Reklama

Reklama

Vynález zkázy

  • angličtina The Deadly Invention (více)
Trailer

Obsahy(1)

Geniální vynálezce, profesor Roch, je na pokraji objevu látky, která může ve špatných rukou zničit svět. A právě takové ruce má hrabě Artigas, tajemný a temný dobrodruh, který ve své ponorce brázdí světová moře, potápí lodi a bohatství, kterého se tak zmocní, je mu nástrojem k ovládnutí světa. Artigas unese profesora Rocha ze sanatoria a nutí ho, aby v jeho sídle v kráteru sopky Back Cup vynález dokončil. Shodou okolností Artigas unese i profesorova asistenta, inženýra Harta, který je i vypravěčem příběhu, a který se všemožně pokouší profesora osvobodit a zamezit zkáze. Hart nakonec vyšle jícnem sopky balón s poselstvím k lidstvu, jež se díky tomu spojí a jehož válečné flotily v hodině dvanácté zkáze zamezí. (AČFK)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (405)

kinej 

všechny recenze uživatele

Geniální zfilmování Verneových motivů. Každý záběr ve filmu působí impozantně. Myslím, že ani v dnešní době, s použitím počítačové animace, by film nepůsobil lépe. Zeman dosáhl přesně takového efektu o jaký usiloval a to dělá tento snímek nadčasovým. Myslím, že by si tento film zasloužil celosvětové uznání. Každý záběr je trikový a působí přesně jako krásné obrázky ve Verneových knihách. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Mravenčia práca pána Zemana priniesla českému publiku v náročnom desaťročí aspoň akú takú náplasť za to, čo tu komunisti navyvádzali. Efekty sú obdivuhodné, priam až neolangovské. Myslím, že aj Jules Verne by bol spokojný. Lenže keď sa na to lepšie zadívam, k postavám sa človek nedostane. Celý priebeh sleduje z diaľky, z komfortu a nezainteresovane. Tým nechcem nijakým spôsobom hanobiť čo i len jeden prvok vedenia postáv, avšak na hlbšiu zaangažovanosť mi taká tá prioritne orientovaná pozornosť na svet čara a fantázie odďaľuje akýsi epický rozmer. Vďaka tvorcom aj reštaurátorom za znovuuvedenie v digitálnej úprave, bezpochyby si to toto dielo zaslúži. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Pán Karel Zeman bol prvým človekom, ktorého som začal vnímať ako režiséra, ako kreatívneho filmového tvorcu, ako osobitého umelca. Už ako malý chalanisko som sa vždy náramne tešil na to keď išiel niektorý z jeho snímkov v televízii. V časoch šedej socialistickej cenzúry boli jeho diela ostrovmi nespútanej, sci-fi dobrodružnej fantázie. Nádherné minúty strávené v animovanom, fantastickom svete boli pre mňa niečím fascinujúcim. Formovalo to môj filmový vkus. Okúzľujúco naivné príbehy ako z románov Julesa Verne. "Vynález skazy" bol jedným z mojich najobľúbenejších. **** ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Vrátit se do období svého dětství. Do období, kdy jsem s chutí unikal do (vědecko) fantastického světa Verneových románů. Být znovu dítětem a žasnout nad ojedinělým převedením psaného textu do podoby, pro niž těžko nacházím ta správná slova obdivu. Hloupoučká zápletka, papírem šustící dialogy a pro svůj nijaký projev nadbyteční herci? No a, obrázky jako ze starých knižních ilustrací tady jsou, ční nad vším ostatním a o ně jde v prvé, druhé a snad i třetí řadě. Kouzelné. 80% Zajímavé komentáře: Dan9K, gudaulin, sportovec ()

easaque 

všechny recenze uživatele

4* i když starý film, tak tentokrát hodnotím bez nostalgie, protože jsem před chvílí viděl remasterovanou verzi. Stylově jde opravdu o úžasný kousek a je na něm vidět ta kupa práce a směle se může srovnávat s takovými světovými výpravnými skvosty jako třeba Metropolis. Natočený je s velkým zápalem a vysoké hodnocení si rozhodně zaslouží. Čas mu ublížil hlavně na jednoduše vyprávěném příběhu, i když s fantazií a dětskou naivitou, lze přehlédnout tyto chybičky na kráse a naplno si ho užít. Za sebe trošku původní známku upravím, ale věřím že tím nesnížím jeho vysokou pozice v místní TOPce. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 3 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Galerie (29)

Zajímavosti (25)

  • Celosvětová premiéra proběhla v červnu 1958 na Bruselském FF. (Varan)
  • Podpis Karla Zemana je šrafovaná, prúžkovaná kresba pripomínajúca ritinové ilustrácie, tak známe z verneoviek. Ďalej je to kombinácia hraných a animovaných sekvencií a viac vrstiev rôznych záberov preložených cez seba. (shuster)

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Reklama

Reklama