Reklama

Reklama

Václav Piskáček

Václav Piskáček

nar. 28.09.1885
Praha, Rakousko-Uhersko

zem. 06.09.1962 (76 let)
Praha, Československo

Biografie

Herec Václav Piskáček se narodil v Praze na Vinohradech dne 28. září 1885, jako jedno ze šesti dětí. Narodil se jako Václav Karel Piskač, ale v divadle a ve filmu užíval jméno Piskáček. Jeho otec se jmenoval František Piskač, maminka Antonie roz. Smrťová.

Začínal u div. společnosti Chlumského, pak u Faltyse, Chládka, Suka, krátce u Drobného. Od roku 1910 hrál jednu sezónu v divadle na Smíchově, pak vystupoval dva roky v kabaretu Lucerna. V roce 1913 jednu sezónu hrál v Intimním divadle, od 1914 v Národ. divadle v Brně.

O jeho divadelní dráze po roce 1918, kdy opustil brněnské divadlo, nemáme žádné informace, na všech scénách hrál jednak v činohře, tak hlavně v operetě. Kdy byl častým partnerem herečky  Jožky Vanerovė.

Jeho filmová kariéra proběhla ve dvou etapách. Ta první se odehrála v němé éře filmu, kdy v roce 1913 spolurežíroval film Zub za zub, kde hrál hlavní roli, neúspěšného zubního lékaře dr. Chudobu. V následujícím roce 1914 si zahrál  dnes již nezjištěnou roli, v ztraceném filmu Zamilovaná tchyně.

Druhá etapa jeho filmové kariéry, byla až po osmnáctileté přestávce, kdy v letech 1932 až 1943 sehrál přes 20 rolí, ale již jen epizodky, ve většině filmů jen němé. Sehrál většinou různé zřízence, hosty v restauracích apod. Z jeho rolí kde promluvil, můžeme zmínit nervního hosta ochotnického divadla ve filmu Hrdina jedné noci (1935), vzdělaný host v hospodě ve filmu U nás v Kocourkově (1934).

Němou epizodku, jednoho z číšníků, si zahrál ve filmu Kristian, ve filmu Škola základ života (1938) si zahrál epizodku jednoho z otců na třídní schůzce. Jeho vůbec největší role ve zvukovém filmu byla postava nechápavého portýra v hotelu, ve filmu Svatební cesta (1938).

Naposled navštívil film. atelier v roce 1943, kdy sehrál epizodku policejního komisaře ve filmu Experiment. Jinou roli již nikdy nedostal, zřejmě to bylo způsobeno jeho účinkováním v neblaze proslulých rozhlasových skečích Hvězdy nad Baltimore.

Z jeho soukromí s nám zachovalo mnohem více informací. Byl celkem třikrát ženatý, poprvé s divadelní herečkou Marii Pečínkovou, která o svatbě užívala umělecké jméno Magda Piskáčková. Podruhé se oženil s Annou Veverkovou, po rozvodu se v roce 1936 oženil potřetí, jeho o 22 let mladší žena se jmenovala Berta Páčalová.

Václav Piskáček zemřel již v zapomenutí v první polovině září v roce 1962, ve věku nedožitých 77 let. Jeho hrob nalezneme na Vinohradském hřbitově.

JA.RO.KO.

Herec

Režisér

Krátkometrážní
1913

Zub za zub

Reklama

Reklama