Reklama

Reklama

Manuel na Ilha das Maravilhas

(seriál)
  • Francie Manoel dans l'île des merveilles (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Třídílná fantastická televizní série pro děti, jejíž název by se dal přeložit jako „Manuelův ostrov zázraků“, je celá založena na mísení světa snů, reality a fantastických území mimo lidskou zemi i mysl. Celý děj se odehrává na ostrově Madeira, což propůjčuje obrazové části specifické kouzlo. V první části nazvané Manuelovy osudy potká sedmiletý Manuel (Ruben de Freitas) sám sebe jako třináctiletého Manuela (Marco Paulo de Freitas). Je postaven před volbu jít toho dne do školy anebo se nechat unést na moře podivuhodným rybářem (José de Freitas). Zásadně tím ovlivní osudy nejen sebe sama, ale i své rodiny. Ve druhém dílu nazvaném „Piknik snů“ podniká Manuelova třída výlet do hor ostrova, kde podniká experiment se skupinovým sněním. Manuel si ve snu vymění identitu s králem pirátů a ocitá se v nebezpečí ztráty vlastní rodiny. Ve třetí části nazvané „Malá šachová velmistryně“ je Manuel vržen do nového prostředí okolo domu své tety, který kromě jeho bratranců a sestřenic obývá spousta duchů. Duch Kapitána Arauja (Diogo Dória) dovede člověka přenést na tajemný kontinent jménem Elefant. (garmon)

(více)

Recenze (2)

garmon 

všechny recenze uživatele

První a první část druhého dílu jsou velmi silné – jsou to dětštější varianty Třech korun pro námořníka. Méně temné, minimálně sexuální, o něco méně experimentální obrazově, ale stále zajímavě točené a tak nějak podprahově působící. Jsou naplněné v dětském světě velmi znepokojivým a silným tématem dezintegrace – ztrátou sebe sama, ztrátou rodičů, jejich důvěry, obřím tématem viny za jejich smrt, nemožností vést svůj osud správně. Ruiz používá hry s časovými osami, s „náhodou“ ve smyslu Kieslowského (mohl Ruiz Náhodu znát? – pak by toto byl prostě transponovaný plagiát). Vidět něco takového jako dítě, zůstane to ve mně stejně hrozivě, jako emblematické momenty Elektronkových dobrodružství, Dětí z kouřové hory, Arabely, Spadla z oblakov anebo Domu plného strachu. Jak už je Ruiz nesoustavný, v půlce druhého dílu přehodí výhybku a začne uhýbat do poněkud dětinštější a vlastně i bizarnější fantastiky: je to svět maniakálního skotačení, absurdních postaviček i charakterů, strašidel snad jako z Jakubiskova Pehavého Maxe. Už to na mě tolik nepůsobilo. Pokud bych to měl hodnotit po dílech, bude to 4, 3 a 3 hvězdy. Arriagadova hudba je tu recyklovaná, všímám si už poněkolikáté, že podobně jako Nyman pro Greenawaye prostě nabízel úhrn témat, ze kterých si Ruiz vybíral. A někdy vybral ta samá co tam i onde. Zajímavé vidět! ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Manoelova fantastická cesta časem z Long Ago (1) skrze dnešek (2) do budoucnosti (3). Jako Ostrov pokladů se jeví tento dětský film dospělým./Zhlédnut druhý díl seriálu/.(50%) ()

Reklama

Reklama