Reklama

Reklama

Zlomové okamžiky: 11. září a válka proti terorismu

(seriál)
  • USA Turning Point: 9/11 and the War on Terror
USA, 2021, 5 h 15 min (Minutáž: 59–67 min)

VOD (1)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Nekompromisní seriál, který dokumentuje teroristické útoky z 11. září od zrodu Al-Káidy v 80. letech až po ráznou americkou reakci na domácí půdě i v zahraničí. (Netflix)

Recenze (39)

Remivsremi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dokument, který se snaží přiblížit, co vedlo k událostem 9/11 a co se odehrálo poté i v mezinárodním měřítku. Šanci k vyjádření dostává mnoho osob ze všem stran. Nejvíce mě zasáhly ty lidské příběhy, a je moc dobře, že zde dostaly prostor. Pokud se o toto téma zajímáte, nezjistíte tady nové poznatky. Je to však dobře strukturovaný komplexní pohled na událost, která bez debaty změnila moderní svět. ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

NETFLIX dokumentární minisérie - (8,5/10). Každý ví, co se stalo 11. září, ale ne všichni vědí, co tomu předcházelo a jaké to mělo následky, které trvají dodnes. Tento dokument odhaluje poněkud šokující a znepokojivé záběry, které byly pořízeny v onen osudný den, který navždy změnil dějiny USA. Díváme se na to z několika perspektiv a většina z nich je dost sebekritická. Což je pro mě docela překvapivé, protože Američani jsou proslulí svým patriotismem a hrdostí. Během pěti hodinových epizod se podíváme na tuto katastrofu opravdu ze všech úhlů a je už jenom na divákovi, jak si to celé přebere a na jaké straně barikády se ocitne. Já jsem viděl lidi, kteří utrpěli velikou ztrátu a poté jednali v zápalu agrese. Velice autentické, úderné a skličující. ()

Reklama

elanius 

všechny recenze uživatele

Netflix znovu zaknihoval podarený dokument. Tentokrát veľmi ťažká téma ale musím povedať že sa im podarilo ponúknuť podľa mňa vcelku objektívny pohľad na vec. Vojna proti teroru je extrémne náročná záležitosť, nech každý sám za seba posúdi, či politické a legislatívne prešľapy americkej vlády boli dostatočne vyvážené tým, čo špeciálne v Afganistane dosiahli. (8/10) ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Poněkud obšírné, ale přesto velmi uctivé zrekapitulování americké války proti teroru, sovětskou invazí do Afghánistánu počínaje a stažením amerických sil z téhož kouta světa konče. Problém nastává pouze ve chvíli, kdy už máte načteno a nakoukáno, takže vám jednotlivé epizody připomínají konkrétní události a jejich průběh, ale zároveň už se v nich nedozvíte nic nového. Některé výroky je navíc třeba brát s velkým nadhledem, což už vám ale dokument nesdělí. Doporučuju na tohle téma seriál The Looming Tower, zaměřuje se to na kratší etapu, ale jde to více do hloubky a nabízí to pohled do perspektivy lidí, kteří mohli téhle válce zabránit. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Skoro až pietne obhliadnutie sa za popisovanými udalosťami, reakciami na nich a dôsledkami siahajúcimi do najprítomnejšej prítomnosti (a ako práve sledujeme, aj ďalšej dlhej budúcnosti). Pietne jednak v rovine osobných tragédií (bez, či s patričným pátosom), tak aj (ešte pietnejšie) v rovine dôveryhodnosti najvyššej americkej politiky. Pritom sa ani len v náznakoch nejedná o "proti-systémový" dokument. Je to triezvy pohľad na to, ako a kam za tých 20 rokov veci dospeli. V rámci hysterickej doby vzácny a krajne sympatický, o fakty sa opierajúci výkon, ktorý spomínanými zastaveniami sa pri konkrétnych tragických osudoch (obete útokov, chlapci nasadení do vojenských operácií) mimovoľne pripomína starú pravdu o hrách (nezodpovednosti) mocných a bezmocnosti (nevedomosti a naivite) nás ostatných. ()

Galerie (26)

Reklama

Reklama