Reklama

Reklama

Zlomové okamžiky: 11. září a válka proti terorismu

(seriál)
  • USA Turning Point: 9/11 and the War on Terror
USA, 2021, 5 h 15 min (Minutáž: 59–67 min)

VOD (1)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Nekompromisní seriál, který dokumentuje teroristické útoky z 11. září od zrodu Al-Káidy v 80. letech až po ráznou americkou reakci na domácí půdě i v zahraničí. (Netflix)

Recenze (40)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Konečne dokument, ktorý nemá za úlohu len Američanov glorifikovať, ale poukázať na zjavné a úmyselné chyby. Bez škrupúľ sa tu hovorí o výmysle s chemickými zbraňami v Iraku, o tom, že tá agenda v Afganistane bolo totálne zlyhanie, proste triezvy pohľad na tú celú vojnu s terorizmom: https://dokumenty.tv/zlomove-okamziky-11-zari-a-valka-proti-terorismu-komplet-1-5-dokument/ ()

elanius 

všechny recenze uživatele

Netflix znovu zaknihoval podarený dokument. Tentokrát veľmi ťažká téma ale musím povedať že sa im podarilo ponúknuť podľa mňa vcelku objektívny pohľad na vec. Vojna proti teroru je extrémne náročná záležitosť, nech každý sám za seba posúdi, či politické a legislatívne prešľapy americkej vlády boli dostatočne vyvážené tým, čo špeciálne v Afganistane dosiahli. (8/10) ()

Reklama

marhoul 

všechny recenze uživatele

Překvapivě sebekritické, silné fotografie a záběry, které pamětníka, jež tehdy seděl po práci s kolegy "na jednom" a mlčky civěl hodiny na zapnutou telku ve Stodole na Stodolní a zbořil se na žal se všemi, jako ty mrakodrapy, nemůžou nechat netečným. V úvodní kapitole je rekapitulace novodobé historie Afghánistánu, kterou můžeme znát z podrobného, vynikajícího německého dokumentu Afghánistán:40 let války (2020) (ČT2 uvedla nedávno), v dalších dílech vše, co následovalo. Výpovědi, názory, chyby, zbytečné oběti, falešné oběti, sledování společnosti, propírání ambic prezidentů, důsledky a taky kruté úroky další, spláceny utrženými nohami, rukami a životy další generace a ták. Nakolik je co pravda a co politická špína, si člověk udělá názor dle vlastního uvážení. Každopádně dobrý počin, protože tohle by si mohli na Netlixu pustit i zobáci, kteří ještě tehdy nebyli ani v plánu a pro které, logicky, je toto pravěk, nehodný pozornosti, neboť fičí v udržitelnosti, možná v ideologii pro každého stejně a tak podobně. Terorismus pro ně není téma. Řada záběrů je pro silnější nervy, autentické zvukové záznamy telefonických hovorů, pokyny z řídících věží, vzpomínky lidí, kteří se vyhrabali z trosek, údiv a nevěřícné zírání všech jak z ulic NY, tak před televizními obrazovkami. Síla. Analfabetická, sjetá, vyšklebená hadrová hlava, sedící na hromadě kamení se nechala v reále, nikoli v tomto dokumentu, slyšet, že: "Vy máte sice hodinky, ale my máme čas." Hrozivá krása v jednoduchosti, což? S těmito skalními kozojeby si svět ještě užije svoje. Taliban je financován z heroinu, tento prostý fakt dává prostor na další staleté scénáře. Pro holky a tamní inteligenci začala hodně tmavá, dlouhá noc. Nejen na základě aktuálního dění osobně cítím v kostech konec humanismu, vítání i dobré vůle, konec cestování kam se mi zachce, ale taky začátek stavění plotů, zdí, uzavření seskupených států nebo států jednotlivých, prostě takový ten pocit, jestli se definitivně neschýlilo k novým časům. Ale sledujme. Třeba se pletu. ()

Remivsremi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dokument, který se snaží přiblížit, co vedlo k událostem 9/11 a co se odehrálo poté i v mezinárodním měřítku. Šanci k vyjádření dostává mnoho osob ze všem stran. Nejvíce mě zasáhly ty lidské příběhy, a je moc dobře, že zde dostaly prostor. Pokud se o toto téma zajímáte, nezjistíte tady nové poznatky. Je to však dobře strukturovaný komplexní pohled na událost, která bez debaty změnila moderní svět. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tento dokument od Netflixu mapuje afghánsko-americké vztahy od roku 1979 až po současnost. Snaží se ukázat souvislosti a propojenost v celé situaci kolem 11. září. Začíná tedy sovětsko-afghánskou válkou, kde Američani podpořili Afghánce a tím i Talibán a Al-Káidu. Poté mapuje události kolem Pádu Dvojčat a dění okolo něj. Pak vidíme následnou reakci USA a rozporuplné reakce, hlavně na válku v Iráku. Konec se zaměřuje na samotnou válku, její přínos nebo naopak promarněný potenciál a příležitost. Také je tu ukázán pohled vojáků a jejich následné psychické problémy po válce. Poslední část se zaměřuje na samotné následky války v Afghánistánu a na následný vývoj. ()

Galerie (26)

Reklama

Reklama