Reklama

Reklama

Za závěsem: Vermeerovo tajemství

(TV film)
  • Německo Hinter dem Vorhang - Das Geheimnis Vermeer (více)

Obsahy(1)

Překvapivý objev spodní vrstvy slavného Vermeerova obrazu Dívka čtoucí dopis v drážďanské Galerii starých mistrů... Obrazy Jana Vermeera fascinují po staletí. Objev spodní vrstvy Vermeerova díla Dívka čtoucí dopis, jejíž možnou existenci naznačil již dřívější rentgenový snímek z roku 1979, rozvířil diskuse při celkové restauraci plátna v roce 2017. Kunsthistorici spolu s restaurátory byli nuceni řešit dilema, zda dílo ponechat v podobě, kterou jsme tak dobře znali a která vešla do kulturního povědomí, anebo je nyní vystavit v nově objevené podobě, jak je autor zamýšlel – jinak, než jsme se doposud domnívali. To, co začalo jako běžné restaurování, se stalo radikální proměnou ikonického obrazu. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument o jednom přemalovaném Vermeerově obrazu, o jeho obrazech, které  mají atmosféru, hru světla, prchavost okamžiku, náznak příběhu a intimní okamžiky. O malířově životě se toho kromě faktu, že měl deset dětí mnoho neví. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Co nechal štětcem "zamést," nechte se zavést. Spolu s vánkem buďte svědek. Nitek oponáře, který bral do palety sluneční míry. Niter komnaty jantarové, pudrově kapradinové. Pohlédněte na pokojné denní plátno za, kde staletí "zazděn" byl. Macešský, vřelý? Amorek - diblík, frejíř. Ten druhý, podstata každého lidského bytí, odhalen. Ale neměl, v srdci vzdušné malby s křídly, raději zůstat nokturnem? ()

bratr.Milan 

všechny recenze uživatele

Klidně si z mého hodnocení odeberte jednu hvězdu, jsem malíř a Vermeer je jeden z mých pěti nejoblíbenějších malířů. Dokument otevírá zajímavé otázky týkající se toho, jak vnímat a uchovávat umění. Můžete nad nimi přemýšlet a sami přicházet na své odpovědi. Já sám se kloním k tomu, že neměli tu přemalbu odstraňovat. Vznikl tak horší obraz, navíc nemají stoprocentní jistotu, že to tak Vermeer nezamýšlel. Ta čistota prázdné stěny a nejednoznačnost výkladu z něj dělala hlubší dílo. Úplně by stačilo, kdyby vedle obrazu vystavili ten rentgenový snímek. Dokument také v krátkosti podává historii vzniku Drážďanské galerie. O této galerii mám v knihovně několik knih, ke kterým se dlouho nemůžu dostat. Jsem rád, že alespoň takto jsem se o ní dozvěděl pár faktů. ()

Rebeca 

všechny recenze uživatele

"Pokud ve vás umělecké dílo rozpoutá proces imaginace, je to to nejlepší, co se mohlo stát" - tak zní zásadní věta, pronesena jedním ze znalců. To, co očekávám od hodnotného dokument-filmu (kvalita informací, které jsou mi poskytnuty i způsob podání včetně srozumitelnosti) - to jsem i dostala, navíc s umělecky zajímavým nosným tématem. Ocenuji trpělivý pozorovatelský přístup tvůrců i uměleckých autorit (poskytujících výklad)  a detailní popis atmosféry Vermeerova obrazu i pro mně nové fakty ohledně Drážďanské galerie. ()

Reklama

Anianna 

všechny recenze uživatele

Příběh jednoho krásného obrazu. Pro mě příliš obsáhlý kontext. Mluví se nejen o obrazu, ale i o osudech všech možných dobových osobností nebo lidí, jež se o Vermeerovo dílo zajímali. Nicméně zajímavé a hlavně v mnoha obrazech podbarveno hudbou Michaela Nymana, zejména z filmu Piano. Tak za spojení Vermeera a Nymana 4*. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Polovina filmu je věnována událostem z 16. až 18.století a pak sběratelství Augusta III,, saského vládce, zakladatele Drážďanské galerie, kterou otevřel lidem, což tehdy nebylo obvyklé. Pak je tam komentováno vrácení obrazů (vyvezených 1945) ze SSSR v roce 1955. Druhá část je věnována rozboru Vermeerova obrazu čtoucí dívky, kdy rentgenem byla odhalena přemalba jakéhosi kupida v pravém horním rohu, která nyní na obraze zůstala...A taky se tvrdí, že dnes převládají etické ohledy před estetickými. ()

Reklama

Reklama