Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Horor
  • Krimi

Recenze (324)

plakát

Hardcore Henry (2015) 

Pro fanoušky videoher možná událost, pro fanoušky FILMŮ zas tak moc ne. V tom zběsilém tempu se po nějakém čase vkrade monotónnost, která zůstane až do konce. Střelba, krev, výbuch, urvaná končetina a tak stále dokola. Je to jako sledovat někoho hrát videohru bez možnosti sám si zahrát, což jak mi někteří dáte za pravdu, zas taková zábava není.

plakát

Rocco a jeho bratři (1960) 

Visconti je pro mě jedním z největších mistrů ve vykreslení lásky a dalších velkých emocí, které s ní přímo souvisí - posedlost, spalující touha, nenávist... Ale to už mi dokázal dostatečně např. ve Vášni z čtyřiapadesátého. Rocco a jeho bratři nabízejí i spoustu dalších motivů. Ať už je to motiv složitého přechodu z venkovského prostředí do velkoměsta, který přináší nejen nástrahy se zajištěním slušného živobytí, tak motiv rodiny a všech povinností i výhod, které krevní pouto (i zažité společenské normy) obnáší. SPOILER V neposlední řadě bych vyzdvihl také možná trochu očekávaný, nicméně velmi přesně vykreslený finální kriminální čin, který byl stejně jako to, co mu předcházelo, i co následovalo po něm, vykreslen zcela uvěřitelně, bez příkras či zbytečného zveličování. Prostě jako přirozený následek jednání všech postav. Takové činy se (bohužel) děly, dějí a dít budou, tak proč to nenatočit zcela syrově tak, jak to např. mistři neorealismu uměli.

plakát

REVENANT Zmrtvýchvstání (2015) 

Iñárritu mi tímhle filmem splnil sen, o kterém jsem netušil, že ho mám. Tedy ne že by mě překvapilo, že mě zaujme dobrodružný survival western částečně šmrncnutý indiánskou tématikou, ale tady se zkrátka všechno sešlo dohromady v tak podmanivém provedení, že si živě vybavuji své opojení z kino projekce při každém dalším zhlédnutí tohohle masterpiecu. Ale nejen tématika samotná je tím, co mě k tomuhle vábí. Samotné provedení pod taktovkou režijního perfekcionisty - ať už je to dokonalá kamera E. Lubezkiho, podmanivá hudba, výprava i exteriéry, fyzické herectví Lea DiCapria i pro diváka nezapomenutelná postava Fitzgeralda ztvárněná výborným Tomem Hardym či mnoho zapamatování hodných scén (úvodní přestřelka, grizzly, závěr…), které zvednou ze sedačky. Asi bych s těmi superlativy mohl pokračovat ještě dlouho. Příběh - ne zbytečně složitý, poměrně přímočarý, který zřejmě někoho může iritovat tím, "jak tohle mohl všechno přežít," pro mě však poutavý a ani chvíli nenudící. Mohu vidět kdykoli, díky Alejandro.

plakát

Šílenství (1994) 

Po značnou část stopáže vynikající snímek, který měl být ale IMHO doveden k jinému rozuzlení... Nápady ale tenhle snímek jen srší. Parádní mysteriózní atmosféra, kdy je ve vzduchu takřka pořád cítit "tady je něco špatně" podpořená dobrým soundtrackem, diváka pohltí. Naštěstí ne tolik jako knihy Sutter Canea... :)

plakát

Turínský kůň (2011) 

Turínský kůň aneb jak jsem promrhal 2 a půl hodiny mého života... Pro koho a za jakým účelem byl tenhle film natočen? Pokud bylo režísérovým záměrem, abychom si prožili 2 a půl hodiny nudy, jelikož někteří lidé ji prožívali/prožívají třeba celý život, tak z toho pohledu je film vskutku vyvedený. Bohužel - jen pěkná kamera, hudba a vyvedené zvukové efekty filmový prožitek nedělají.

plakát

Největší příběh všech dob (1965) 

Mám rád dlouhé filmy, mám rád velkofilmy, mám rád biblické příběhy... Ale tady to jaksi neklaplo. Podat Ježíšův příběh takhle nezáživně a především skoro bez jakéhokoli emocionálního dopadu na diváka by mělo být trestné! Zaujme především Charlton Heston coby Jan Křtitel a pár jednotlivých scén, nicméně i přes více než tříhodinovou stopáž jsou vynechány některé zajímavé události z Ježíšova příběhu, jednotlivé charaktery jsou na můj vkus málo vykreslené a ani výprava neohromí. Byl jsem překvapen, že je pod tím podepsán i David Lean, byť nevím, jak moc. Rozhodně radši sáhněte po Umučení, Pokušení, Ben Hurovi, ale klidně i Quo Vadis či Rouchu. 55 %

plakát

Tetsuo (1989) 

Skoro nehodnotitelné... Ale protože na nehodnotitelné filmy nevěřím, zůstanu u průměru. Byť tenhle film je všechno, jen ne průměr. Ale jelikož se má fascinace filmem tak nějak vyváženě střídala s nezájmem, 50 % zaokrouhlených nahoru sedí. Pro fanoušky ojedinělých záležitostí asi povinnost.

plakát

Total Recall (2012) 

Je to vykrádačka a generický blockbuster na hollywoodskou objednávku bez atmosféry, zajímavých postav, jehož vizuál mě za srdce nechytl, ale SPOILERY!!! jelikož jsem na film v podstatě od první do poslední minuty koukal s tím, že je to všechno jen výplod mysli, fantazie člověka, který si díky vynálezu Recallu chce ozvláštnit život, tak mě nijak neurážela ta všelijaká klišé; to, jak všechno vychází tak, aby hlavní hrdina zůstal bez úhony, to, jak se chovají záporáci či jak to s nimi dopadne... Protože to byl přeci prožitek hlavního hrdiny na objednávku. A závěrečný záběr extended verze mi dal za pravdu. Konec nám zkrátka nedává více možností interpretace, ale z mého pohledu tomu tak vlastně bylo celý film, a tohle vědomí mi paradoxně usnadnilo přežít ty dvě hodiny snadněji.

plakát

El Norte (1983) 

Pěkný film, který mohl být natočen před 37 lety a nebo také včera... Stále aktuální problematika, o které film pojednává, ale asi jen tak aktuální být nepřestane. Zamiloval jsem se především do chvílemi až mystických pasáží z Guatemaly (byť byly natočeny zřejmě jinde), ale i taková "přeshraniční" scéna z paměti jen tak nevymizí.

plakát

Nepřátelé (2017) 

Jako fanouškovi westernů a příběhů o Indiánech je mi to nesmírně sympatické (exteriéry, syrovost), ale nějak mě ten příběh do sebe vůbec nevtáhl, a ani charaktery mě nijak zvlášť neuhranuly. Možná jsem toho viděl už moc...