Reklama

Reklama

Kamila Rosenkranzová

Kamila Rosenkranzová

nar. 18.01.1880
Kutná hora, Rakousko-Uhersko

zem. 10.10.1968 (88 let)
Praha, Československo

Biografie

Dnes již dávno zapomenutá herečka a operetní subreta Kamila Rosenkranzová prožila zajímavou profesní kariéru. Narodila se v Kutné Hoře jako Terezie Červová do rodiny učitele hudby Josefa Červy a jeho manželky Ignácie roz. Vencelinsové.

Ještě než začala chodit do školy, emigrovala s rodiči do Ameriky do New Yorku, kde vychodila školu a začala se školit ve zpěvu. Působila pak jako operetní subreta. Po úmrtí otce Josefa Červy, který i v Americe pokračoval ve své profesi, se s maminkou po cca 18 letech vrátila do Čech.

V Čechách působila na menších scénách a v kočovných společnostech. V roce 1904 se provdala za Rudolfa Rosenkranze (*1872), který měl svou vlastní kočovní společnost, ve které hrála do jejího zrušení. V manželství se jí narodila dcera Rudolfína Rosenkranzová (1905–1976), která se po roce 1935 provdala jako Bernardová a emigrovala do Francie.

Kamila, která se s manželem rozvedla v roce 1914, pak dlouhou dobu působila jako profesorka angličtiny a herečka na ochotnických pražských scénách. V roce 1919 se podruhé provdala, a to za obchodníka a ochotnického herce Augustýna Seimla (*1897), se kterým měla syna Jana (*1922).

Teprve v roce 1932, ve věku 52 let, se dostala k filmu, kdy za poměrně krátkou dobu (1932–1935) natočila na 20 filmů. V prvním filmovacím roce si zahrála bytnou pana Lelíčka (Vlasta Burian) ve filmu Lelíček ve službách Sherlocka Holmese (1932) nebo ráznou posluhovačka u MUDr. Wernerové (Lída Baarová) ve filmu Malostranští mušketýři (1932).

V roce 1933 si zahrála v 10 filmech, kdy z výraznějších rolí stojí za připomínku houpačkářka s koňskou hlavou ve filmu Dobrý tramp Bernášek (1933), garderobiérka Tonka ve Skřivánčí písni (1933), opět ráznou sousedku Píškovou ve filmu U snědeného krámu (1933) a její největší role byla v komedii Dům na předměstí (1933), kde hrála nespokojenou nájemnici Majdalénu Mejstříkovou. Jejího manžela hokynáře Mejstříka zde hrál herec Jindřich Plachta.

V roce 1934 již natočila pouze jeden film, a to komedii Tři kroky od těla, v níž si zahrála mazanou bytnou Pelikánovou. Následující rok byl na delší dobu jejím posledním filmovacím rokem, po komedii Cácorka (1935) natočila film Jedna z milionu, kde si střihla epizodku uchazečky o zaměstnání Marii Terezii Kolenatou.

Po dlouhých 5 letech si na ni vzpomněl režisér Václav Binovec a obsadil ji do komedie Dceruška k pohledání (1940), kde si zahrála epizodku korpulentní manželky (F. Beranský). Jinou roli pak již nikdy nedostala.

Kamila (Terezie) Rosenkranzová dožila v ústraní v Praze na Vinohradech. Z jejího soukromí se můžeme ještě dozvědět, že Kamila Rosenkranzová, podruhé provdaná jako Seimlová, na konci 40. let 20. století ovdověla, a že dceři Rudolfíně provd. Bernadrové se ve Francii narodila dcera Adriene (*1939).

Bývalá divadelní a filmová herečka, operetní subreta, pedagožka Kamila Rosenkranzová zemřela ve věku vysokých 88 let ve vinohradské nemocnici. Její hrob dnes nalezneme na Vinohradském hřbitově v Praze.

JA.RO.KO.

Reklama

Reklama