foto

Jan Vlasák

  • nar. 3.2.1943 (77 let)
    Čáslav, Protektorát Čechy a Morava

Biografie

Tento zajímavý český herec se narodil v Čáslavi. Herectví mu učarovalo už v útlém dětství, když ve svých pěti letech shlédl vystoupení místních ochotníků. Vystudoval brněnskou JAMU a následně se stal členem divadla v Uherském Hradišti. Později působil také v divadle v Ostravě, dále Divadle E.F. Buriana, Státním divadle v Brně, Realistickém divadle, Rokoku a dokonce i v Národním divadle. Nyní je členem souboru Městských divadel pražských. Hostuje ovšem i v divadle Pod Palmovkou, ve Švandově divadle a v divadle v Řeznické. Ve své bohaté kariéře ztvárnil obrovské množství rolí, například ve hrách Hamlet, Othello, Cyrano či Rváč.

Jan Vlasák hojně pracuje také v rozhlase a dabingu. Jeho hlasem k nám promlouvá například Arthur Weasley v české verzi fantasy série HARRY POTTER. Mnoho let působil jako pedagog na soukromé škole herectví v Michli. Od konce 60. let se objevuje i v televizních seriálech a inscenacích (SLOVÁCKO SA NESÚDÍ, BAKALÁŘI, MALÝ PITAVAL Z VELKÉHO MĚSTA, ZDIVOČELÁ ZEMĚ, ..)

Český film dlouho nemohl pro Vlasáka najít uplatnění. Na stříbrném plátně se výrazněji prosadil až v posledních letech. Obvykle ztělesňuje hlavně vedlejší záporné role. Jako lampasák se mihnul například v Sirového ČERNÝCH BARONECH. Dále si zahrál ve snímcích VÝCHOVA DÍVEK V ČECHÁCH, MILENCI A VRAZI, VÁCLAV nebo ve Svěrákových VRATNÝCH LAHVÍCH.

V současnosti ho stále častěji využívají i zahraniční produkce. Asi nejvíce na sebe upozornil hlavní zápornou úlohou šíleného dánského obchodníka v americkém hororu HOSTEL. Zahrál si třeba i v německém hororu BAZÉN nebo koprodukčním historickém projektu BATHORY Juraje Jakubiska.

Jan Vlasák je ženatý a má tři děti a pět vnoučat.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Herecká filmografie

Filmy

2020 Daria
Šarlatán
2019 Léto s gentlemanem
Případ dvou sester (TV film)
2018 Hasičárna Telecí (TV film)
2016 Rudý kapitán
2015 Gangster Ka
Gangster Ka: Afričan
Jen my víme kde
2013 Co v detektivce nebylo (TV film)
2012 Aplaus (TV film)
2011 Cizinec a krásná paní (TV film)
2009 Archiv (TV film)
Hodinu nevíš...
Normal
2008 Bathory
Rudý baron
2007 V hlavní roli (TV film)
Vratné lahve
Václav
2005 Hostel
2004 Milenci a vrazi
2003 Hodina tance a lásky (TV film)
Nekonečná neděle (TV film)
2002 Útěk do Budína
2001 Bazén
Deník šílené manželky (TV film)
2000 Paní Mlha (TV film)
1999 Agáta
Ze života pubescentky (TV film)
1997 Celý muž (TV film)
Jasnovidka (TV film)
Trampoty pana Humbla (TV film)
Výchova dívek v Čechách
Žena v kleci (TV film)
1996 Poe a vražda krásné dívky (TV film)
1995 Ruleta (TV film)
1994 Klára a dva páni (TV film)
Otčina (TV film)
1993 Mistr Kampanus (TV film)
Noc rozhodnutí (TV film)
Pozůstalost (TV film)
1992 Lady Macbeth Mcenského újezdu
Peklo (TV film)
Černí baroni
1991 Panenka s porcelánovou hlavičkou (TV film)
Skládačka (TV film)
1990 Pán plamínků (TV film)
Silnější než já
Tichá bolest
1989 Cesta na jihozápad
Hra na Barbaru (TV film)
Morové povětří (TV film)
Muž v soli (TV film)
Na letním bytě (TV film)
Pan Tau
1988 Bronzová spirála (TV film)
Proces s vrahy Martynové (TV film)
Setníkův štít (TV film)
Svědek času (TV film)
Uf - oni jsou tady
1987 Dan (TV film)
Narozeniny režiséra Z. K.
Náhodou je príma!
Proč?
Víkend za milión
1986 Bar Nevada (TV film)
Otázka cti (TV film)
1985 Plukovník Starbottle a krásná žalobkyně (TV film)
Viola (TV film)
Zlatý drak (TV film)
1984 Atomová katedrála
Zjasnělá noc (TV film)
1982 Archimédův bod (TV film)
Explózia (TV film)
Lenka (TV film)
Motiv (TV film)
Poslední návrat (TV film)
Čokoláda aneb Příběh psaný na vodu (TV film)
1981 Trojúhelníková podobnost (TV film)
1980 Lavice, moje žena a já (TV film)
Otevři dveře (TV film)
Čas plyne i v dešti (TV film)
1979 Balíček (TV film)
Případ IV. A (TV film)
Sonáta v Mariánských Lázních (TV film)
1978 Město mé naděje
Zlaté časy
1977 Parádní číslo (TV film)
Svědomí běžce (TV film)
1976 Druhé křídlo (TV film)
Pepík (TV film)
1975 Nástup možný ihned (TV film)
Návšteva (TV film)
Pláňata (TV film)
Venušin koš (TV film)
1972 Etuda (studentský film)
1967 Cesty

TV seriály

2019 Bez vědomí (TV seriál)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 4 (E04)
další epizody (6)
Princip slasti (TV seriál)
Epizoda 8 (E08)
2018 Hasičárna Telecí (TV seriál)
Požární útok (E08)
Vedro (E07)
Výjezd (E06)
další epizody (8)
Inspektor Max (TV seriál)
Rodokmen (E09)
Vzteklina (TV seriál)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
další epizody (5)
První republika (TV seriál)
Díl třináctý (S03E14)
Díl desátý (S03E11)
Díl první (S03E02)
další epizody (4)
2017 Specialisté (TV seriál)
Útěk podle jízdního řádu (S01E01)
Svět pod hlavou (TV seriál)
1983 (E10)
Četníci z Luhačovic (TV seriál)
Dopis se záhrobí (S01E09)
První republika (TV seriál)
Díl třináctý (S02E13)
Díl dvanáctý (S02E12)
Díl jedenáctý (S02E11)
další epizody (11)
2016 Já, Mattoni (TV seriál)
Láska a intriky (E01)
Doktor Martin (TV seriál)
Malá tajemství (S02E11)
2015 Případ pro exorcistu (TV seriál)
Epizoda 1 (E01)
Reportérka (TV seriál)
V plamenech (E02)
Nad první kauzou (E01)
2014 První republika (TV seriál)
Štvanice (S01E22)
Sbohem a odpusťte (S01E21)
Eskamotér (S01E20)
další epizody (22)
Cirkus Bukowsky (TV seriál)
Epizoda 4 (S02E04)
Epizoda 3 (S02E03)
Epizoda 2 (S02E02)
další epizody (4)
Stopy života (TV seriál)
Poslední sbormistr (S01E06)
2013 Cirkus Bukowsky (TV seriál)
Epizoda 6 (S01E06)
Epizoda 5 (S01E05)
Epizoda 4 (S01E04)
další epizody (6)
Cesty domů (TV seriál)
Instinkt (S02E69)
2012 Trapasy (TV seriál)
Hradní pán (S05E04)
2010 Cukrárna (TV seriál)
Balvan (E09)
Kriminálka Anděl (TV seriál)
Minuta ticha (S02E01)
2009 Expozitura (TV seriál)
2008 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Někdo musí být první (S04E14)
Nejste náhodou inkvizitor? (S04E11)
Pomluvu nezabiješ (S04E10)
další epizody (15)
2007 Četnické humoresky (TV seriál)
Pamlsek (S03E03)
2006 Místo v životě (TV seriál)
2005 Ulice (TV seriál)
2003 Citadela (TV seriál)
Útěk do Budína (TV seriál)
Epizoda 1 (E01)
2002 O ztracené lásce (TV seriál)
2000 Duna (TV seriál)
Epizoda 1 (E01)
1998 Motel Anathema (TV seriál)
Tři králové (TV seriál)
Přívěsek (E03)
Nosiči vody (E02)
Depeše pro Londýn (E01)
1997 Zdivočelá země (TV seriál)
1995 Hříchy pro diváky detektivek (TV seriál)
Pravdivá lež (E09)
1991 Wolfgang A. Mozart (TV seriál)
1989 Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
Noční chodec (E01)
1986 Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Kasař (E13)
Majitel autoservisu (E10)
1984 Slovácko sa nesúdí (TV seriál)
Poslední vůle (S02E06)
1982 Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Vedoucí partiové prodejny (E07)
Jupiter (E06)
Cyklista (E05)
další epizody (5)
1980 Postel s nebesy (TV seriál)
1979 Sedm služeb čerta Bonifáce (TV seriál)
Tybys (TV seriál)
Frgále (E06)
Lháři (E04)
Rozvod (E03)
další epizody (5)
1975 Kamenný řád (TV seriál)
Cyril (E06)
Jotidom (E05)
Tonek (E04)
další epizody (4)
1973 Haldy (TV seriál)
Epizoda 1 (E01)
1971 Dispečer (TV seriál)
Dispečer a švagři (E04)

Dokumentární

2020 Český žurnál (TV seriál)
Češi jsou výborní houbaři (S06E04)
2014 Bermudský poetický trojúhelník (TV film) - vyp.
2010 Necenzurovaný Film o Filmu Hodinu nevíš (TV film)
1992 Muž bolestné víry (TV film)

Divadelní záznam

2016 Na miskách vah (divadelní záznam)
1992 Zločin a trest (divadelní záznam)
1988 Merlin aneb Pustá zem (divadelní záznam)
1976 Luigiho srdce aneb Poprava tupým mečem (divadelní záznam)

Host

TV pořady

2015 TýTý 2014 (TV pořad)
2010 Prostřeno! (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
2001 Barvy života (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)