 na cestě do New Yorku, loď Kerberos zachytí signál lodi Prometheus, která se na moři ztratila před čtyřmi měsíci. Kapitán se tedy rozhodne změnit kurs a prozkoumat loď. Jenže ne všichni pasažéři jsou těmi, kým se první pohled zdají a mají svoje tajemství, proč na lodi jsou. A tak se postupně rozpletá pravda o tom, co se na lodi děje a co se děje s pasažéry. A jak může být už dopředu jisté, všechno bude mnohem komplikovanější. A nic není takové, jak se na první pohled zdá...  Postav je zde vážně hodně a odhalovat jejich tajemství mě bavilo. A vždy, když se přeskočilo do jiné scény, těšila jsem se, co bude dál, až se ke každému z nich zase vrátím. Tempo vyprávění není na začátku nijak zběsilé, to se ale v druhé polovině razantně změní. Stále se něco děje, odhaluje nebo zamotává, opět mizí, a každá minuta zároveň sprintuje zběsilým tempem.  Stejně jako u seriálu Dark, i zde mám problém zadržet myšlenku, abych omylem neřekla víc, než mám a nikomu dalšímu nezkazila zážitek. 1899 totiž patří mezi ty seriály, které si užijete úměrně víc tomu, kolik toho o něm víte. Čím míň tím víc.  Vizuální stránka je dokonalá a společně s hudbou perfektně dokresluje hutnou atmosféru. Score má sílu vtáhnout vás tak moc, až budete na konci trpět, že už toho není víc, protože to tajemství prostě potřebujete znát. A přestože se to tam na první pohled vůbec nehodí, soundtrack je taky geniálně zvolen, protože na ten druhý pohled se tam hodí skvěle. Tímhle způsobem využívaná hudba na konci dílů, která všechno spojí a graduje s doposud viděným a i textem sedí do děje, je můj oblíbený prvek.  1899 je mysteriózní seriál, který možná kvůli svému počátečnímu tempu nesedne každému. Ale skončit dřív, by byla velká chyba. Přesto doporučuji všem, kdo mají rádi záhady. Protože konec první série je tou nejkrásnější záhadou, kterou jsem v poslední době byla svědkem... ()

moviefreak 

všechny recenze uživatele

Strašne zaujímavý koncept, neustále záhady a prekvapenia, atraktívne lokácie starej lode... Ale akonáhle sa vyjde na palubu odporné CGI, nezaujímavé postavy a ich klišoidné príbehy, scenárom šuštiace správanie postáv, a hlavne tak pomaly rozbiehajúci sa seriál, že som sa až miestami nudil. Posledné dve sci-fi epizódy našťastie príbeh poriadne nakopli a postavy preriedili. Po seriály Dark poslabšie, ale na druhú sériu si určite počkám. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nakoniec ma tvorcovia presvedčili. Seriál rozdelený na dve diametrálne rozdielne polovice, i keď už od konca druhej epizódy vieme, že je niečo inak a že sme v skutočnosti v inom žánri. Atmosféra je veľmi hutná a depresívna, filozofuje sa jedna radosť, otázky, ako funguje ľudský mozog a na základe čoho vníma realitu sú námetom na celonočný rozhovor s partiou ľudí, ktorý 1889 tiež videli. Všetky zvraty sme tu síce už mali, ale tvorcovia idú ešte ďalej a všetko komplikujú tak, že by sa aj Nolanovci a Charlie Kaufmann zapotili, keby si to chceli dať všetko dokopy. Môže sa stať, že ak budete 1889 hodnotiť podľa zvratov, tak u vás neuspeje, ale ak to spojíte s tým, čo chcú tvorcovia povedať a ste filozofický typ, 1899 bude patriť medzi to najlepšie za posledné roky. Síce sa všetko vysvetlí, ale bol by som určite zvedavý na druhú sériu, pretože by sme chceli všetci vedieť, o čo bratovi ide. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (25)

  • Po zrušení nakrúcania druhej série sa v magazíne Forbes objavila kritická analýza obviňujúca Netflix, že aktívne kradne divákom čas: "Je to úprimne vyčerpávajúce, a ak je to pre divákov také vyčerpávajúce, musí to byť desaťkrát vyčerpávajúcejšie pre showrunnerov a hercov. Netflix sa stáva cintorínom plným mŕtvych seriálov s nedokončenými závermi. Niečo sa musí zmeniť.“ (Arsenal83)
  • Ve scéně, kdy se kněz (José Pimentão) snaží ukopnout trubku, aby pod ní kapitán (Andreas Pietschmann) mohl provléct řetěz pout, kopne v posledním záběru tak silně, že kapitánovi pouta z ruky viditelně spadnou (v čase 10:27). Nicméně v dalším záběru je již má opět nasazená a hledá způsob, jak by se jich zbavil. (Tarmenel)
  • Na konci epizódy zaznie skladba "The Wind" od hudobníka Cat Stevensa. (BROKEN_)

Související novinky

Seriál 1899 končí po první řadě

Seriál 1899 končí po první řadě

03.01.2023

Možná až příliš ambiciózní byli tvůrci kultovního seriálu Dark od Netflixu. Jejich novinka 1899 totiž opět vrstvila jednu záhadu za druhou, aniž by to však dělala natolik uspokojivým způsobem, jako… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

20.11.2022

Tento týden vyšel seriál 1899, mysteriózní thriller o záhadě ztracené posádky velkého parníku. A premiéra to byla opravdu úspěšná. Netflix se do propagace novinky docela opřel, na sociálních sítích… (více)

Reklama

Reklama