Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Dokumentární
  • Pohádka
  • Krimi

Recenze (43)

plakát

Podezření - Epizoda 1 (2022) (epizoda) 

**43** Mám moc ráda dramata, zvlášť ta opepřená skutečnými událostmi. Postava, kterou ztvárnila Klára Melíšková, je tak úžasně antipatická, že si člověk přeje, aby šla sedět a pokud možno na doživotí. Takže tleskám. Taky začínám mít velmi ráda umění Denisy Barešové. Její existenci jsem poprvé zaznamenala v první sérii Kukaček a její herectví mne moc baví. Líbí se mi potemnělá atmosféra, vlastně si nevybavím záběr, který by přinášel nějakou naději, světlo, radost... tichá nemocnice, temný, starý a nepříliš opečovávaný dům, chladnoucí vztahy... celkem žůžo. Ale palec dolů za hudbu. Hvězdičku za ni nestrhnu, protože je hudby ve filmu málo. Ale když už tam je, přijde mi špatná. A výběr závěrečné skladby jsem teda už vůbec nepochopila.

plakát

O medvědu Ondřejovi (1959) 

**42** Za mě tedy dosti podhodnocené. Dávám pět hvězdiček a nevidím jediný důvod, proč bych neměla. Moc hezké, milé, klasické, romantické... na základě zdejšího hodnocení jsem nečekala mnoho, ale byla jsem opravdu příjemně překvapena a dostala jsem vše, co by pohádka dát měla.

plakát

Metanol (2018) (TV film) 

**41** Skvělý film! Alkoholu se zrovna nevyhýbám. Chápu, že k různým patokům se z finančních důvodů uchyluje spousta lidí, ale od té doby, co byla tahle aféra a ještě navíc teď, co jsem zhlédla tenhle film a vidím, z čeho všeho se dá namíchat cosi, co se dá chlastat... bych si fakt nic za podezřele nízkou cenu nekoupila. To si dám radši kakao ty vole. Když byla metanolová aféra a následně prohibice, byla jsem zrovna na jakémsi seznamovacím pobytu... s hospůdkou... V reakci na prohibici byla - místo ukončení prodeje - extrémní sleva a veškeré panáky čehokoliv stály až do vyprodání zásob 10 Kč. Asi nemusím popisovat, jak nechutně se tam pak chlastalo. Zpátky k filmu. Herecky mě nejvíce bavil Vasil Fridrich. Postava ztvárněná Davidem Májem mi neskutečně lezla krkem - svým neuvěřitelným idiotstvím, naivitou, sobectvím... Vzala bych ho normálně lopatou po tlamě. Takže! Nezbývá než nešetřit chválou a vyzdvihnout umění Davida Máje. Úžasný! Co nechápu, je, že tohle fakt někoho napadlo. Že fakt existuje někdo, komu se v hlavě vynoří takhle kravský nápad. To snad není možný. A co mě na tom nejvíc děsí, je to, že se někde ještě pravděpodobně povaluje těžko odhadnutelné množství flašek, jejichž obsah může někoho zabít.

plakát

Dárek (2015) 

**40** Mně se to líbilo. Atmosféra postupně houstla, ale stejně jsem čekala, že to bude ještě o dost temnější, záhadnější, více skličující... Možná proto, že se to vyvíjelo trochu pomaleji a jinak, než jsem čekala, byl pro mě závěr o to překvapivější. To byl větší bizárek, než by se po zhlédnutí celého předchozího děje dalo očekávat. Každopádně opět velmi otevřený konec, což já zrovna dvakrát nemusím. Rebecca Hall mě nijak zvlášť neoslovila, ani vzhledem, ani herectvím. Myslím, že nějaké jiné herečce by to sedlo lépe. Tady něco chybělo... nějaká šťáva, energie... Taky mě trochu mrzí nerozvinutá linie psychologie této postavy. Očividně měla nějaký problém sama se sebou, s plánovaným mateřstvím atd. Což nebylo vůbec nijak vysvětleno a mohlo to filmu přidat další grády! Ale jinak herci pro mě noví, neokoukaní. Jason Bateman má na záporáka perfektní ksicht.

plakát

Návrat idiota (1999) 

**39** No za mě to tedy bůhví jaké terno nebylo... Příliš dlouhá stopáž na tak málo děje. Mám ráda drama, zvlášť psychologické, ale tohle mě teda z ponožek nevystřelilo. A žánr "komedie" bych tomu nepřipisovala vůbec. Maximálně jsem se párkrát pousmála, ale to podle mě na získání štítku "komedie" fakt nestačí. Čekala jsem od toho mnohem víc a rozhodně to mělo potenciál nabídnout o dost víc. Celkem škoda. Dialogově poměrně úsporné, ale stačilo to, aby člověk pochopil kdo s kým, kde, kdy atd. Jediné, co jsem v tomto směru dost postrádala, bylo nějaké širší vysvětlení, kdo Franta vlastně je, čím si prošel, ke komu patří a v jakém příbuzenském vztahu je k ostatním postavám. Vypadalo to, jak když se k příbuzným dostal vlastně úplnou náhodou, jenom proto, že se na někoho navěsil ve vlaku. No... takže toto si zařazuju mezi filmy, na které se už asi vícekrát nepodívám. Ale asi kecám a pustím si to ještě tak třikrát jenom proto, abych mohla v nekonečném obdivu čumět na Aňu a Táňu. Koneckonců - tento snímek jsem si pustila hlavně kvůli nim.

plakát

František je děvkař (2008) 

**38** Bohužel strašná nuda. :( Zkoukla jsem film, šla jsem spát a ráno jsem zjistila, že si nepamatuju, jak to skončilo. Hlavní hrdina si svým nelogickým a nedospělým chováním podělá, co může. Jako komedii bych to asi neoznačila - no zkrátka jsem postrádala ten základní prvek tohoto žánru - tj. humor.

plakát

Jack Frost (1998) 

**37** Co považuju za nejvíc nepovedené, je výběr hlavního hrdiny - Michaela Keatona. Bohužel vůbec nemá obličej na to, aby hrál kladnou postavu. Jako divák jsem si ho hned zaškatulkovala a od samého počátku jsem ho prostě měla za grázla a čekala jsem, co všechno za katastrofy provede. Další věc, co mě rozmrzela, byl fakt, že Charlie svého otce (již v podobě sněhuláka), tak dlouho skrýval a zatajoval jeho přítomnost matce. Jako proč?? Mohli strávit alespoň ještě nějaký čas společně, než musel Jack navždy odejít. Nelogické. To jsem prostě nepochopila. Jinak za mě typická, ničím extra nevybočující jakobykomedie, kterých je habaděj. Dívat se na to dá, člověk si odpočine, ale hlubší stopu to nezanechá. Víckrát se už asi nekouknu.

plakát

Prezidentka (2022) 

**36** Kámo... fakt se prezidenti nemůžou jít sami ani vys*at??? A maj "nařízenou" životosprávu včetně sportovního programu? No to musí bejt peklo. Pokud ve filmu nehledáte megahluboké umělecké hodnoty, řešení zásadních filosofických otázek o vzniku časoprostoru a analýzu politických problémů moderního světa (což mi podle některých recenzí přijde, že lidi hledají a předpokládají u všech filmů a pak se diví, že to nedostali), tak podle mě určitě nebudete zklamaní. Ony jsou totiž některé filmy taky natáčené divákovi hlavně pro zábavu, že... A tenhle snímek vám zábavu dá a k otázkám navnadí. Ale taky trochu vážně... Díky za toto dílo! Milý a sympatický příběh, pár vtipných hlášek. S humorem se teda klidně mohlo trochu přitlačit, já jsem veselá kopa... Většinou mi v hlavě utkví především příběh a na další věci okolo moc nehledím, ale v tomto případě mě z nějakého důvodu oslovily i interiéry a exteriéry. Chválím jejich výběr a zpracování, přinesly spoustu nálad a atmosfér - tajemno, klid, uvolnění, napětí, bohatství, vznešenost. Supr kostýmy, na ty se taky moc dobře koukalo. No zkrátka jsem se moc dobře bavila a dvojice A. Geislerová - O. Vetchý mě prostě asi nemůže nikdy zklamat. Aňa je snad čím dál krásnější (TOP v podobě originální i převlečené) a kochačka postavou Vandy Chaloupkové je příjemný bonus.

plakát

The Runaways (2010) 

**35** Naprostá pecka! Skvěle vybrané herečky, filmová Joan Jett jak kdyby z oka vypadla té opravdové. Stejně tak Dakota hrající Cherie. Akorát Michael Shannon mě teda těžce sral. Žila jsem v domnění, že kariéra The Runaways byla o dost delší a také mě hodně překvapilo, že holky, když kapelu zakládaly, byly až tak mladé. Jsem ráda, že jsem mohla nahlédnout na to, jak to tenkrát asi cca bylo a memoáry Cherie by mne také dost zajímaly. Ocenila bych, kdyby to bylo klidně ještě o něco delší a podrobnější, dokumentárnější. Kdybych mohla vidět více z rodinných životů členek kapely, více vztahů, které holky měly mezi sebou atd. Klidně bych film i rozdělila na části. Myslím, že tahle skupina si pozornost jistě zaslouží. Pět hvězd a ukládám si tento film do svého pomyslného šuplíčku "srdeční záležitosti". :))

plakát

Bětka (2021) (TV film) 

**34** Že "kamera zaznamenává životaběh po celá léta" bych právě zrovna neřekla. Téma je zajímavé a zasloužilo by si mnohem více prostoru. S 27 minutami mi tento dokument přijde jako nehotové dílo a ze života Bětky jsme viděli opravdu jen zlomky. Téma a různé otázky s ním spojené byly pouze nakousnuty. Bylo to jak upoutávka na dokument... film o filmu nebo tak něco. Upřímně byl pro mě nejzajímavější kraťoučký pohled na průběh výuky ve speciální třídě. A musím také vytknout zvuk - hudba a mluvené slovo byly vůči sobě hrozně nevyvážené. Ale nekvalitní zvuk u současné tvorby bohužel není nic nového. :( Mne takovéhle dokumenty o lidech s neobyčejnými životy a osudy moc baví, ale tohoto je škoda. Dospělá Bětka na mě působila velmi pozitivně, zajímalo by mne více jejích názorů, její pohled na svět, její představy o budoucnosti atd. A že nad budoucností raději nepřemýšlí její maminka, to naprosto chápu.