foto

Edgar Wright

  • nar. 18.4.1974 (43 let)
    Poole, Dorset, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Edgar Wright – režisér, který se z mladého filmového maniaka toužícího se prosadit, stal jedním z nejžádanějších maniaků, kteří u filmu pracují.

Vyrůstal v anglickém Somersetu a jako středoškolák začal točit krátké filmy na svou kameru Super 8. Když v soutěži na podporu komiků vyhrál za svůj film I Want to Get Into the Movies kameru Video 8, natočil krátkých filmů daleko víc.

Ve 20 letech režíroval A Fistful of Fingers, bezrozpočtový celovečerní film natočený na 16mm, ve kterém hráli místní herci. Tento nepravděpodobný britský western mu vydláždil cestu do televize, konkrétně do Paramount Comedy Channel. Tam Wright režíroval seriál Mash and Peas, ve kterém účinkovaly budoucí hvězdy Malé Velké Británie Matt Lucas a David Walliams a sitcom Asylum, ve kterém spojil síly se svými budoucími kolegy Simonem Peggem a Jessicou Hynes.

Mezi dvacátým a třicátým rokem věku už režíroval několik komediálních show pro BBC, včetně Merry-Go-Round, Is It Bill Bailey?, Murder Most Horrid, SirBernard's Stately Homes a French and Saunders.

Velká Británie si Wrighta všimla, když pro Channel 4 dvě sezóny režíroval seriál Spaced. Tento seriál, ve kterém hráli jeho tvůrci Simon Pegg a Jessica Hynes, získal dvě ceny Britské komedie a byl nominován na cenu Britské filmové akademie a na mezinárodní cenu Emmy.

Seriál sloužil jako odrazový můstek k filmu Soumrak mrtvých z roku 2004, který Wright režíroval a napsal spolu se Simonem Peggem. Tento kasovní trhák byl nominován na dvě ceny Bitské filmové akademie – jednou z nich byla cena v kategorii Vynikající britský film roku a získal cenu Britského nezávislého filmu za Nejlepší scénář. Podle časopisu Time jde o jeden z Top 25 hororů všech dob, a originální mistr zombie George Romero šel ještě dál, když film označil za svůj „nejoblíbenější zombie film."

Následovala akční komedie Jednotka příliš rychlého nasazení, kterou Wright režíroval a kterou napsal spolu se Simonem Peggem. Pegg si v tomto filmu zahrál s Nickem Frostem hlavní role. Film celosvětově vydělal 90 miliónů US dolarů a získal Národní filmovou cenu za Nejlepší komedii.

Wright režíroval krátkometrážní hororový trailer Don't pro akční thriller Quentina Tarantina a Roberta Rodrigueze Grindhouse: Auto zabiják, a spolu s Joe Cornishem a Stevenem Moffatem napsal scénář k filmu Tintinova dobrodružství producenta Petera Jacksona a režiséra Stevena Spielberga.

Jeho dalším režijním počinem byl film Scott Pilgrim proti zbytku světa, jedinečná směsice romantiky, komedie a akční fantasy, kterou produkoval a napsal společně s Michaelem Bacallem. V hlavní roli filmu, který byl napsán na motivy komiksových příběhů Bryana Lee O'Malleyho, zazářil Michael Cera a objevily se zde vycházející hvězdy Brie Larson, Ellen Wong a Aubrey Plaza. Scénář obdržel nominaci na Bradburyho cenu Amerických autorů sci-fi a fantasy a film získal mimo jiné Empire Award za nejlepší režii; dvě Scream Awardsa dvě nominace na GLAAD Media Award za Vynikající film.

Wright byl výkonným producentem celovečerního režijního debutu Joe Cornishe Útok na věžák a oceňovaného filmu Bena Wheatleyho Sightseers, ve kterém hráli Alice Lowe a Steve Oram, kteří si oba zahráli i v U Konce světa.

CinemArt

Scenáristická filmografie

Režijní filmografie

Filmy

2017 Baby Driver
2013 U Konce světa
2010 Scott Pilgrim proti zbytku světa
2007 Grindhouse: Don't
Jednotka příliš rychlého nasazení
2004 Fun Dead
Funky Pete
Soumrak mrtvých
Straight 8 (TV film)
The Man Who Would Be Shaun
1995 Fistful of Fingers
1993 Dead Right

TV seriály

1999 Sir Bernard's Stately Homes (TV seriál)
Spaced (TV seriál)
1998 Is It Bill Bailey? (TV seriál)
Merry-Go-Round (TV seriál)
1996 Asylum (TV seriál)
Mash and Peas (TV seriál)
1991 Murder Most Horrid (TV seriál)
1987 French and Saunders (TV seriál)

Hudební videoklipy

2014 Pharrell Williams feat. Daft Punk - Gust of Wind (hudební videoklip)

Herecká filmografie

Skladatelská filmografie

Filmy

1993 Dead Right

Kameramanská filmografie

Filmy

1993 Dead Right

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(881)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace