Reklama

Reklama

Odstřelovač: Bílý havran

  • Ukrajina Sniper. The White Raven (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

V roce 2014 v neoznačené bojové technice a neoznačených uniformách vstupují Rusové na Ukrajinu. Jejich cílem je Krym a Donbas. Učiteli fyziky Mykolovi (Aldoshyn Pavlo) okupanti zastřelí těhotnou manželku (Maryna Koškina) a zapálí dům. Ve zprvu pacifisticky založeném Mykolovi se vznítí nenávist k okupantům a přihlásí se do armádního kurzu pro snipery. Ukrajinské velení má mezitím velký problém s ruským elitním ostřelovačem, kterému den co den padají za oběť ukrajinští vojáci. Právě vycvičení absolventi kurzu jsou tedy vysláni do bojové oblasti k likvidaci škodné. Mezi nimi je i Mykola, který má bojovou přezdívku Havran. (Big Bear)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (46)

janesX 

všechny recenze uživatele

Keď som dnes niekde na internete objavil nový ruský vojnový film, hneď som spozornel a prelustroval som si ho na csfd. Keď som zistil, že Sniper.The White Raven nie je ruský, ale ukrajinský, napadlo ma už len krátke: "ou!". Celkom ma to teda prekvapilo. Rád totiž v poslednej dobe pozerám (aj) ruské vojnové filmy, lebo sú jednoducho dobré, aj keď samozrejme nie všetky. Tak som sa so zvedavosťou do tohto ukrajinského počinu pustil. Musím priznať, že som dosť skepticky očakával silný ukrajinský nacionalizmus s neustálym hláškovaním ich nacionalistického "Sláva Ukrajine", no to vo filme nakoniec nezaznelo ani raz. Často tu počuť iba čisto vojenské "Slúžim ukrajinskému ľudu". Film vôbec nie je zle natočený, v prepočte na hviezdy prvá polovica balancuje medzi troma - štyrma hviezdami, tá druhá už bola z môjho pohľadu slabšia. Spoiler Alert  Vojak s prezívkou "Havran", na začiatku ešte ako učiteľ príde o ženu a dieťa po tom, ako pár ruských vojakov (snajperov) prerazí hranicu a narazí na nich (na mladý pár) ako na prvých civilistov. Z človeka, predtým založenom na mieri, sa stáva pomstychtivý vojak slúžiaci Ukrajine, vyškolí sa za snajpera a malá vojna ostreľovačov začína. S tými pár postavami je to naozaj len malá vojna, nakoniec za slušné tri hviezdy. ()

MajkHany 

všechny recenze uživatele

Vynikající film. Po nepříteli před branami nejlepší odstřelovačský film, ani ten americký Sniper na tento příběh podle mě nemá, asi je to pro mě momentálně více autentické, na nic si to nehraje, no co že mladého Ivana učil ve škole, prostě ho odpráskl, mlasknul ruský mozek o strom a bylo, v usa filmu by u toho čtvrt hodiny hrála filharmonie a týpek by se dojímal nad vlajkou svého lidu a pak měl psychické problémy. Ta pozemní stealth-akce jako z videohry byla taková třešnička na dortu. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak a je to tady. 4000 komentář. Už pár měsíců před jsem si říkal, který film asi bude mit tu kliku a usadí se mi pod tímto číslem. Musím se trochu ohlédnout. Je to 17 let od doby, kdy jsem poprvé něco začal na CSFD psát. A tak jsem docela rád, že za současné situace je to tento film, kdo získává číslo 4000. RuSSácká okupace Ukrajiny mně neskutečně vytáčí, stejně jako kterákoliv jiná ruSSácká agrese v minulosti. Ukrajině nesmírně fandím a jejich odhodlání bránit každý metr své země jasně ukazuje, že oni jsou ještě zemí západu byť z nich nejedna kremrole dělá fašisty a zkorumpovaný stát. Tehdy v roce 2014 to všechno začlo a svět jen mlčky přihlížel. Neoznačená vozidla, neoznačené tanky s vojáky v neoznačených uniformách. Prý jsou tam na dovolené chrochtali politruci z Kremlu. Lhali jako vždy, tak jak to 100 let v kuse už RuSS dělá. Většinou mu to procházelo, dyť má ty atomovky! Už tehdy se měl celý civilizovaný svět tomuto bezprecedentnímu záboru cizí země postavit. Muselo to dojít až do dnešních dnů aby západ pochopil, že RuSS do civilizované Evropy nikdy nemůže patřit.  Tenhle film může leckdo máchnutím ruky odsoudit jako propagandistický a dát mu odpad. Koneckonců tu pár jedinců i odpad dalo. Ale pokud se trochu zamyslíme nad tím co se tam dělo a co se tam děje teď, kdy RuSS krade, vraždí, znásilňuje, ničí, mučí a momentálně bohudík i prchá, pak tu máme solidní válečný film ze současnosti s velkým důrazem na reálnost. Sniperských filmů moc není, každý vysype Nepřítele před branami a pak začne hodně pátrat v paměti. Nedávno jsem viděl čínskou záležitost Snipeři a s tímto se to nedalo srovnat. Ano. To byl propagandistický film. Bránit svojí zemi by měl každý správný chlap. Tenhle film je o tom jak se díky okupaci stane z normálního učitele nekompromisní zabiják, který nemá slitování. Dávám za 4 namalované ptáčky. * * * * ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Znama pohadka o valecnem hrdinstvi podbarvena kulturnimi zvlastnostmi. Cilovkou je ukrajinske publikum. Nesoustredi se tak na valku, jako na charakterovou studii premenu civilisty na valecnika. Jde o dobry premyslivy a provokativni valecny film i kdyz nacionalisticky, patriotisticky. Zachycuje ducha ukrajinskych vojaku a Ukrajiny same. Film byl natocen v unoru 2022 jeste pred ruskou invazi a je proto vzhledem k soucasne valce aktualni. ()

xxmurphyxx 

všechny recenze uživatele

Dobrí ukrajinci proti zlým Rusom. Ako propaganda to ujde, no ako film to už kvalitne drhne. V podstate sa tu nič extra nedeje, dve tri akcie sa nájdu, ale viac menej sa film točí hlavne okolo tréningu, čo môže niekomu stačiť, no mne osobne to bolo u prdele. Až budem chcieť vedieť niečo bližšie o ostreľovačoch, pozriem si poriadny faktografický dokument, tu som očakával niečo iné. Moc tomu nepomáhajú ani postavy a práca s nimi, sú ploché a chýba im aspoň náznak vývoja. Dej sa nikam neposúva a ani charaktery postáv. Vizuál je ale celkom fajn, dobre sa na to pozerá a nemôžem povedať, žeby ma vyslovene niečo sralo. Jednoducho je len toľko lepších filmov, že nepozretím človek chybu neurobí. Ale ani pozretím, ab som bol férový, aj keď si myslím, že film získava na popularite ani nie tak kvôli svojej kvalite, ako skôr tomu, čo sa momentálne na ukrajine odohráva.  Kto sa nudí, môže dať šancu. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (5)

  • Na natáčaní sa zúčastnil vojenský personál a vojenská technika Medzinárodného centra a Severnej operačnej teritoriálnej jednotky Národnej gardy Ukrajiny, ako aj Brigáda rýchleho zásahu Národnej gardy Ukrajiny. Na masových scénach sa zúčastnilo asi sto reálnych členov gardy a asi dve desiatky kusov techniky. (Arsenal83)
  • Práce na filme sa začali už v roku 2019. Natáčanie sa uskutočnilo na jeseň roku 2020 v Medzinárodnom centre NSU v Kyjeve. (Arsenal83)
  • Na scenári sa spoluautorsky podieľal aj Mykola Voronin, ktorý je skutočným ostreľovačom, ktorého príbeh je zobrazený. (Arsenal83)

Reklama

Reklama