Reklama

Reklama

Aftersun

  • Velká Británie Aftersun (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Někdy v devadesátých letech, kdesi v tureckém přímořském resortu tráví dovolenou rozvedený mladý otec Calum (Paul Mescal) se skoro náctiletou dcerou Sophií (Francesca Corio). Pohodové vystupování táty, který žádnou legraci nezkazí a baví se tím, že jej okolí považuje za dívčina staršího bratra, však zastírá znepokojivý závoj melancholie. Debut Charlotte Wells má nádech vzpomínky z dětství a nepotřebuje okázalá gesta k vystižení nepopsatelně intenzivních životních pocitů. Díky svému křehce impresivnímu vyprávění a ohromující empatii se stal diváckým hitem desítek festivalů, včetně Cannes, Toronta i Karlových Varů. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (225)

Arcadan 

všechny recenze uživatele

Něco tak krásnýho si snad ani nezasloužíme. O všem zásadním v životě ale tak subtilní formou, že se až zdá, že vlastně nejde o nic. Jeden z nejcitlivějších filmů o tom, jak je těžký držet pohromadě to nejdůležitější, co máme - ty nejbližší. Když sami sobě nejsme blízko. Bez patosu, bez doslovnosti, ale nic tu nechybí. I'm not crying, you are. <3 ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Pozor, už zase spoiluji! *** Film se spirálovitou strukturou, o vzpomínání, reflexi, zpětném porozumění a bezmoci. Film, kde se pod nánosem ne-nuceného veselí, zdánlivě uvolněného a bezpečného spoluprožívání  a nevyřčených otázek a odpovědí mezi dcerou a otcem skrývá nepřekonatelná deprese, napětí a dávno předem prohraný zápas o život a o prakticky zvládnutelný vztah k životu. *** Náznaky, že Sophie otcovu depresi mohla zdědit, příběh posílají po nové vrstvě spirály dál, a ve chvíli, kdy slyšíme pláč jejího novorozeného dítěte, udělují ještě nový smysl jejímu pochopení vlastní situace nad záběry tehdejší dovolené s otcem, která zřejmě byla i posledním, jím pečlivě připraveným, časem společně stráveným, na který použil veškeré své finanční prostředky i duševní síly. *** Kdybych chystala komponovaný večer, pustila bych po tomhle snímku jako druhý film Murénu. Stejná uvolněná letní atmosféra, v níž se odehrává drama dospívající dívky bojující mezi dospělými svůj zápas o život. Ale pak už je v každém z obou filmů všechno jinak. Oba jsou však stejně jedinečné, pronikavé, rozrušující, inteligentní a hořce krásné. *~ ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Jedna scéna může udělat film. A závěrečná montáž na remix Under Pressure je jedním z nejsilnějších a nejvíc zdrcujících filmových okamžiků za hodně dlouhou dobu. To, jak k ní celý film nenápadně směřuje, aby udeřil, je úžasné. Wells ukazuje na debutantku nebývalý cit. A Meskal bud brzo sbírat Oscary. Ne letos, ale brzo. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dost divné, intimní drama, které je někde na pomezí filmového artu a rodinného home made videa z dovolené v Turecku. Celou dobu se toho ve filmu moc neděje, aby Vás závěrečná „Under Pressure“ scéna uvedla v sérii pochyb, ze kterých ale není návratu. Pravda, ona scéna je hodně působivá, ale stálo velké vypětí se k ní vůbec dopracovat. Vztah otce s dcerou tu Paul Mescal s Francescou Corio hrají poměrně dobře. Rozhodně se tu coby angličtí turisté u moře chovají líp, než většina těch Anglánů, které jsem za život u moře potkal. Ty nenápadné emoce a jinotaje jsem tu ale hodně těžce hledal a musím říct, že jsem se tu musel hodně zamýšlet, abych pochopil, jak je tu ta, na první pohled, nic neříkající filmová nálada vlastně myšlena. Klasický festivalový výjev. ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý si vyžaduje dlhý komentár :-). A vraj ešte jedno pozretie. Aftersun som mala v pláne, no recenzia užívateľa Muel ma tak navnadila, že som si ho musela pozrieť hneď! Keď si po skončení filmu ešte dlho hľadám ďalšie informácie a so zvedavosťou čítam názory a postrehy divákov, keď mi film potom ešte vrtá v hlave, tak asi to je dobrý film. Aftersun si v každom prípade vyžaduje od diváka veľkú trpezlivosť a povedala by som aj určitú vyzretosť. Čo sa týka tempa, tak Aftersun sa až vlečie, miestami je to neuveriteľne zdĺhavé. Je to taká tá typická artovka, ja som to dala na dvakrát. Ešte asi nie som filmovo dosť "vyzretá", pretože som ho úplne hneď nepochopila a došlo mi "to" až neskôr! Paul Mescal je taký strašný sympaťák :-), jeho herecký výkon bol slušný, ale žeby až oscarový to sa mi nezdá. Malá debutantka Frankie Corio bola tiež super. Pri sledovaní filmu ma dosť rušila roztrasená kamera a teda všetky tie domáce videá, pripadali mi také dosť nudné, na druhej strane obdivujem ich prirodzenosť a nenútenosť. Tiež mi trochu vadili niektoré kamerové zábery, keď sme napríklad videli Sophie a Caluma len v odraze, alebo snímané príliš zdiaľky alebo príliš dlhé zábery na nič (aspoň takto sa mi na prvý pohľad javili). Rušili ma aj tie strihové disco záblesky tancujúceho Caluma v nejakom dave, strih a tak zase dookola. Páčil sa mi vzťah otca a dcérky, je tu veľmi pekne zobrazený. A ďalej už SPOILER!!! Vedela som, že s Calumom sa niečo deje a že Sophie si to ešte neuvedomuje, no nenapadlo mi, že sú to silné depresie, myslela som si, že trpí nejakou nevyliečiteľnou chorobou a že len on si je vedomý toho, že toto bude ich posledná spoločná dovolenka. A do istej miery som to vlastne odhadla dobre. Aftersun je zaujímavý v tom, že príbeh tu nie je vyrozprávaný chronologicky, ja som ho tak brala a potom mi niektoré veci nedávali zmysel! Napríklad, že prečo nešiel hľadať Sophie, ale išiel v noci na pláž. Keď sa neskôr nad tým človek zamyslí, nemohlo to byť v ten večer, keď Sophie spievala karaoke. Aj tak mi niektoré veci v Calumovom konaní nedávajú úplne zmysel, napríklad prečo kupoval ten drahý koberec alebo prečo nechal 11-ročné dievča samé v ten večer. Očividne ho niečo trápilo, možno ešte rozvod, možno finančné problémy. Tušil alebo už bol pevne rozhodnutý vziať si život, bola to jeho rozlúčka nielen so Sophie, ale aj so životom. Myslím si, že preto tento film zbiera ocenenia. Jedna vec mi tam ale pripadala trochu účelová alebo "predpísaná" a to, že z dospelej Sophie urobili lesbu - nijako to s dejom nesúviselo, bolo to tam len, aby bolo. Pekný film, ale myslím, že jedno pozretie mne osobne stačí. 70%. (Váham medzi 3 a 4*). Ešte dodatok (takisto spoiler): Sophie svojho otca z celého srdca milovala, paradoxom je, že jej dieťa otca nikdy mať nebude. Film mi ani po niekoľkých dňoch (!!!) neschádza z mysle, no teda :-). Fakt zaujímavý film🙂!!! ()

Galerie (32)

Zajímavosti (11)

  • Film je volně inspirován osobní zkušeností režisérky Charlotte Wells z dovolené s jejím otcem. (Axarus)
  • Paul Mescal (Calum) strávil s Frankie Corio (Sophie) společně dva týdny před natačením v hotelovém resortu v rámci věrného zobrazení pouta mezi otcem a dcerou. (Axarus)

Související novinky

Třicátý ročník Dnů evropského filmu již brzy!

Třicátý ročník Dnů evropského filmu již brzy!

14.04.2023

Jubilejní třicátý ročník festivalu Dny evropského filmu (DEF) letos proběhne od 20. do 25. dubna v Praze, Brně a Ostravě a od 26. do 30. dubna v dalších městech celé České republiky. Žánrově pestrá… (více)

Ceny BAFTA ovládla válečná vřava

Ceny BAFTA ovládla válečná vřava

19.02.2023

V neděli 19. února se v Royal Festival Hall v londýnském Southbank Centre uskutečnil 76. ročník slavnostního předávání prestižních cen Britské akademie filmového a televizního umění (BAFTA), na němž… (více)

Gladiátor 2 má datum premiéry

Gladiátor 2 má datum premiéry

05.02.2023

Historické drama Gladiátor dodnes patří mezi kriticky i divácky nejúspěšnější filmy Ridleyho Scotta, a zvlášť v dnešní „zlaté éře franšíz“ je těžko se divit, že na něj chce navázat. Jedinou otázkou… (více)

Reklama

Reklama