foto

Jan Vyčítal

  • nar. 8.3.1942 (74 let)
    Praha, Protektorát Čechy a Morava
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ráčkující zpěvák, zakladatel a dlouholetý leader skupiny Greenhorns, uznávaný textař, známý karikaturista, kreslíř a tramp Jan Vyčítal se narodil 8. 3. 1942 v Praze jako druhé dítě v rodině „poštmistra". Vystudoval propagační grafiku na Střední průmyslové škole bytové tvorby (dnes Vyšší odborná škola uměleckoprůmyslová) a nějakou dobu se užitou grafikou živil – pro časopisy začal kreslit už v 19 letech. V letech 1964–1974 pracoval ve výtvarném oddělení Československé televize, pro kterou vytvořil několik animovaných filmů (např. O PRATONDOVI), od té doby je na volné noze. V roce 1965 založil spolu s kolegou z televize, výtvarníkem Josefem Šimkem, Marko Čermákem, Petrem Bryndačem a Jiřím Falladou skupinu Greenhorns. V průběhu téměř padesátileté existence kapely se v ní vystřídala řada zpěváků i hudebníků – Michal Tučný (a později jeho bratr Vít), Miroslav Hoffmann, Tomáš Linka, Pavel Král, Josef Dobeš, František Kacafírek, Aleš Maudr nebo Petr Kocman. V první polovině 70. let zlatá éra Greenhorns skončila – skupina musela skupina změnit název a až do roku 1989 vystupovat pod jménem Zelenáči. V roce 1974 dostal Vyčítal zákaz činnosti (= údajně kvůli režimu nevyhovujícím kresleným vtipům na stránkách humoristického časopisu Dikobraz) a předal na čas vedení skupiny Petru Bryndačovi. V roce 1978 V roku 1978 se Zelenáči objevili v kultovním muzikálu BALADA PRO BANDITU. Po revoluci se rozdělili na Greenhorns (Honzy Vyčítala) a Nové Zelenáče Mirka Hofmanna.

„Filmy mám velice rád. Co ale velice rád nemám, to jsou akční filmy. Jsou většinou dost hloupé a já se nerad dívám na hloupé filmy. Naproti tomu zbožňuji filmy pánů Menzela a Svěráka."

Jan Vyčítal vydal řadu autorských alb, několik knih, zpěvníků a sborníků. Roku 1990 se mu splnil dávný sen a mohl poprvé navštívit obdivované (a opěvované) Spojené státy a později i Kanadu a Austrálii. Neklidný a nepříliš zdravý životní styl a několik vážných autonehod mu především v posledních letech způsobil chronické potíže s páteří a rukou, kvůli kterým se musel vzdát hry na kytaru. V poslední době se začal věnovat olejomalbě. Dodnes prý rád trampuje, poznává nová místa, lidi i hospody. Zajímá se o historii II. světové války.

Vesper "vesper001" Lynd

Herecká filmografie

2005 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
1992 O Pratondovi (TV seriál)
1983 Propast (TV film)
1978 Balada pro banditu
1972 Hledá se pan Tau
Pan Tau a tisíc kouzel
1970 Lucie a zázraky
Pan Tau a neděle
Pan Tau na horách
Pan Tau přichází
1969 Dobrodružství šesti trampů (TV seriál)
Pan Tau (TV seriál)
Po stopách krve

Dokumentární

2015 Zvláštní znamení touha (TV seriál)
2010 Český mír
2007 Moudrý šašek (TV film)
13. komnata Jana Vyčítala (TV film)
2005 ČT Live - Greenhorns (koncert)
2002 Hvězdy na Vltavě (koncert)
Z města cesta
2000 Legendy folku a country (TV seriál)
1997 Svou káru táhnem dál (koncert)

TV pořady

2013 Copak bych vám lhal? (TV pořad)
2006 Čétéčko (TV pořad)
2002 Benefice Jana Vyčítala (TV pořad)
2001 Uprostřed běhu (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1996 To je fór (TV pořad)
1994 Čundrcountryshow (TV pořad)
1974 Zelenáči v bílém (TV pořad)
1969 Z levého rukávu (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace