Reklama

Reklama

Kolben

(TV film)
Česko, 2021, 52 min

Hrají:

Zbyšek Horák (vypravěč), Jaroslav Plesl (vypravěč), René Slováčková (vypravěč)

Obsahy(1)

Dokumentární portrét velkopodnikatele Emila Kolbena, který ovlivnil hospodářský vývoj v českých zemích na celá desetiletí dopředu... Emil Kolben. Spolupracoval s vynálezci Edisonem i Teslou, v Praze soupeřil s Křižíkem a vsadil na střídavý proud. Stejně jako Baťa nebo Škoda byl strůjcem velkolepého podnikání, které ovlivnilo hospodářský vývoj v českých zemích na celá desetiletí. Přesto o něm nevíme skoro nic. Dokumentární film Libuše Rudinské se snaží přiblížit životní dráhu tohoto velkopodnikatele ve spojení s jeho světoznámou značkou ČKD, jíž byl zakladatelem a dlouhodobým ředitelem. Spolu s jeho osudem, který krutě ukončila válka, sledujeme i příběh souboje jednosměrného proudu s proudem střídavým a také příběh Kolbenových podniků od jejich vzniku až do současnosti. (Česká televize)

(více)

Recenze (11)

Marze 

všechny recenze uživatele

Dobove ukazky rychleho zabijeni zvirat elektrinou jsou drastickym unikatnim ozvlastnenim.Jsou zde take dalsi zajimave detaily.Treba kdyz dcera Kolbena vzpomina na zimni a letni jidelnicek,nebo kdyz Kolben ziska zakazku na prazske tramvaje na ukor Krizka,protoze ji provedl o polovinu levneji. Kolben nacismus tragicky podcenil.Krome neho zahynulo i 26 clenu rodiny.Skoda ze o nich dokument nepojednava vice. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

ČKD - Českomoravská Kolben Daněk akciová společnost ... Kolbenova ulice, jít do kolbenky jako slangový výraz jít do práce. Krom těchto spojení jsem věděl, že existoval nějaký prvorepublikový průmyslník Kolben, ale až tady ten dokument mi ukázal, co to bylo za vyjimečného pána, který začínal u Edisona, pak dokonce Tesly a z Ameriky přenesl moderní postupy výroby asi stejně revolučně jako když se Baťa vrátil od Forda s pásovou výrobou.  Životopis přehledný, ale stejně jsem měl pocit, že toho o samotném Kolbenovi moc neřekli a ta porevoluční privatizační smutná až tragická tečka jen podtrhla stejně smutný osud česko-německého průmyslníka židovského původu, který umřel v koncentráku. ()

Reklama

Pete 

všechny recenze uživatele

Tohle téma mě enormně zajímá, a tak jsem se na dokument těšil. Musím však říct, že pro mě až na pár drobností nepřináší žádné nové informace. Zaměřuje se na dějinné události kolem Kolbena a jeho firmy (válka proudů, války světové, kupónová privatizace), ale z osobního života Emila Kolbena se jinak mnoho nedozvíme, a budování impéria ČKD by si také zasloužilo hlubší rozbor. Tvůrci měli zjevně omezené prostředky a formát, podrobné dobové informace se již dnes velmi obtížně shánějí, a tak jsem nakonec rád, že vznikla alespoň tato záslužná práce. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Keď som bol malý, často ma zaujal nápis ČKD na mnohých veciach a súčiastkach. Dostal som občas vysvetlenie o dvoch pánoch Kolben a Daněk, ale stále mi to nebolo jasné. Tento dokument mi to objasnil a aj to, że sa ani nemohli stretnúť, pretože žili v rôznom čase. Inak takýto plodný a bohatý život ako pán Kolben, mal asi málokto. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Emil Kolben je dalším z řady dávných podnikatelů, kteří měli nejen vize, ale i srdce správného člověka. Navíc si přinesl zkušenosti ze zahraničí. Škoda pro něj samotného, že nevěřil síle nacismu a splnění jejich výhružek. Druhá světová válka změnila svět. Doslova. Škoda. Protože bez ní by nebyl ani socialismus a Československo by pokračovalo ve všem dobrém, co bylo v První republice zažehnuto. Tedy včetně mnoha podniků. Za socialismu byly znárodněny, v 90. letech prodány zahraničním investorům a následně zlikvidováno i to, co z nich zbylo. Právě proto nám dnes nepatří už nic. Dokument obsahuje opravdu cenné archivní materiály. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Synovi Emila Kolbena, Jindřichovi Kolbenovi, je věnován díl pořadu Na plovárně (od r. 1998). (sator)
  • Rodině Kolbenů se věnuji i dvě knihy – „Příběh rodiny Kolbenů - Historie ČKD“ od Jindřicha Kolbena a „Následovníci Emila Kolbena“ od Vladimíra Pecha. (sator)

Reklama

Reklama