foto

Condoleezza Rice

  • nar. 14.11.1954 (66 let)
    Birmingham, Alabama, USA

Biografie

Americká politička, diplomatka a profesorka politologie Condoleezza Rice se narodila 14. listopadu 1954 v Birminghamu v Alabamě.

Její matka byla učitelka hudby – vyučovala hru na klavír. Pro svou dceru vymyslela jméno Condoleezza. Pochází z italského výrazu con dolcezza - hrát se sladkostí. Vyrůstala na jihu USA v rodině nemajetného presbyteriánského pastora v době končící rasové segregace. Na vysoké škole studovala politické vědy. Bakalářský stupeň získala v Denveru, v magisterském studiu politických věd pokračovala na prestižní katolické University of Notre Dame. Poté se vrátila do Denveru, kde získala titul Ph.D. Učil ji zde Josef Korbel, otec Madeleine Albrightové. Díky němu se začala zabývat mezinárodními vztahy a politikou Sovětského svazu. V roce 1984 publikovala studii o vztahu československé armády a SSSR. V minulosti řídila makléřskou firmu Charles Schwab a působila jako poradkyně u finanční poradenské firmy Transamerica.

V letech 2005 až 2009 byla ministryní zahraničních věcí v druhé Bushově vládě. V jeho předchozí administrativě pracovala jako poradkyně pro národní bezpečnost.  Stala se první černoškou, která pracovala v úřadu ministra zahraničí a druhou ženou po Madeleine Albrightové a dále také druhou osobou černé pleti po svém předchůdci Colinu Powellovi. Stala se také první ženou ve funkci poradce pro národní bezpečnost. Do funkce ministryně zahraničí ji prezident George W. Bush navrhl v listopadu 2004. 26. ledna 2005 ji Senát schválil do úřadu, do kterého byla později téhož dne přísahou uvedena.

Jiří "BloodMax" Neubauer

Herecká filmografie

Filmy

2016 Týpci a zbraně - a.z.
2010 Fair Game
Hezké vstávání
2006 Random Quest (TV film)

TV seriály

2018 The Looming Tower (TV seriál) - a.z.
Tuesday (E09) - a.z.
2011 Studio 30 Rock (TV seriál)
Everything Sunny All the Time Always (S05E22)

Dokumentární

2020 Dokonalá zbraň - a.z.
Once Upon a Time In Iraq (TV film) - a.z.
Once Upon a Time in Iraq (TV seriál) - a.z.
2018 Always at the Carlyle
2016 American Umpire
2013 Svět podle Dicka Cheneyho - a.z.
2012 The Reagan Presidency (TV seriál)
Top Priority: The Terror Within
2011 Miss Representation
Putin, Russia and the West (TV seriál)
2010 11. září: Stav nouze (TV film)
Bhutto
If God Is Willing and da Creek Don't Rise (TV seriál)
2009 Iran and the West (TV seriál)
Konspirační teorie s Jesse Venturou (TV seriál) - a.z.
Loose Change 9/11: An American Coup - a.z.
Za svůj lid: Zvolení Baracka Obamy
2008 Being W
2007 Endgame: Blueprint for Global Enslavement
Loose Change: Final Cut
Taking Liberties
Taxi na temnou stranu
The Shock Doctrine
With My Eyes Wide Open - a.z.
Zeitgeist: The Movie - a.z.
2006 9/11: Press for Truth
Hurikán Katrina: rekviem o čtyřech dějstvích (TV seriál)
Kdo zabil elektromobil? - a.z.
2005 Martial Law 9/11: Rise of the Police State
Why We Fight
2004 11 septembre n'a pas eu lieu..., Le (TV film)
Celsius 41.11: The Temperature at Which the Brain... Begins to Die - a.z.
Fahrenheit 9/11
Inside the U.S. Secret Service (TV film) - a.z.
Outfoxed: Rupert Murdoch's War on Journalism
Uncovered: The War on Iraq
1998 Studená válka (TV seriál)
1983 America Undercover (TV seriál)

Host

TV pořady

2014 Finding Your Roots with Henry Louis Gates, Jr (TV pořad)
2011 Piers Morgan Tonight (TV pořad)
2009 Hannity (TV pořad)
2006 Al Jazeera English (TV pořad)
2005 Noční Show Craiga Fergusona (TV pořad)
2004 Tavis Smiley (TV pořad)
2003 Che tempo che fa (TV pořad)
2001 The Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts (TV pořad)
1996 The Daily Show (TV pořad)
The O'Reilly Factor (TV pořad)
This Week (TV pořad)
1993 Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1991 Charlie Rose (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1983 Frontline (TV pořad)
1982 Channel 4 News (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1975 Good Morning America (TV pořad)
1968 60 Minutes (TV pořad)
1947 Meet the Press (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky