Reklama

Reklama

Země na pouti 2

(festivalový název)
  • Čína The Wandering Earth II (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

V blízké budoucnosti začne Zemi ohrožovat Slunce. Vědci přijdou s nápadem nestěhovat složitě lidstvo, ale přestěhovat Zemi za pomocí tisíců motorů do bezpečí. Jaká úskalí to obnáší? Existují i alternativy? Podaří se to a ze statické Země se stane Země putující? (cerdax2)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (22)

Lucretius 

všechny recenze uživatele

Je jasné, že čínské sci-fi nebude vyprávět o tom, jak svět zachraňují američané. Víc mi vadí, že film cíleně posiluje kult osobnosti vůdce země (stranou nechme srandovní upřednostňování Ruska, alespoň je vidět, jaké zoufalé má Čína kamarády). Ale i když odhlédnu od propagandy, film nefunguje. Prvně, jako vizuální atrakce je snímek ok, při sledování v kině si lze hvězdičku přičíst. Sci-fi scénářům v práci s přírodními zákony člověk odpustí hodně, zde je to ale extrém kdy je potřeba v hlavě zcela vypnout jakékoliv astrofyzikální představy. Podstatnějším zádrhelem pak je, že jedna ze základních premis příběhu vůbec nedává smysl. Hlavní problém tkví ale imho v režii. Z hlediska stylu vyprávění film stojí na propojování osobních příběhů s globálními událostmi. Individuální rovina funguje, film ve mně vzbudil zájem o postavy, ta globální však nikoliv. Snímek je rozdělen do dvou částí mezi kterými je několikaletý odstup a působí, že nemá ujasněné co má být antagonistou příběhu. V první části je to asi zkažená společnost, resp. lidská sobeckost, druhá část však toto téma opouští. Přehršel motivů, které nejsou režijně ukočírované pak vytváří dojem, že snímek nemá jednotný dramaturgický rámec. Zkoukli jsme film až do konce což je vzhledem k stopáži silné plus, ale to je vše. Btw., je to druhý film, kdy mám pocit, že Andy Lau herecky nestárne dobře.  Zde si odehraje co musí, ale své postavě taky nic nepřidá. Jakoby ztratil polohy, které jej řadili k světové špičce, ať už určitou dravost, nebo subtilnost. Působí spíš jako někdo, na koho už okolí z přehnané úcty nemá žádné nároky. Rád bych se mýlil a těším se, že ještě někdy svůj talent v plné síle ukáže. ()

xxmurphyxx 

všechny recenze uživatele

Chápem aj cením tu snahu o vytvorenie niečoho vizuálne úchvatného a príbehovo komplexného a hlbšieho, ale aj tak by som to orezal o takú pol hodinu, lebo miestami sa to naozaj dosť ťahalo a prešľapovalo na mieste, bez viditeľného posunu v deji. Tempo kolíše rovnako, ako vizuálna stránka, ale na druhú stranu sa nejedná o nič tragické, len to môže tých menej trpezlivých postupne odpútavať od deja. Výkony hercov neriešim, je to klasická akčná mainstream Čína, kde to miestami preteká prehrávaním, inokedy sa to zas mení na plačlivé údolie, či infantilnú komédiu. A ten premrštený patriotizmus už vonkoncom nebudem riešiť, ak to tu niekto rieši, zjavne nevidel žiaden Americký film podobného žánru za posledných sto rokov. ()

Reklama

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Tak ak mam byt uprimny,tak sa mi dvojka pacila o nieco viac ako jednotka,sci-fi zaner patri k mojim oblubenym a este v spojeni s katastrofickym,tak to uz plati dvojnasobne,viditelne je,ze peniaze tvorcom filmu nechybali,triky,efekty ci technicka stranka bezchybne,pribeh ma taktiez velmi zaujal,aj herci boli snazivi,za mna spokojnost...:⁠-⁠) ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Tady se fakt někdo asi posral. Prequel ke katastrofickému filmu? Proč sledovat co se událo před událostmi první dílu, když víme jak to skončí? K tomu ještě neuvěřitelný 3 hodiny. Pokud se jen zachraňovala planeta, bylo to ok, jenže té záchrany tu je tak hodina. Jinak je tu totiž spousta jiných příběhů, který mi byly úplně ukradený. Ať už politické nepokoje v první hodině, nebo digitální život někde uprostřed. Z pohledu Číny nemá dvojka špatné triky, ale scénáristicky je to něco příšernýho. Jednička se dala přežít, ale tohle je ustřelený. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Pokračování velkolepé sci-fi z Číny opakující stejné chyby, jen je prodlužuje o hodinu. Neadekvátně dlouhé a jak bývá u asijské produkce zvykem, s mizernou trikovou stránkou. Akční scény jsou velkolepé a našel jsem zde pár pěkně vypadajících scén, ale jinak zdlouhavá bída s hromadou nezajímavých postav a nezajímavých mini příběhů. Jako akční devadesátiminutovka bez větších ambicí, by film mohl fungovat lépe. Všechny výtky co jsem měl k prvnímu dílu platí i zde. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (5)

  • Film je venovaný Ng Man-Tatovi, ktorý zomrel na rakovinu pečene v roku 2021 po tom, čo si v prvom filme zahral ako Han Zi'ang. Ng sa objaví v krátkom portréte vykreslenom pomocou CGI. (Arsenal83)
  • Film obsahuje aj množstvo záberov natáčaných mimo Číny. Kvôli COVIDu-19 mal však štáb problémy s cestovaním, preto bol v štyroch krajinách vytvorený zahraničný filmový tím: Spojené štáty, Francúzsko, Island a Kolumbia, kde sa natáčalo priamo na mieste. Kreatívny tím využil technológiu živého vysielania na prenos záberov zo zahraničia na natáčanie v Qingdao na prezeranie v reálnom čase, takže režisér mohol v reálnom čase viesť zahraničné natáčacie práce a zároveň sa starať o domáce natáčanie. (Arsenal83)

Reklama

Reklama