Reklama

Reklama

Michel Subor

Michel Subor

nar. 02.02.1935
Paříž, Île de France, Francie

zem. 17.01.2022 (86 let)
Francie

Biografie

Michel Subor se narodil 2.2.1935 v Paříži jako Mischa Subotzki. Jeho rodiče byli emigranty ze Sovětského svazu, otec pracoval v Moskvě jako inženýr, matka pocházela z exotického Ázerbajdžánu. Suborova jediná sestra žije ve Spojených státech amerických.

Do povědomí diváku se zapsal rolí Alaina Varniera, partnera Brigitte Bardot ve filmu Rogera Vadima LA BRIDE SUR LE COU (Nevěsta na krku) z roku 1961. Spolupracoval pak s režiséry tzv. Nové vlny, F. Truffautem (JULES A JIM), J-L. Goddardem (VOJÁČEK), A. Hitchcockem (TOPAZ), A. Cayattem (FRANCOISE ANEB ŽIVOT V MANŽELSTVÍ).

V 70. letech se objevuje hlavně v televizních seriálech a filmech. Na plátna kin se Subor vrací až díky J-L. Bertucellimu, který mu dal role ve filmech NEJCENNĚJŠÍ CO MÁM nebo STRESS. Šanci mu dal též režisér Gérard Blain, rolí ve filmu LE REBELLE z roku 1980. Pak se opět odmlčel do konce 90. let, kdy si zahrál ve filmech BEAU TRAVAIL (Pěkná práce) režiséra C. Denise, LA FIDÉLITÉ (Věrnost) A. Žulawského nebo SAUVAGE INNOCENCE (Divoká nevinnost) a L´INTRUS (Vetřelec) Philippe Garrela.

Mezi Suborovy největší role patří bezpochyby Bruno Forrestier, francouzský zběh, který se dostane do soukolí hybatelů vysoké politiky a tajných služeb, ve filmu VOJÁČEK.

Nina "NinonL" Lišková

Herec

Host

Reklama

Reklama