VOD (1)
Max S. prozradí, jak v pubertě vybudoval drogové impérium z dětského pokoje. Příběh, podle kterého vznikl seriál Jak prodávat drogy přes internet (rychle). (Netflix)
Videa (1)
Hodně netradiční dokument. Ten týpek měl naprosto svůj svět a dost dlouho mu to procházelo. V novinách jsem o tom slyšel jen okrajově, takže jsem se tady dozvěděl dost informací. Docela se divím, že mu to vydrželo tak dlouho skrz jeho nasazení a objemy, v jakých jel. Je to dost dobře udělané a podrobně to mapuje celý jeho příběh. Zřejmě jsme o něm ale neslyšeli naposledy... "Nic jsem si nenechal." ()
Malé navnadenie na seriál. Ide o jeden z najväčších prípadov cyber kriminality v Nemecku a dodnes sa nevie, kde je väčšina peňazí. Maximilian Schmidt predal z pohodlia svojej izby drogy za 4,1 milióna eur. Dokumentárny film rozpráva príbeh o tom, ako Max začínal a budoval túto drogovú ríšu. V rozhovoroch je veselý, žartuje, nepreukazuje žiadnu ľútosť. Keby mu celý "biznis" neprerástol cez hlavu, možno by ho nikdy nechytili. Veď policajti až do samého konca verili, že ide o viac ako jednu osobu a že bude určite ozbrojený. Že ide o mafiána a ono to bol len hacker. A ešte tak mladý. Stopáž dokumentu je trocha prehnaná, na to, že sa tu skoro nič neudeje a ide len o výpovede, sa to dalo skrátiť a to tempo vystupňovať. ()
Moje hodnocení prosím nechápejte jako sympatie k Maxovi nebo snad jako obdiv jeho kriminální činnosti. I když jeho osobnost, inteligence a podnikavost mě svým způsobem fascinují. Až se mi chce říct - škoda takového talentu. Naopak byly chvíle, kdy se mi nad jeho samolibými úšklebky otevírala kudla v kapse. Plný počet dávám za zajímavé, chytlavé, poutavé a hlavně originální zpracování. Za čerstvý a neokoukaný způsob, jak dělat dokument. ()
Smekám klobouk a přemýšlím, kterou část dokumentu mám chválit první a nejvíc. Těžko nacházím jakékoli výtky. Úžasně zajímavé téma, které je navíc naprosto fascinujícím způsobem zpracované a odvyprávěné. Tvůrcům se povedlo zvolit tak úžasnou formu zpracování, že jsem neměl nejmenší problém stát se součástí děje. Sledujete v podstatě věrnou rekonstrukci celého případu. Respektive věrnou do té míry, do jaké si to hlavní aktér přál prozradit. Max mi byl nesmírně sympatický a je to člověk, kterého bych si přál mít po svém boku v rámci jakéhokoli byznysu. Já neviděl bezpáteřního člověka přispívajícího k rychlejšímu úmrtí nebohých feťáků, nýbrž velmi talentovaného podnikatele, který viděl poptávku a uměl najít skvělý způsob k jejímu uspokojení. Ano, možná trošku přehnaně drzý způsob, ale kolikrát to jinak prostě nejde. Při sledování mi kolikrát úplně spadla čelist, když člověk vidí, v jaké žil naivitě a jak snadno lze některé věci zrealizovat. Jasně, při sledování vidíte chyby, kterých se dopouští a na které by pravděpodobně jednou dojel, ale co jste dělali v 19 letech vy? Je škoda, aby takhle talentovaný a schopný člověk trávil nejproduktivnější léta života za mřížemi a následně se dostal takového sledování, že už nejspíš nedostane druhou šanci zkusit to rozběhnout znovu a lépe. Každopádně se bez mučení přiznám, že jsem s hlavním aktérem z mnoha důvodů sympatizoval, naprosto chápu, že neprojevoval lítost nad svým konáním, protože zkrátka nedělal nic jiného, než že uspokojoval poptávku a provinil se pouze tím, že se jeho činnost týkala oblasti, ve které jsou nepředstavitelné peníze a mají zde mocenské zájmy obrovští hráči a to je jediný důvod, proč jsou drogy pro širokou veřejnost postaveny mimo zákon. Věřím, že nikdo není natolik naivní, aby si myslel, že zde někdy někomu šlo o něčí zdraví. Z dokumentu jsem opravdu nadšený. Do 90 minut se podařilo nacpat opravdu obrovské množství informací a celé to bylo podané formou neskutečně chytlavého příběhu. [95 %] ()
Jestli něčeho nejsem fanoušek, tak jsou to drogy. Dokument o Shiny Flakes mě ale kvůli mimořádnému zpracování a účasti samotného "průseráře" naprosto pohltil. V žádném případě ho nepovažuji za hrdinu nebo jakýkoliv vzor, a ačkoliv on se očividně vnímá jako úspěšný byznysmen, pořád je to ve finále jen do sebe zahleděný, až příliš sebejistý kriminálník. Příběh je to ale neskutečný, a tenhle dokument ho odvyprávěl skvostně. ()