Reklama

Reklama

Jizerské hory

  • Česko Jizerské hory - příběh jedinečné krajiny
Trailer
Česko, 2022, 91 min (Televizní verze: 2x47 min)

Režie:

Viktor Kuna

Scénář:

Viktor Kuna

Hudba:

Viktor Kuna

Hrají:

Viktor Kuna (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Málokteré pohoří v České republice poznamenala činnost člověka tak, jako Jizerské hory. Přestože dnes patří k často vyhledávaným cílům turistů, skrývají i mnohá tajemství, za kterými se tvůrci vydali. Natáčeli nejmodernějšími technologiemi jak české, tak polské straně hor. Film vypráví příběh Jizerských hor od jejich vzniku až po současnost. Tvůrci mapovali živou i neživou přírodu, místa protkaná hustou sítí turistických tras, ale především ta, kam žádné cesty nevedou. Pořídili i unikátní záběry z podzemí. Aby ve filmu nic důležitého nechybělo, konzultoval Viktor Kuna s více než desítkou lidí z různých oborů. Ve filmu vystupují a vyprávějí příběhy, které jsou pro poznání kraje kolem řeky Jizery ty nejdůležitější. (Dech hor)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (9)

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Pro mě jako velkého příznivce jizerských hor to byl velký zážitek. Samozřejmě že ta krajina určitě byla trochu stínově ala photoshop, ale mohu potvrdit že Jizerky jsou krásné i v realitě. Jediné co je hnus je někdy to, co se v nich dělo v minulosti. Z Hejnického klášera převýchovný tábor v rámci politického hnutí, zbabělý dvorní rada v rámci protržené přehrady, násilné vyhubení hmyzích škůdců dřeva jedovatým plynem, které vedlo k totální devastaci lesa apod. A co se týče ubytování v Jizerskách, tak všude dobře v Hejnicích nejlépe. 🙂 ()

bratr.Milan 

všechny recenze uživatele

Informacemi nadupaný dokument o jedněch krásných horách naší vlasti. Je v něm cítit láska k přírodě a k duchu hor. Ekologicky laděný závěr vyznívá hodně smutně a duše má zármutkem slzí. Vadila mi tu pouze hudba a hlas komentátora, který nezpřístupňoval dobře čtený text. Prostě jsem musel vynakládat větší pozornost, aby mě text zaujal. Ale chápu to, protože Viktor Kuna s kamerou a jedním kamarádem točí dokumenty o zajímavých místech a nemá peníze na zbyt, takže si přečte komentář sám a použije hudbu ze zvukové banky. Obdivuji ho za úsilí, které tvorbě věnuje. Vím to, protože natáčel svůj příští dokument náhodou na místě, kde žiji a před pár měsíci jsem s ním osobně rozmlouval. Takže mu přeji hodně síly a nadšení do další práce. ()

Reklama

HlySh1t 

všechny recenze uživatele

Vše je to už v názvu: Jizerské hory - didaktické, neosobní, zdlouhavé a především bez pojivého tématu. Úsměvná pohlednice z Jizerských hor u které vás estetičnost záběrů po půl hodině omrzí. Dokument o všem - geologii, historii, turismu, horolezectví - a tím pádem o ničem, se závěrečným patetickým 'v přírodě je nejlíp' napasovaným na konec, aby se zdálo, že film (nikoliv režisér) chtěl něco doopravdy říct. Ideální pro suplování dvouhodinovky biologie na gymplu. Ocenil bych ale kratší verzi pro ty, co zaskakují jen na jednu hodinu. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Možná je to tím, že jsem o Jizerských horách mnohé nevěděl, možná se Viktor Kuna od dokumentu o Krkonoších něco navíc naučil, ale tenhle film mi přišel lepší. Pořád je didaktický a snaží se pojmout historii i současnost hor po všech stránkách. Každopádně za vidění rozhodně stojí (70%). ()

Marze 

všechny recenze uživatele

V Jizerských horách jsme měli na studiu magisterského oboru Sociální a kulturní ekologie pětidenní terénní praxi s odborníky a jezdím tam na běžky, kde je ale přelidněno a spíš preferuji trasy na hrách, kde nikoho v týdnu nepotkám. Doporučuji krásnou literaturu od Miloslava Nevrlého Kniha o Jizerských horách. První i druhý díl ke shlédnutí zde:  https://www.ceskatelevize.cz/porady/15941778089-jizerske-hory-pribeh-jedinecne-krajiny/223382579340001/ ()

Galerie (38)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení zabralo tři roky. (Dech hor)

Reklama

Reklama