Reklama

Reklama

ATA

  • Česko ATA, komunistický proces se studenty
Trailer

Obsahy(1)

Příběh vykonstruovaného politického monstrprocesu, konaného v Litomyšli roku 1950, ve kterém byly navrhovány tresty smrti a nakonec bylo odsouzeno 24 lidí k celkovému úhrnnému trestu 220 a půl roku vězení... Vše začalo nevinně. Dva litomyšlští studenti, Jan Pech a František Snopek, z klukovské nerozvážnosti roztrhali a poté na toaletě místního gymnázia spláchli podobizny J. V. Stalina a K. Gottwalda. Po udání tamního školníka se rozjela kola vyšetřování a konstruování velkého soudního procesu, který měl sloužit jako exemplární příklad všem studentům. Mezi zatčenými se tak ocitají členové litomyšlského skautského oddílu, kteří nesouhlasí se svým zapojením do ČSM, ale také členové dalších “odbojných” organizací. Hlavním komunistickým “úlovkem” procesu je pak rektor piaristické koleje v Litomyšli, František Ambrož Stříteský, který byl do procesu také uměle připojen. Obviněním byla velezrada. Celý proces se konal ve velice nepřátelské a zlobou nabité atmosféře. Školy, továrny, úřady i další organizace psaly dopisy požadující pro mladé studenty trest nejvyšší, davy lidí demonstrovaly před Smetanovým domem v Litomyšli, kde se proces odehrával, i přímo v jeho zdech, a fanaticky se dožadovaly krve těchto domnělých zrádců komunismu. V tomto vykonstruovaném a vylhaném procesu padly přímo drakonické tresty a zničily životy mnoha mladých lidí, kteří se ve skutečnosti ničeho nedopustili. Režim soudní monstrprocesy využíval k propagandě, zasetí strachu i zbavení se nepřátel. Tento případ je oproti jiným výjimečný tím, že se komunisté neštítili vztáhnout ruku i na “děti”. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (4)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Takové věci je třeba opakovat, tak i jinak, aby si levičáci, kterých je v národě stále většina - a ke kterým patřím i já - nezapomínali na jednu z hlavní komunistických doktrín: zánik individua. A to já - rovněž individualista - nikdy nemohu přijmout. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Hodnotíme-li toto dokudrama jako dokument, není k němu co dodat. Převaha věcnosti v podání této látky není v tomto případě absencí invence a profesionality. ()

Reklama

5tipes 

všechny recenze uživatele

Velmi slabé. Umělé, nevěrohodné, scenáristicky neupevněné. Některé herecké výkony jsou místy velmi dobré (např. Malá, Špiner, Fiala), ale režijní vedení je bohužel poněkud amatérské. Ale snaha se cení. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Dokumentární prvotina jak pro Víta Mazánka jako režiséra, tak pro oba jako scénáristy a pro Lukáše Blažka dokonce jako producenta. A možná je to trochu vidět hlavně v těch hereckých pasážích, které jsou dost nevyrovnané a nepřesvědčivé. Možná i trochu zbytečné, řekl bych, protože nepřinášejí nic moc nového. Co se týče procesu, tak těžko k tomu něco říct. Komunisté 50. let se neštítili ničeho a obyčejný obraz jim sloužil jako záminka. Bohužel, byla taková doba. Studenti asi doufali, že i za takovou blbost jim nebude hrozit nic horšího než maximálně výhoz ze školy. Tresty byly bohužel exemplární. Škoda, že svůj čin neprovedli ještě lépe. Přeci jen mi ale zůstává rozum stát, jak na to mohl školník přijít. Copak on prohlížel denně záchodové mísy? ()

Galerie (37)

Reklama

Reklama