Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden panák – oslepnete. Dva – zemřete. Čeká na vás v trafice, v dárkové tašce od kamaráda, na svatební hostině… Víte, co pijete? Kdokoliv ho může sehnat v trafice, najít v dárkové tašce od kamaráda, dostat na svatební hostině. Případ, který spojil policii, soudy, novináře i politiky. Skutečná událost, která se může kdykoli zopakovat. Na sklonku letních prázdnin v roce 2012 zatřásly Českem události, které veřejnost, kriminalisté ani právníci nepamatují. Alkohol vyrobený ze směsi etanolu a prudce jedovatého metanolu zabil během několika týdnů nejméně třicet osm a vážně přiotrávil nejméně osm desítek lidí. Nicméně „potenciál“ namíchané směsi by mohl usmrtit 158 000 lidí... Srpen 2012. Ruda Fulín (David Máj) dělá ve firmě na výrobu ostřikovačů a hrozí mu vyhazov. O to víc potřebuje zaujmout obchodníka Malotu (Lukáš Vaculík) nápadem, jak rekordně srazit cenu lihové směsi, kterou pod rukou prodají… Uklízečka Iveta (Kristýna Podzimková) má trable s mámou (Veronika Freimanová). Obě rády alkohol ze stánku za rohem a jejich potíže rázem vypadají menší… Září 2012. Kapitán Hálek (Vasil Fridrich) si potrpí na svůj klid, ale je pověřen vyšetřováním kauzy s největším počtem obětí a obviněných od roku 1989. Jak rychle dokážou s drsným kolegou Zakopalem (Martin Finger) najít vraha v podobě 10 000 litrů otrávené směsi, aby konečně přestali umírat lidé? (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (365)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Moc dobré, atmosféra by se dala stáčet. V začátku jsem filmu nevěřil, přišlo mi to strojené, hrané, říkal jsem si: hlavně teď nezačínejte pitvat jednotlivé smutné příběhy (Freimanová), ale bylo toho akorát tak dost ke ztotožnění se s kauzou, a nic víc. Atmosféra strachu postupně převálcovala televizní formát. Líbila se mi vyšetřovací skupina včetně namachrovaného státního zástupce a spojky se soudci, nejvíc ze všech Vasil Fridrich. Za všechny postavy stačí říct, že u někoho jsem si nebyl jistý, jestli je hercem a nehraje sám sebe. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Zaujímavo spracované udalosti metanolovej aféry. Večná pravda, ľudská hlúposť nemá hranice - ten Ruda, no neviem... Ale aj tí ostatní, keď sa nepremýšľa tak obyčajne prídu následky... a čo je horšie, môže prísť aj veľká tragédia. Toľko zlomených ľudských životov. Viac ma bavila tá prvá čas s rozbehom metanolového biznisu, no zlé nebolo ani samotné policajné vyšetrovanie. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Reklama

campix 

všechny recenze uživatele

Česká televizní tvorba vystrkuje růžky a v krátkém sledu za sebou vypouští dva kvalitní počiny Metanol a Dukla 61. Metanol se zabývá tématem metanolové aféry, která před pěti lety ochromila Českou republiku, na svědomí měla desítky životů a zapříčinila prohibici. Poměrně ambiciozní projekt kladoucí si za cíl popsat průběh této aféry, jejíž strůjci nakonec vyfasovali dlouhé roky ve vězení. Ukázka české vyčůranosti a zároveň blbosti a touhy urvat si pro sebe alespoň pár korun, za kterou zaplatilo životem nemalý počet lidí v především sociálně slabších regionech a slabších vrstvách, kde konzumace levného alkoholu probíhá ve velkém. Po technické stránce solidně provedené, ale co film sráží je vyloženě béčkové herecké obsazení, které je opravdu znát. Jediný, kdo snese nějaké přísnější měřítko je Lukáš Vaculík, ale i tak hodně povedený český televizní projekt. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

není to úplně na 100%,ale v rámci české televizní tvorby je Metanol opravdu zjevení.Dobře zahraný,dobře natočený kousek,který se nebojí neokoukaných herců ani modernějších postupů.Osobně se mi hodně líbilo i to,že každý díl je jiný.Ten první ukazuje jak to celé vzniklo (a nad tím fakt zůstává rozum stát) a druhý pak funguje jako hodně dobrá procedurální detektivka,kdy se policie snaží dát dohromady všechny věci.Když navíc vezmu v potaz co za zvěrstva chodí do kin je ta pátá hvězda zasloužená...80% ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Obrovská škoda, že se do tohoto televizního filmu nezapletli lepší herci a herečky. Šíleně to srazilo dojem z filmu, který byl po ostatních stránkách naprosto luxusní. Líbil se mi jen a pouze výkon Lukáše Vaculíka, který byl prvotřídní. Ostatním jsem měl hrozný problém jejich role uvěřit. Divácká úspěšnost byla zajištěna už jen divácky atraktivním tématem. Režisérka se ukázala býti maximálně schopnou osobou a smekám před ní. Snad nám ještě něco přinese. Myslím, že uchopila celé téma skvěle. Kamera i hudba byly na české poměry něco úžasného. Dokonce jsem přivítal i husí kůži, což je u českého filmu věc nevídaná. Opravdu mistrovsky odvedený kus filmařiny. Co se týče inspirací skutečností, tak se mi úplně nechce věřit, že pánové prodávali nevyzkoušený produkt, který vyrobili na základě přetransformovaných informací z wikipedie, spíše bych to viděl jako pohádku pro soudy, která měla snížit tresty. Parádní film, který bych se nebál doporučit komukoli v této malebné, alkoholem prosáklé, zemičce. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (20)

  • Lukáš Vaculík dostal od režisérky pokyn, aby se vyvaroval svých běžných hereckých projevů, jako například mrkání. (Fenk)
  • V histórii prvá metanolová kauza bola vo vtedajšom Československu už v roku 1941. Predmetom kauzy bolo, že hostinský zakúpil z neprevereného zdroja lieh, ktorý následne pridával spoločne s vodou do nápojov a tie predával svojim hosťom. Jeden zákazník, ktorý požil alkoholický nápoj obsahujúci lieh bez overeného pôvodu o dva dni neskôr zomrel na otravu metylalkoholom. Hostinský prišiel o živnosť a rodine musel zaplatiť jednorazovo 8000 korún a každomesačnú rentu 270 korún po dobu 20 rokov. (Raccoon.city)
  • Hned ze začátku filmu, kdy se Malota (Lukáš Vaculík) seznamuje s Fulínem (David Máj) u výměny pneumatiky, se mu Malota představuje jako Karel Hofman. Poté nechá pozdravovat Sikoru od Maloty, tedy jeho pravého jména. O pár okamžiků později, když pozdrav vyřizuje, tak vysloví jeho celé jméno – Jiří Malota. To se ale nikdy nemohl dozvědět. (HolyKeeper)

Reklama

Reklama