Reklama

Reklama

Dobrý šéf

  • Španělsko El buen patrón (více)
Trailer 2

Julio Blanco (Javier Bardem) není žádný neosobní korporátní manažer, jeho továrna na průmyslové váhy Básculas Blanco je rodinný podnik, který řídil už jeho otec. Všechny tu zná, všichni znají jeho a on bere rodinné podnikání opravdu vážně. „Víte, že s mou ženou jsme neměli děti. Moje děti jste vy všichni,“ připomíná svým zaměstnancům. Na stěnách v jeho kanclu už visí pěkná řádka diplomů pro vzornou firmu a nyní si umínil získat další uznání - regionální cenu pro nejlepší podnik. Za pár dní dorazí do továrny komise, která o udělení ceny rozhoduje, a všechno musí být v nejlepším pořádku. Jenže právě v té chvíli se všechno začne jaksi sypat. Vedoucí výroby Mirailles, jindy schopný profík, je teď úplně mimo, protože řeší trable s manželkou. Vedle továrny osaměle demonstruje nedávno propuštěný José a mává transparenty, na kterých nestojí nic, co by komise měla vidět. A aby toho nebylo málo, ještě je tu Liliana, stážistka v marketingu. A Julio Blanco má pro stážistky slabost. Hlavně ty, co si rády nechají zavázat oči... Blancova otcovská pozornost vůči zaměstnancům přesahuje všechny meze. „Když vaše problémy ovlivňují chod podniku, jsou to i moje problémy,“ hlásá a snaží se tahat za nitky jejich osobního života víc, než je zdrávo. Podle jeho názoru totiž váhy, aby vážily správně, někdy potřebují pomoci. Kam až zajde jeho snaha získat cenu pro vynikající podnik? (Bontonfilm)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (49)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Julio Blanco vyzerá na prvý pohľad ako ideálny šéf, ktorému záleží na každom jednom zamestnancovi. Až som sa obával, čo môže takýto film vlastne priniesť, keďže všetko vyzeralo tak bezchybne. Postupne sa však začínajú kopiť rôzne situácie a nedostatky, ktoré Juliove idealistické črty dostávajú pod priamu paľbu. Postupne sa z toho stala celkom temperamentá dramédia. Scenár bol naozaj vydarený, aj keď miestami to bolo zbytočne prehnané, ale našťastie žiadne extrémy. Napokon aj tak Julio dosiahol svoje, takže môže byť so sebou spokojný. Javier Bardem zas a znovu výborný! 4* ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Rákosník obecný na misce váhy, jazýčkem drobky sbírá. Na rukou houpaná, k sexu má vlohy, nahá se do přízně vtírá.“ Tragikomický, hořkosladký i lehce úsměvný manuál pro srdečné šéfy vlastních firem, se zaměstnanci povýšenými na rodinné příslušníky. OKÉNKO HALY: [][] Starosti majitele továrny Blanco:  ¥¥ Na jakých váhách odměřovat cukr pro pilné mravenečky, své zaměstnance? ¥¥ Jak dlouhým bičem jim vyznamenávat záda? ¥¥ Přes jak vysoký stůl ohnout o hlavu vyšší stážistku? ¥¥ Jak hluboko se srát do rodiny vedoucímu výroby? ¥¥ Co s parožím toho frustráta, pomáhat mu ho otloukat nebo spíš leštit? ¥¥ A na jakou funkci povýšit drzého imigranta, aby se multikulti vlk nažral, ale kozy stážistky zůstaly celé po ruce? [][] Nabubřelost, licoměrnost, neupřímnost, nevěra, přetvářka. A starý Fortuna, servilní až za hrob, zde bohužel doslova. Co čekal, omluvu za smrt syna? Dostal jen pojeb, že to ocenění pověsil křivě... ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Brilantní! Nejlepší španělský film za poslední dobu. Nedostanu se sice k vysokému počtu z nich, ale tady se výběr povedl. Promyšlený scénář vás posouvá kousek po kousku, zábavně, ale nikoliv humorně se odvíjející zápletka ani chvíli nenudí. Zálety mi připomněly filmy s Clavierem, ale Španělsko je jiná liga. Hudba fajn, kamera fajn, ofina Almudeny Amor fajn. Ta holka to měla ve vočích. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Sledovať Bardema a jeho snahu mať všetko pod kontrolou bolo fajn, ale bolo mi vlastne úplne jedno či sa mu darí, alebo nedarí. Komediálna kritika spoločnosti, kde bohatý, biely, heterosexuálny muž nech dojebe čo dojebe, tak jeho okolie to schytá vždy najviac. Zároveň triafanie sa do zbytočnej snahy po zbytočnom. Keby sa udalosti viac vyhrotili, tak by som sa bavil určite viac. Takto len zbytočne dlhé a na zaujímavé konfrontácie chudé. ()

tlesk 

všechny recenze uživatele

Dobrý šéf je spíše dramatem než černou komedií, která se z velké části opírá o charisma Javiera Bardema, jenž zde exceluje v roli ředitele rodinné firmy na výrobu vah, co svou práci bere smrtelně vážně a jeho důraz na rodinu a vliv na podřízené v mnohém jako by připomínal ne podnikatele, ale přímo nějakého mafiánského bosse. Vtip filmu spočívá v ironických momentech a drobnostech, které spíše než hurónské záchvaty smíchu vyvolají lehké pousmání. Přesto počinu rozhodně nechybí cit pro detail a svižné tempo, které z něj rozhodně dělají nadprůměrnou podívanou. Sice vypadá spíše televizně a svou vážností se přitom zejména v druhé polovině oddaluje televizním velikánům žánru, jako je třeba The Office (Kancl), kde je vidět, že to celé jde udělat přeci jen lépe. Přesto si tento španělský film rozhodně zaslouží pozornost zejména jako portrét bezskrupulózního muže, který si za svým vytyčeným cílem dokáže jít nehledě na překážky. A přitom skrytý za maskou milého a ohleduplného nadřízeného… ()

Galerie (19)

Zajímavosti (2)

  • Film sa natáčal v Móstoles a na ďalších miestach v madridskom regióne. (MikaelSVK)

Související novinky

36. Premios Goya – výsledky

36. Premios Goya – výsledky

13.02.2022

Ve Valencii byly v sobotu 12. února 2022 předány výroční španělské filmové ceny Goya. Režisérem slavnostního ceremoniálu, jenž se uskutečnil v operním divadle Palau de les Arts Reina Sofía, byl… (více)

Reklama

Reklama