Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hra začíná v hájovně vedoucího lesního závodu Kořána, kde se chystá oslava. 60letý Kořán má odejít do důchodu a stáří si chce zpříjemnit sňatkem s razantní Kubeškou. Bujaré noční veselí v hájovně provází prudká bouře, která způsobí rozsáhlé polomy. Ráno Kořán vidí, že stromy v jeho revíru podlehly noční vichřici. Rozhodne se, že do důchodu ještě nepůjde a svatbu s Kubeškou zruší. Chce se věnovat znovuvzkříšení revíru. Natočeno na motivy románu Josefa a Miroslavy Tomanových „Kde lišky dávají dobrou noc“. (mibara)

(více)

Recenze (1)

sator

všechny recenze uživatele

Scénář vznikl na základě románu Josefa Tomana a Miroslavy Tomanové - "Kde lišky dávají dobrou noc". Tento román věnovali autoři palčivým otázkám doby, kdy bylo nutno především nově osídlit pohraničí a zároveň zavést pořádek do hospodaření s lesním bohatstvím. Nejpalčivější byly problémy s ochranou vláhy, boj s kůrovcem, překonání sobectví jednotlivců při zavádění nových metod do dřevařské práce. Protagonisty jsou zemité postavy dřevařů, mezi nimiž vyniká polesný Kořán, který nade vše miluje les a nenávidí všechny, kteří podle něho lesu ubližují. Typem průbojného mladého dělníka je Vojtěch Berka, nový osídlenec, který sehraje důležitou roli při prosazování ... ()

Zajímavosti (2)

  • Scénář vznikl na základě románu Josefa Tomana a Miroslavy Tomanové – „Kde lišky dávají dobrou noc“. (sator)
  • Film se natáčel v roce 1985 v Krušných horách a v Horní Blatné v době, kdy teploměr vytrvale ukazoval i 20 stupňů pod nulou. (heczot)

Reklama

Reklama