Sedm statečných
Western / Dobrodružný / Drama
USA, 1960, 123 min
John SturgesHudba:
Elmer BernsteinPlakáty
Vesnice Ixcatlan trpí nájezdy banditů vedených nelítostným Calverou, který vesničany každý rok připraví o většinu sklizně a zásob. Proto se vesničané rozhodnou nakoupit v nejbližším městečku zbraně a bránit se. Chtějí o svém plánu poradit s profesionálním pistolníkem Chrisem, který je nadchnul bravurním kouskem jehož byli svědky po svém příjezdu do městečka. Ten jim však poradí, aby si nekupovali drahé zbraně, se kterými stejně neumí zacházet, ale najali si střelce a sám se záležitosti ujme. Podaří se mu získat ještě šest dalších mužů a s nimi se vydá do ohrožené vesnice. Přestože první střetnutí s Calverovými muži dopadne pro statečné muže příznivě, nevyzpytatelná povaha vesničanů situaci zcela nečekaně zkomplikuje. (oficiální text distributora)
golfista
Western z westernů nejwesternovatější. Nádherný remake ! Moji největší oblíbenci Steve McQueen a James Coburn ve skvělé formě. Házecí scéna na nádraží je úchvatná :-)(12.2.2003)
Houdini
Oscar 1 nominace: Hudba(20.2.2004)
don corleone
Zajímavosti: Elmer Bernstein, který napsal hudbu k filmu, složil hudbu i k parodii na tento film s názvem Three Amigos. [--] Naproti tomu Walter Bernstein si neprosadil scénář, který vycházel hodně z filmu Kurosawi. Scénář napsal nakonec Walter Newman. [--] Steve McQueen chtěl ve filmu hrát, ale měl závazek k seriálu "Wanted: Dead or Alive". Film tedy natočil během své nemocenské, na které pobýval po autohavárii. [--] Yul Brynner se během natáčení na place oženil. [--] Slavný skladatel filmové hudby John Williams byl členem orchestru, který nahrával hudbu k seriálu. Hrál v něm na piano. [--] James Coburn (Britt) a Robert Vaughn (Lee) měli ve filmu pouhých 11 a 16 vět. I když jsou velcí přátelé téměř 50 let, toto je jediný film, ve kterém spolu hráli. Coburna doporučil režisérovi právě Vaughn. [--] Po úmrtí Charlese Bronsona v roce 2003, je jediným stále žijícím hrdinou filmu Robert Vaughn. [--] Když se začalo natáčet v Mexiku, tak měli místní cenzoři problém s tím, jak jsou portrétovaní mexičtí vesničani. Walter Newman ale odmítnul upravit scénář, tak se toho chopil William Roberts. Protože byly jeho změny hodně zásadní pro celý film, chtěli ho producenti uvést do titulků, což Newman odmítnul. Nakonec na to doplatil, protože právě jeho jméno bylo z filmu škrtnuto. [--] Všimněte si v úvodní scéně, kde Calvera nadává na náboženství, tak má pohár v levé ruce. Když dokončí svůj proslov, tak je v ruce pravé.(9.9.2006)
Lima
Legendární western s úžasnou hudbou, který lze vidět stále znova a znova, aniž by se omrzel. A víte, komu jsem nejvíc fandil? Robertu Vaughnovi. Té jeho nejednoznačné postavě, která se celou dobu drží stranou, aby přežila a v samotném konci se zachová tak, jak by od něho už nikdo nečekal...(13.4.2003)
Gemini
Hvězda vedle hvězdy, a narozdíl od hafo jiných případů, tady to jenom prospělo. Je to klasika a geniální kus. Howgh.(24.2.2003)
Radyo
Tohle byl snad první western, který jsem viděl (možná kromě Vinnetoua) a musím říct, že dodnes patří mezi mé nejoblíbenější. Hrdinové jsou jeden kladnější, než druhý (až na Calveru, samozřejmě) a film ani po více než 40 letech neztratil nic ze svého (lehce naivistického) kouzla. Tuto klasiku nelze než doporučit každému, kdo ji snad ještě neviděl (pokud někdo takový existuje).(23.11.2004)
Matty
Nejlepší western všech dob? Ne. Nejlepší westernový remake? Ne. Nejzábavnější western? Ano. Sedm statečných je nedílnou součástí filmové historie, jeden z nejznámějších westernů vůbec. Nesmrtelná klasika, která za ty roky ztratila akorát na sytosti barev (což nemusí být v dnešní digi době tak docela pravda). Sedm neohrožených pistolníků se za nicotných 20 dolarů odhodlává bránit malou mexickou vísku před nájezdy banditů. Jsou to hrdinové bez bázně a hany, kteří ví, co je to čest a morálka. Ač o tom čas od času pochybují. A jejich úhlavní nepřítel? Žádný arcizlosyn, jen rozumný chlap s bandou hladových pardálů kolem sebe. Jíst musí všichni. Vítěz je každopádně vždy jenom jeden, ten, který stojí opodál a tiše se směje. Sedm statečných je remakem nejlepšího japonského easternu, Sedmi samurajů Akiry Kurosawy a nejen svou rozumnou stopáží svůj vzor pokládá na lopatky. Neměl jsem problém s charakterizací žádného ze sedmi borců, jsou to reálně jednající postavy. Z jejich šikmookých předobrazů vyčníval leda tak Tošhiro Mifune. Vin, Chris, Harry, Britt, Bernardo, Chico, Lee – každý jiný, každý jedinečný a dohromady přesto tvořící skvělou partu, což zcela jistě neplatilo v reálu, kdy docházelo k častým rozmíškám mezi nabubřelým McQueenem a „skutečnou hvězdou“ Brynnerem. Sedm statečných se – stejně jako kterýkoliv western americké produkce – nemůže měřit s čímkoliv od Leoneho, i když má třeba ten nejklasičtější hudební motiv ze všech existujících westernů (promiň, Ennio), stále je to „jen“ zábavný americký biják pro kterýkoliv večer, za jakékoliv nálady. 85% Zajímavé komentáře: Melies, Exkvizitor, Pacco, wipeout, gudaulin(21.8.2006)
Djkoma
Klasika... Brynner+McQueen+Coburn+Bronson..... a další... Western westernů.(26.11.2004)
Renton
Scénář: William Roberts .. Musíte bojovat. Velice přitažlivé. Aby ne s takovou předlohou, kterou tvůrčí tým překopíroval do westernových reálii. Idealistické, pohádkové, jenže kdo by odolal. Už jen kdykoliv zazní tóny dokonalého hudebního doprovodu a skvělé herecké obsazení vytasí své kolty, musí být každý odzbrojen a podlehnout. Nejlepší western ovšem hledejte jinde..(12.10.2007)
Malarkey
To jsem si snad po bůhví kolika letech pustil klasický americký western a ještě k tomu Sedm statečných. Nebýt nemocný, tak na to nemáknu, leč píšu komentář, takže to dopadlo jinak. Film to je dobrý, kulisy fantastický, ale já na takovéhle filmy nemám čuch. Když už chci western, tak s Hillem a Spencerem, klasický spagetti, kde bude sem tam i nějaká legrace. Američani si toho berou na triko hrozně moc a pokaždé ty jejich příběhy jsou děsně vážný. Od mala mám zakomplexováno že western obsahuje prvky humoru a tady jsem to prostě nedostal. I když pravda je, že těm chlapům jsem to hrozně přál a většina z nich mi byla opravdu dost sympatická. Čtyři hvězdičky tomu taky dám, a tím pádem jsem si odbyl jeden z nejlepších westernů vůbec přesto že vím, jak tenhle svět jde mimo mě. Ale ta hudba tomu dává svoje, to se musí uznat.(9.11.2009)
Cervenak
Brilantné po každej stránke. Scenár, hudba, herecké výkony (všetci siedmi sú skvelí a Eli Calvera ešte lepší), akčné scény, hlášky ("Mířil jsem na koně.") - proste dokonalosť. Pravdepodobne najlepší americký western vôbec.(30.8.2008)
woody
Nejsem vůbec na westerny. A už minimálně na americké (no jo, jsem špageťák).Ale dnes už bohužel jen jeden statečný u mě tvoří výjmku v obou případech. Mimochodem. Robert Vaughn je největší elegán v historii filmu. Ten jeho pistolník... No to je prstě lahůdková postava. A vůbec byste neřekli, že měl v té době 28 let. Vypadá mnohem starší a tak nějak má víc důstojnosti jak všichni ostatní dohromady, ačkoliv je to skoro stejná sviňa jako Calvera :-) Pokračování však nestála za moc.(23.3.2003)
Enšpígl
Rozpočet filmu - ? Výdělek filmu - ? Hudba - ?. Scénář - ?; Oscar - ?; Kamera - ?; Český lev - ?; Počet vypítých nápojů během nátečení - ?; Počet koní ve filmu - ?; Počet vystřelených nábojů - ? Počet obyvatel vesnice - ? Počet banditů - ? Počet klobouků na hlavách kovbojů - ? Počet sombrér na hlavách mexičanů - ? Počet statečných ---- SEDM !!!!!!!!!! Děkuji všem uživatelům, kteří píšou statistický komentáře za inspiraci. Proč psát svoje pocity, proč psát jak se mě film líbil, proč pojmenovat profesionální stránky filmu, proč psát o hereckých výkonech, o postavách ve filmu, o režii, o hudbě, o kameře, o působení filmu na mé vnímaní, na mé srdce, na můj rozum nebo na mou duši, když si pod slovo "komentář k filmu" můžu napsat třeba, že včera Slávie remizovala s Arsenalem, měl jsem 15piv a kuřecí steak s hranolkama, zaplatil asi 440Kč a seznámil jsem se s Kristinou, že je to ostatním u prdele a zajímají je pocity z filmu, kvalita filmu a emoce z filmu, to mě hold nedojde protože jsem blbej jak tank. Mnohem více však děkuji uživatelům, kteří píši kvalitní nebo zábavné komentáře za inspiraci k následnému komentáři. Sedm statečných je už několik desetiletý mimořádný filmový zážitek, díky různorodým charakterům hlavních hrdinů a jejich odlišnou motivací chránit vesničany před banditama a právě to děla ze sedmi statečných tu nejlepší partu filmového plátna a při zvucích té užasné hudby by si asi každý z nás přál, aby to byli právě oni, kdo by nás chránil před současnými bandity v poslanecké sněmovně, před tlupou ožralejch nácků, před lidma co se nestydí zabít druhého pro dvacetikorunu. Vím nejde to, ale tenhle film je doslova brána k romantickům snům o statečných chlapech.(8.11.2007)
AngelAngie
Naprostá klasika westernového žánru.(20.8.2008)
Radek99
Naprostá klasika žánru. Když se řekne western, představím si Sedm statečných. Navíc jeden z mála amerických remaků, který jde umělecky někam dál a posunuje vyznění celého filmu k nové (nemohu ale napsat lepší) možná stejně tak dobré kvalitě jako japonský Kurusawův černobílý epický originál (zkrácená stopáž je také divácky přijatelnější). Typicky archetypální příběh, realizovaný v naší kultuře třeba rytířským románem (Alexandreidou počínaje a donem Quijotem konče) o potulném nomádském solitérovi (zde se jich sejde hned několik) bez domova, jenž mstí bezpráví a napravuje křivdy stavěje se vždy na stranu dobra. Oživlý mýtus. Hrdinství, čest, statečnost... Krásný film...(18.8.2007)
Superpero
Není to Tenkrát na Západě ale přesto je to super. Bandu takhle drsných chlapíků abys pohledal.(19.1.2005)
TheMaker
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA To Je Kurva Film !!! AAAAAAAAAAAAAAAAAAAA :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::(21.4.2008)
Rob Roy
Naprostá klasika. Skvělí herci ( Můj největší oblíbenec je asi Charles Bronson a Robert Vaughn ), skvělá akce a hudba atd. škoda, že herci poslední dobou vymírají (Ale Bronson se drží).---- Hmm, tak Bronson už se nedrží. Tipuju, že Calvera to dotáhne nejdál.(21.3.2003)
Režisér John Sturges nám naservíroval kvalitnú westernovú porciu, z vtedajšou hereckou "nezabudnuteľnou - večnou" elitou ako boli Yul Brynner ako charizmatický vodca pištoľníkov - Steve Mcqueen ako jeho opora pri riešení problémov - Charles Bronson ako obľúbenec detského osadenstva vesnice - James Coburn tichý obratný chlapík s dobrou technikou hádzania noža - Robert Vaughn v podaní pištoľníka prenasledovaného nočnou morou z toľkého zabíjania - Horst Buchholz zbrklí frajersky mladík ale tiež schopní pištoľník ale i záporák v podaní herca ako Eli Wallach bol tiež nezabudnuteľný. "Famózny Western s výbornou doprovodnou melódiou!"(28.12.2007)
mandes
rozpocet-? trzby$183,031,272(23.9.2006)
| Na levném DVD od: | 19.01.2011 Bonton |
|---|---|
| Na levném DVD od: | 31.07.2011 Bonton |
| Na levném DVD od: | 24.12.2011 Bonton |
Související
- Sedm statečných v sedle (1972)
- Pistole sedmi statečných (1969)
- Návrat sedmi statečných (1966)
Podobné
- Sedm samurajů (1954)