Reklama

Reklama

Vynález zkázy

  • angličtina The Deadly Invention (více)
Trailer

Obsahy(1)

Geniální vynálezce, profesor Roch, je na pokraji objevu látky, která může ve špatných rukou zničit svět. A právě takové ruce má hrabě Artigas, tajemný a temný dobrodruh, který ve své ponorce brázdí světová moře, potápí lodi a bohatství, kterého se tak zmocní, je mu nástrojem k ovládnutí světa. Artigas unese profesora Rocha ze sanatoria a nutí ho, aby v jeho sídle v kráteru sopky Back Cup vynález dokončil. Shodou okolností Artigas unese i profesorova asistenta, inženýra Harta, který je i vypravěčem příběhu, a který se všemožně pokouší profesora osvobodit a zamezit zkáze. Hart nakonec vyšle jícnem sopky balón s poselstvím k lidstvu, jež se díky tomu spojí a jehož válečné flotily v hodině dvanácté zkáze zamezí. (AČFK)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (405)

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Psát o tom, že nebaví, protože je mu dvaapadesát, je nepodstatný. Vynález zkázy považuju za dopis lidem, kteří žijí tak, že blikají. Žijí v záři reflektorů velkoměst, metro považujíc za něco, co mě dostane z bodu A do bodu B. Zemanovo dílo možná v dnešní době nebude určovat směr, ale má tuhle myšlenku, kterou považuju za nadčasovou. Někdy je možná lepší o světovým uznání snít, než si jej vymoct tím, že polovina lidí padne na zadek a druhá půlka umře! Zeman uznání dostal a nepotřeboval na to hejblátka, měl fantasii... ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Čtyři dát nemůžu, protože tři hvězdy jsou polovina. A já si z filmu odnáším poloviční zážitek, tudiž ho nemohu v hodnocení označit za čtyřhvězdičkový velmi dobrý film. Ačkoliv rozhodně nepopírám, že v mnoha ohledech velmi dobrým filmem je a přinesl mi zajímavou filmovou zkušenost. Vlastně jsem rád, že jsem to viděl. Byla to zajímavá studie, toho jak s minimálními finančními prostředky, dokázal vytvořit jeden pán zázrák (tedy po grafické stránce.) Ten pán se jmenuje Karel Zeman. V současné době by to, se svým příjmením neměl lehké, ale to ponechme stranou. Zeman (Karel) mě již neuvěřitelně zaujal jedním z klenotů naší kinematografie ,,Čarodějovým účněm´´. Tam ale nebyla IMHO grafická stránka tak silná. Tam šlo spíš o tu brilantní atmostféru, brrr! Tady co se týče grafiky, nemůžu nic kritizovat. V tý době to musela bejt strašná piplačka a upřímně příliš nechápu, jak se dělaly třeba scéný pod vodou. V tadytom ohledu je to vážně zážitek. Ale já chtěl mimo jiné taky vidět, výborně napsaný film podle výborné knížky. Podle výborné knížky film napsaný je, ale on sám o sobě rozhodně žádný peckozní scénář nemá. Spíše všechny pasáže jsou udělány tak aby v nich vynikla grafika. Prvních 20 minut je dost rychlých, kdybych nečetl knížku tak bych už asi nechápal o co jde. A pak to z hlediska děje je pořád nuda. Scénky vlastně nejsou ani moc občas souvislé, film stojí na geniální grafice, knihu si upravuje jak chce (Thomas Roch není šílený, Simon Hart není hlídač Gaydon a ta dívka tam už vůbec nepatří.) Asi jsem moc konzervativní, ale ten Verneův příběh tam byl prostě nějak v pozadí. A já se tak těšil, jak ho uvidím zfilmovaný tak jak ho sám napsal- Opakuji, grafická scéna je pecka, ale předpis knihy na filmové plátno se mi moc nelíbil. Moje chyba, můj problém, můj názor. Vysoké hodnocení jinak chápu. ()

Reklama

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Zajímavý, hodnotný a kvalitní film. Karel Zeman byl jedním z nejlepších a nejprogresivnějších českých režisérů, patřil mezi ty, kteří by se neztratili ani mezi světovou konkurencí. Jeho snímky mají typickou poetiku a vyzařuje z nich láska k řemeslu, která překoná i ty největší svízele, bránící vzniku filmu. Pro Vynález zkázy to všechno platí taktéž. Úžasná řemeslná práce - skvělé triky, animace (ale i Liškova hudba), prostě forma, jak má být. Ta je nejdůležitější, proto filmu s radostí odpouštím to, že jeho příběh je mírně naivní a že mě emočně nevyždímal. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Mélièsa som v tom hneď poznal, pretože som videl množstvo jeho filmov, taktiež Verneho som v tom poznal asi ako každý divák, proste spôsob stvárnenia je umenie, to bez pochýb. Dej už je u mňa opäť problém, lebo príbeh ma nezaujal, postavy neboli výrazné pre mňa, scénky okrem pozadia tiež nemali zväčša čaro a tak už u svojho druhého Zemanovho filmu nedokážem napísať, že by som bol uchvátený, obišlo ma to bez nejakej silnejšej odozvy, či zážitku. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Karel Zeman byl mistr nad mistry a jeho práce je absolutně nezaměnitelná a originální. Tenhle film jsem obdivoval jako děcko a nejinak je tomu i teď. Nikdy nezapomenu na scénu souboje s chobotnicí...U tohoto filmu pořádně zabrousil drápkama začínající Zdeněk Liška, jeho hudební doprovod, včetně všemožných zvuků je geniální, nezapomenutelný je zvuk motorů v ponorce...A ještě se zde blýskl můj prastrýc Václav Kyzlink, kterého jsem měl moc rád... ()

Galerie (29)

Zajímavosti (25)

  • Podpis Karla Zemana je šrafovaná, prúžkovaná kresba pripomínajúca ritinové ilustrácie, tak známe z verneoviek. Ďalej je to kombinácia hraných a animovaných sekvencií a viac vrstiev rôznych záberov preložených cez seba. (shuster)
  • Na začátku filmu jsou záběry na knihy – verneovky. Na obálkách knih je několikrát zkomoleno křestní jméno Julese Vernea na Julius. (blondak16)
  • Natáčení Vynálezu zkázy bylo mimořádně realizačně náročné; i s přípravnými pracemi trvalo čtyři roky. (ČSFD)

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Reklama

Reklama