Reklama

Reklama

V prach se navrátíš

  • Čína Return to Dust (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Ma a Kuej-jing vedou podobně osamocený a složitý život. Ma je zdrženlivý farmář, poslední z rodiny, který zůstal svobodný; Kuej-jing je invalidní a neplodná a dávno překročila věk, který je na čínském venkově považován za věk na vdávání. Zdá se, že jejich domluvený sňatek, který má spojit dva lidi zvyklé na izolaci a ponížení, je nutí do vztahu, který jim oběma život ještě zhorší. Místo toho se však chopí příležitosti povznést se nad sebe sama a objevit svůj společný osud. Naučí se, jak se stát blízkými společníky, jak spolu mluvit, jak se o sebe vzájemně starat a dokonce jak se usmívat. To vše navzdory tvrdé práci, kterou od nich vyžaduje jejich archetypální pouto se zemí, a zkouškám, které je na jejich společné cestě čekají. Na pozadí témat, jako je vykořisťování zemědělských dělníků, nucená urbanizace, vykořenění tradic a chudoba, upřednostňuje Li Ruijun, který se vrací do svého rodiště Gaotai v severní provincii Gansu, pohled hlavních postav na svět s jeho přirozenou naivitou a křehkostí prostřednictvím projevu důvěry a lásky, který filmu dodává jemnou něhu a hlubokou lidskost. (Film Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 4

Recenze (18)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Zhlédnutí tohohle vizuálně bravurního a existenciálně silného opusu by měla být povinnost pro všechny notorické nespokojence. Dlouho jsem podobný film neviděl, protože časy, ve kterých jsem vymetal art kina a Febiofesty, už dávno minuly. Takže už jenom proto to pro mě bylo hodně příjemné divácké osvěžení. A rád odpustím tvůrcům i nějaké to citové vydírání a trochu neuspokojivý závěr. A dokud ve mně bude tenhle film znít a doznívat, což bude doufám ještě aspoň několik dnů, slibuju, že budu tváří v tvář každodenní všední realitě trpělivější a pokornější, že si přestanu zhýčkaně stěžovat na malichernosti, že budu vděčný za to co mám i za život jaký mám. Amen. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Veľmi špecifický typ filmu, ktorý akousi hranou dokumentárnou kulisou ukazuje divákovi ťažký život miestnej čínskej chudobnej vrstvy spoločnosti s jeho zákutiami, ale aj radosťami, ktoré dokážu oceniť jedine oni. Príbeh dvoch outsiderov, ktorých vovedú do spoločného manželstva a ktorí si v podmienkach chudoby musia zvykať jeden na druhého. Musím vysoko oceniť skvelé herecké výkony oboch hlavných protagonistov, ktorým som uveril fakticky všetko. Aj preto som z tohto čínskeho snímku milo prekvapený, nakoľko civilným a nevnucujúcim spôsobom odhalil ťažkú sociálnu tému. 75 % ()

Reklama

Rimsy 

všechny recenze uživatele

První karlovarský film a hned příjemně zdrcující deprese. Pochvaly z letošního Berlinale byly oprávněné,  neboť pomalé čínské drama o neustálém hledání domova a vlastního prostoru trpělivě vypráví příběh o nedobrovolném manželském páru, který se spolu musí naučit vycházet. Starý mládenec přezdívaný Železňák je až čtvrtým synem, a tak rodinné zázemí nemá úplně ideální. Příbuzní se jej snaží oženit a vyberou mu za družku zchromlou a nemluvnou Kuej-jing. Oba v jádru dobří, pracovití lidé si k sobě v nelehkých podmínkách malé vesnice vykořisťované místním velkostatkářem hledají cestu prostřednictvím každodenních laskavostí. Přestože se postavy neustále zarputile o něco snaží, jsou snad předurčeny k tomu, aby byly zneužívány vrchností. Citlivá rurálnost, takhle má ten festival vypadat! ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Čas od času se stane, že mi po odkoukání filmu dojdou slova a to je přesně případ tohoto čínského sociálního dramatu, které se mě hluboce dotklo, oslovilo mě a sdělení tvůrců ve finále semlelo.. Čtvrtý bratr a jeho žena mě měli hned od začátku, omotali si mě kolem prstu, získali si mě svou pokorou, pracovitostí, houževnatostí, skromností a jak se postupně vyvíjel jejich vztah, tak jsem já společně s nimi prožívala životní cestu od jednoho domu k druhému domu.. Závěr mě zasáhl víc, než umím napsat.. ()

Ukrizku 

všechny recenze uživatele

Ma je oddaný, poslušný a pokorný vůči všemu, co nemůže změnit. Ožení se, jak je mu určeno. Je v souladu s vírou i s vypočítavou rodinou. Blahobytný divák zatíná zuby, když spravedlivý dobrák nevzdoruje politické manipulaci a nežehrá na přírodu, ani kdyby ho stokrát vytrestala. Ma je totiž altruista, který věří sobě, protože jen na to se může spoléhat. Jeho práce je těžká, ale má smysl. A jeho manželství taky. Povahu mu definuje nerozdílná laskavost - k zubožené ženě, nemocnému vydřiduchovi, budižkničemnému oslíkovi, vlaštovce nebo k pulcům v kyblíku... Drama spočívá na křehkosti absolutních priorit v kontrastu vztahů a života, kde nedostatkem neohroženi, abychom něco cítili, zkoušíme cokoliv. Pro silné zážitky ochotně riskujeme, pak třeba ani nežijeme, abychom hodně vydělali a mohli letět aspoň na druhou stranu zeměkoule a tam TO stejně nenajdeme. Přitom všichni dobře víme, že smysl není mimo, ale v pochopení svého místa. Že pocity štěstí existují jen v kontrastu s deficitem základních životních hodnot. Takže pak spokojenost znamená JEN domov a láskyplnou interakci. A to čtvrtý bratr se svou ženou měli. Proto se jim i v té bídě DOBŘE žilo, a proto se uměli upřímně radovat. Kuej-jing možná byla pro svého muže krásná. Možná krásnější než zavistivé ženské, jejichž manželé je nikdy neposadili na vůz, ani jim nevyprali počůrané kalhoty. Kuej-jing měla hrozný život, dokud nenašla domov mezi blátěnými cihlami a muže, který věděl, že štěstí znamená nemít koutky úst dolů. ()

Galerie (23)

Reklama

Reklama