Reklama

Reklama

Nataša Tanská

Nataša Tanská

nar. 30.11.1929
Praha, Československo

zem. 18.07.2014 (84 let)
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko

Diskuze

hippie2222

hippie2222 (hodnocení, recenze)

Tak já nevim, po celým internetu jen drby, s kým šla do postele a s kým ne... Ale zjistit, jak to je s jejím datem narození (správně dle fdb je 30. 10. 1929) je zřejmě pro všecky ty bulvární novináře nadlidskej úkon. A to nemluvím o tý zcela zásadní věci - jaká to byla vážná nemoc, co jí zabránila dál hrát? Co za vážnou nemoc mi zabrání v mládí dělat povolání svejch snů (jestli ovšem tohle právě nejsou novinářský drby) a přitom mi umožní pilně pracovat v jinejch profesích a dožít se vysokýho věku? Nikomu to nepřipadá divný, nikdo nic nevypátral? Asi je sexuální život herečky zajímavější než to, co skutečně chtěla a prožívala...

na příspěvěk reagoval hiczech

sator

sator (hodnocení, recenze)

Zemřela Nataša Tanská, Barunka z první filmové Babičky
18. července 2014 10:24

Ve 84 letech zemřela spisovatelka, dramatička, scenáristka a herečka Nataša Tanská. ČTK informaci potvrdili v pražském Domově Sue Ryder, kde Tanská strávila poslední roky života.
Nataša Tanská (vpravo) ve filmu Babička Další 2 fotografie v galerii

Nataša Tanská (vpravo) ve filmu Babička | foto: Barrandov

Tanská, jež vystupovala pod pseudonymem Jana Danková, byla první filmovou představitelkou Barunky ve filmovém zpracování Babičky od Boženy Němcové. Pražská rodačka prožila dětství ve Zlíně, kde si jí všiml ředitel Lucernafilmu.

Doporučil ji režiséru Františku Čápovi, který právě hledal představitelku Barunky pro chystanou adaptaci Babičky. Film vznikl v roce 1940, rok nato opět s Čápem vytvořila další dětskou roli ve filmu Preludium.

Za války Tanská studovala hudbu a jazyky. Pak přesídlila s rodiči do Trenčína. Po osvobození si ji vybral režisér Otakar Vávra pro postavu dospívající dívky ve filmu Předtucha a poté jí svěřil i roli ve filmu Krakatit.

K režiséru Čápovi se vrátila rolí mladé ošetřovatelky ve filmu Bílá tma. V životopisném filmu režiséra Václava Kršky Mladá léta hrála Marii Podhajskou, pozdější manželku Aloise Jiráska. Tehdy studovala v Bratislavě divadelní dramaturgii.
Fotogalerie
paní kněžna: Marie Glázrová, babička: terezie Brzková, Barunka: Nataša Tánská,
Nataša Tanská ve filmu Krakatit

Zobrazit fotogalerii

Vážná nemoc jí v další herecké práci zabránila. Stala se redaktorkou časopisu Kulturný život a Kulturná tvorba, poté dramaturgyní hraného filmu v Bratislavě a redaktorkou pražského nakladatelství Albatros.

Od roku 1969 žila v Praze a věnovala se vlastní literární tvorbě. Knižně debutovala prózami Dvaja v tráve či More, na které navázala knihami pro mládež jako Pozor, ešte nehráme! či Vyznáte se v tlačenici?

Po letech podle jejího námětu a scénáře natočil Ján Laco film z hereckého prostředí Vždy možno začat. Psala také fejetony a vytvářela koláže. V letech 1990 až 1997 žila v Londýně, kde byl její manžel Jan Válek českým konzulem.

Zdroj: http://kultura.idnes.cz/zemrela-natasa-tanska-0u0-/filmvideo.aspx?c=A140718_101913_filmvideo_spm#utm_source=sph.idnes&utm_medium=richtext&utm_content=clanek-box

wafc

wafc (hodnocení, recenze)

Slečna, co měla jedno z těch nejděsivějších obočí v historii filmu.

Herečka

Filmy
1952

Mladá léta

1948

Bílá tma

 

Krakatit

1947

Předtucha

1941

Preludium

1940

Babička

Dokumentární
2008

V hlavní roli Gustáv Husák (TV film)

1941

II. Filmové žně

Scenáristka

Filmy
1988

Hodina angličtiny (TV film)

1981

Dve slobodné bez záväzku (TV film)

1977

Hodina pravdy - divadelní hra

1975

Predajňa 044 (TV film) - divadelní hra

1974

Klasické příznaky (TV film)

1972

Šaty (TV film)

1969

322

1961

Vždy možno začať

Spisovatelka

Filmy
1988

Hodina angličtiny (TV film) - rozhlasová hra

Seriály
1971

Puf a Muf - kniha

Reklama

Reklama