Reklama

Reklama

Metronom

  • Francie Radio Metronom
Trailer
Rumunsko / Francie, 2022, 93 min (Alternativní 99 min)

VOD (1)

Obsahy(1)

Bukurešť, rok 1972. sedmnáctiletá Ana sní o lásce a svobodě. Během mejdanu se s přáteli rozhodne napsat dopis do hudebního programu Metronom, který v Rumunsku tajně vysílá stanice Svobodná Evropa. Když v tom do bytu vtrhne tajná policie. Výjimečný debut, v němž Alexandru Belc otevřeně řeší temnou rumunskou minulost. (Dny evropského filmu)

Videa (1)

Trailer

Recenze (9)

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Snaď prvý rumunský film čo som videl, ktorému uškodila prílišná civilnosť. Prvá polovica prijde s dokonalou atmosférou, aby ju následne vystriedala tuctovou komunistickou depkou, a celá tá vec s láskou a panenstvom nakoniec vôbec nevynikne. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nuž, väčšina filmu je o tom, či sa malá šeredka odblaní s cigančíkom, samozrejme z lásky, a či ich pritom nepristihne samotný Mikuláš Čau Bohémia, čítaj Nicolae Ceausescu, alebo jeho služobníci, zvyčajne milí odhaľovatelia konšpirátorov s obuškami, ktorý z vás rýchlo urobili Lazara, niekedy už aj nevzkrieseného. Zvyšok je už o skutočnom odhaľovaní podvratných živlov, kedy si buď nasypeš na hlavu popol, alebo sa môžeš popolom stať aj sám. Vo väčšom formáte a bez nahromadených otázok dospievania to mohol byť aj väčší film. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nekompromisní morální procedurál o ztrátě věnečku dospívající hrdinky. Vedle panenství se tu hraje o něco víc - první (a možná zásadní) kompromis s komunistickou mocí v Rumunsku 70. let. Precizní, antiklimaktické (nejspíš jediná vada na kráse) a vysoce relevantní. ()

goauld 

všechny recenze uživatele

No nevím... Na jednu stranu celkem pokukání do Romania securiteta, ale nemyslím si, že by to bylo až tak "měkké" (teda, alespon z naší ČSSR zkušeností podobné scénáře byly poněkud tvrdší) a snadné - kterak vzdornou holčinu na konfidenta předělat ;-) Navíc, jak vidno, tak Rumuni měli dokonce i "štvavé vysílačky" bez -otravného- bublání, takže není divu, že se k pravidelné hudební relaci "ze západu" scházela omaldina ;-) Jediné, co mě tak nějak na tom "překvapilo", byla ta romantická linka se "zrádcem". No - mít takového milence, tak jako žena bych ho asi zabila :-D (bezohledu na důvod, který zrádce měl) ()

Azurose 

všechny recenze uživatele

Naivní hrdinka Ana bojuje nejprve se vztahem k chlapci, kterého miluje, a následně i s komunistickým režimem panujícím v Rumunsku. Prestože není tato protagonistka výjimečná, zvládá se nejprve režimu vzpírat, až ji souhra událostí donutí povolit. Velice pomalý, ale důležitý snímek zobrazující stěžejní historickou kapitolu. Rovněž režisér Alexandru Belc filmem krásně ukazuje, jak malé činy dovedou rozbouřit vlny ve vysoce kontrolovaném prostředí. [Zlín Film Festival 2023] ()

Galerie (9)

Zajímavosti (2)

  • Film sa natáčal v Bukurešti (Rumunsko). (Arsenal83)
  • Děj se odehrává v roce 1972, ale píseň Mircea Floriana „Cu pleoapa de argint“, která zní v bytě, vyšla v roce 1975 jako součást alba „Padure De Voie Buna“. (Johnny.ARN)

Související novinky

V Cannes byly uděleny Zlaté palmy

V Cannes byly uděleny Zlaté palmy

28.05.2022

75. ročník prestižního Mezinárodního filmového festivalu v Cannes se uchýlil ke svému konci a dnes večer proběhl zakončovací ceremoniál celé letošní filmové akce, kde byli mimo jiné oznámeni vítězové… (více)

Reklama

Reklama