foto

Jana Březinová

  • nar. 18.3.1940
    Praha, Protektorát Čechy a Morava
  • zem. 29.5.2000 (60 let)
    Brno, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jana Březinová se narodila 18. března 1940 v Praze do rodiny krejčího. Krvelační nacisté jí záhy umučili maminku, čímž po zbytek svého života trpěla. Vyučila se aranžérkou, ale smysl svého života nalezla v herectví, které absolvovala roku 1965 na pražské DAMU. V letech 1965 – 1966 setrvala u Státního divadelního studia v Praze a v období 1966 – 1971 působila v příbramském divadle.

Nakonec setrvala v činohře pražského Národního divadla (od 1. dubna 1972 až do 31. července 1998), z něhož odešla až ukončením pracovního poměru ze zdravotních důvodů. Přesto byla za svého života významnou členkou české první scény a dnes už nesmazatelně patří do divadelní historie druhé poloviny 20. století.

Březinová jako herečka pracovala s mírným náznakem a náčrtem, měla několik charakterových vrstev, které postupně divákovi odkrývala. Dokázala sehrát hrdou velkou ženu či pouze prostou venkovanku s přirozeností, bystrostí, poetickým kouzlem, citem a uzavřeností do sebe. Tlumené emoce dokázala přesně zvyšovat a gradovat.

Měla výborné něžné hlasové dispozice, kultivovaný pohyb a gesta, prostotu a vrozenou eleganci. Z divadelních kreaci si uveďme Johanku („Dáma není k pálení“), Roxanu („Cyrano z Bergeracu“), Slávku Hlubinovou („Měsíc nad řekou“), Maryšu („Maryša“), Peggy Grantovou („První stránka“), Marii („Vévodkyně valdštejnských vojsk“), kněžnu („Lucerna“), Jenny („Farma“), „Hamlet“ (členka herecké suity) aj.

V českém filmu debutovala jako mladá žena dirigenta Arnošta Moravce (Josef Zíma) v Podskalského komedii ŽENU ANI KVĚTINOU NEUHODÍŠ (1966). O dva roky později byla milenkou v OHLÉDNUTÍ (1968) Antonína Máši. Kinematografie nikdy nedokázala využít velkého talentu této herečky a výraznými úlohami ji obdarovávala jen zřídka.

V českých kinech diváci Janu Březinovou zahlédli jako ženu Božku v Matějkových NÁVRATECH (1972), ženu v dramatické etudě Studia FAMU s názvem COMPANIERO (1974), pekařku Zuzku v koprodukční pohádce Jana Schmidta NEVĚSTA S NEJKRÁSNĚJŠÍMA OČIMA (1975), bývalou spolužačku Janu Pecháčkovou v oblíbené komedii VRCHNÍ, PRCHNI! (1980) Ladislava Smoljaka, úřednici v KALAMITĚ (1981) Věry Chytilové, třídní v Matulově BLOUDĚNÍ ORIENTAČNÍHO BĚŽCE (1985) a v jiných.

Významnějšími úkoly byla přísná matka Anna v HONU NA KOČKU (1979) Milana Muchny, maminka v dětském snímku Štěpána Skalského ZAKÁZANÝ VÝLET (1981) a v Jirešově NEÚPLNÉM ZATMĚNÍ (1982), Dorota v PUTOVÁNÍ JANA AMOSE (1983) Otakara Vávry, Marie v dramatu PÍSNĚ BY NEMĚLI UMÍRAT (1983), špiónka Eva Krausová v Brynychově MRAVENCI NESOU SMRT (1985) a Kabátová v TÍSŇOVÉM VOLÁNÍ (1985) Miloše Zábranského. A naposledy si zahrála Odu ve Weissově snímku MARTA A JÁ (1990). Hojně účinkovala ve slovenském filmu (DOVIDENIA V PEKLE, PRIATELIA, BIELA STUŽKA V TVOJICH VLASOCH, POSTAV DOM, ZASAĎ STROM nebo NEVERA PO SLOVENSKY).

Velmi bohaté místo v jejím odkazu zaujímají dobré role v televizních inscenacích a pohádkách (DLOUHÉ DOPOLEDNE, VÝNOSNÉ MÍSTO, SPLYNUTÍ DUŠÍ, PŘEDEME, PŘEDEME ZLATOU NITKU, O ZAKLETÉM HADOVI, SLEČNA MÁRY, PŘIVEDLA ŽEBRÁKA NA MIZINU, O MĚKKÉM SRDCI PANÍ RUSKY, HASTRMAN, DOKTOR KAZISVĚT, NA ČÍ STRANU, ČERTŮV ŠVAGR, O ZRZAVÉ ANDULE, NEPOČESTNÁ, CHODNÍK CEZ DUNAJ, MUŽ, KTERÝ NEMĚL DŮVĚRU, FRANZ A FELICE, PRAVDA A LEŽ, POHÁDKA O PROLHANÉM KRÁLOVSTVÍ, KOUZELNÝ BOLEHOJ, VOJTÍK A DUCHOVÉ, ČERVENÝ KAMÍNEK, CYPRIÁN A BEZHLAVÝ PRAPRADĚDEČEK a zejména VLČÍ HALÍŘ), seriálech (DNES V JEDNOM DOMĚ, TISÍCROČNÁ VČELA, MY VŠICHNI ŠKOLOU POVINNÍ, TETA a KONEC VELKÝCH PRÁZDNIN) a rozhlasových dramatizacích.

Spolupracovala též s dabingem (př. NEVĚSTA S NEJKRÁSNĚJŠÍMA OČIMA, ZVLÁŠTNÍ BYTOSTI), gramofonovým průmyslem („Amfitryon", „Motýlí čas", „Sváteční chvilky poezie" a podobně) a při umělecké recitaci například s pražskou Violou a nebo televizním pořadem NEDĚLNÍ CHVILKA POEZIE. Jejím věrným a dlouholetým manželem a také otcem jediné dcery byl herec Zdeněk Dušek (*1942). Herečka a recitátorka Jana Březinová zemřela předčasně na rakovinu 29. května 2000 v Brně ve věku pouhých šedesáti let. Život této herečky zařadila Zuzana Maléřová do své knihy „Celá viola tvé duše" (2005).

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

Filmy

1997 Cyprián a bezhlavý prapradědeček (TV film)
Kouzelný bolehoj (TV film)
Vojtík a duchové (TV film)
Červený kamínek (TV film)
1992 Dobročinný večírek (TV film)
Pohádka o prolhaném království (TV film)
Pravda a lež (TV film)
Temná komora (TV film)
1991 Franz a Felice (TV film)
Muž, který neměl důvěru (TV film)
1990 Marta a já
1989 Chodník cez Dunaj (TV film)
Deník ničemy (divadelní záznam)
Faust (TV film)
Člověk proti zkáze
1988 Nepočestná (TV film)
O zrzavé Andule (TV film)
1987 Pehavý Max a strašidlá
1986 Bloudění orientačního běžce
Hamlet (divadelní záznam)
Jsi krásná (TV film)
Stopy ve skle (TV film)
Černé sklo (TV film)
1985 Mravenci nesou smrt
Tísňové volání
Viola (TV film)
Vévodkyně valdštejnských vojsk (divadelní záznam)
1984 Na čí stranu (TV film)
Čertův švagr (TV film)
1983 O zakletém hadovi (TV film)
Putování Jana Amose
Písně by neměly umírat
Tisícročná včela
1982 Neúplné zatmění
1981 Logik (TV film)
Prstýnek ze zlata kočičího (TV film)
Předeme, předeme zlatou nitku (TV film)
Zakázaný výlet
1980 Kalamita
Nevera po slovensky
Vrchní, prchni!
1979 Hon na kočku
Postav dom, zasaď strom
1978 Přitažlivost země (TV film)
1977 Biela stužka v tvojich vlasoch
1976 Břízky (TV film)
Splynutí duší (TV film)
1975 Nevěsta s nejkrásnějšíma očima
Oči plné slunce (TV film)
Vlčí halíř (TV film)
1974 Companiero (studentský film)
Od rána do rána (TV film)
1972 Návraty
Výnosné místo (TV film)
1970 Dovidenia v pekle, priatelia
Romanetto (TV film)
1969 Dlouhé dopoledne (TV film)
1968 Ohlédnutí
1966 Ženu ani květinou neuhodíš

TV seriály

1996 Konec velkých prázdnin (TV seriál)
Naděje umírá poslední (E05)
Neúnosné břemeno svobody (E04)
Pomsty staré vlasti (E03)
1987 Teta (TV seriál)
1984 My všichni školou povinní (TV seriál)
Viníci (E11)
Povídky malostranské (TV seriál)
Hastrman (E06)
Přivedla žebráka na mizinu (E05)
Slečna Máry (E04)
další epizody (6)
1983 Tisícročná včela (TV seriál)
Vom Webstuhl zur Weltmacht (TV seriál)
1980 Dnes v jednom domě (TV seriál)
Obtíže sicilské obrany (E08)
Chybujícím neodpouštěti (E07)

Dokumentární

2011 Příběhy slavných (TV seriál)
Janinka (S12E10)

TV pořady

1968 Nedělní chvilka poezie (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace