Reklama

Reklama

Lucifer Rising

Krátkometrážní / Podobenství
USA, 1972, 29 min

Obsahy(1)

Kenneth Anger se opět opírá o Crowleyho celoživotní dílo. Film s nejkomplikovanější strukturou ztělesňuje podobenství o padlém andělu - Luciferovi, různých starověkých pohanských božstvech a jejich znovuzrození. Autor hlubokou atmosféru doplňuje scenériemi všemocné přírody, magickými památkami či psychedelickou hudbou složenou Bobbym Beausoleilom, členem Mansonovy "Family". (ash99)

(více)

Recenze (10)

Radko 

všechny recenze uživatele

Režisérom filmu je samozvaný žiak Aleistera Crowleyho (britského mága a okultistu), undergroundový režisér Kenneth Anger. Tvorí prevažne krátke filmy s tématikou okrajových subkultúr (motorkári, homosexuáli), satanizmu a okultizmu, kritiky mainstreamu, pričom dôraz kladie na na kostýmy a obrazovú symboliku magických rituálov. Obrazové podobenstvo o návrate dávnych božstiev, ktoré sa má udiať zrejme prostredníctvom obnovenia zaniknutých náboženských obradov sprevádza hypnotizujúca hudobná linka. Prebúdzajú sa démoni, božie oko pohlcuje čierňava. Film sa odohráva paralelne v Egypte (pyramídy, sfinga), Nemecku, Anglicku (Stonehenge) a zdalo sa mi, že zopár záberov bolo z Turecka (chetiský Chatušaš). Napriek vážne myslenému posolstvu o reštaurovaní síl temnôt, výsledok, okrem hudby, nemá uhrančivé mystické čaro. Pripomína skôr poetickú (LSD) jazdu pamiatkami UNESCA. Pozn. Hudbu zložil Bobby BeauSoleil, jeden z členov skupiny Charlesa Mansona, sediaci vo väzení za vraždu. Vznikol tak prvý soundtrack, komplet zložený a nahraný v árešte. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Veľmi zvláštny film.Tvorbu Kennetha Angera nepoznám,tak porovnávať nemôžem.A takéto niečo sa nedá porovnať absolutne s ničím čo poznám.Krátke prehliadky pohanského sveta,Stonehenge,egyptské pyramídy,je to čím ďalej abstraktné a stále to naberá na sile,rôzné národy sa začínajú zapájať do osláv.Je to nejaký symbol,alebo niečo také. Je tam kopa farieb,tarotové karty,psychedelická hudba,akási náboženská demonštrácia,cítiť tam hnev a temno. Ojedinelý počin vo svetovej kinamatografii.Hudbu vraj zložil vo väzení Bobby Beausoleil,člen Mansonovej skupiny. ()

Reklama

Hellboy 

všechny recenze uživatele

[FNŘ 2010] Několik zajímavě pospojovaných záběrů, na jejichž dobrém vyznění má největší zásluhu hudba, kterou ve vězení napsal vrah a člen Mansonovy rodiny Bobby Beausoleil, jehož zatčení přispělo k zadržení Charlese Mansona. ()

dwi 

všechny recenze uživatele

Acidový průjezd jednotlivými mytologickými rity a ceremoniemi se zdá nejvyspělejším, byť stále poměrně avantgardně exhibicionistickým dílem Kennetha Angera. Psychedelická hudba doprovázená z magických průřezů démonů přírody, starověkého Egypta, satanismu... v konečném celku připomíná spíše delší napulírovaný videoklip. ()

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Často se stává, hlavně v případě mysteriózních filmů a hororů, že filmoví tvůrci zakomponují do svých děl okultní prvky. Prostě je použijí na způsob stavebních kamenů, které přiměřeně svým znalostem a schopnostem trochu přitesají a s lepším či horším výsledkem je zakomponují do architektury filmového díla. Kenneth Anger to vzal za opačný konec. Pokusil se z okultních prvků vytvořit film. Na začátku vidíme hraný mýtus o Osiridovi a Isidě, takže film by se měl jmenovat spíše Osiris Rising. Osiris je, stejně jako jiní umírající a znovu vzkříšení bohové starověku, Kristovým předobrazem, a od Krista k Luciferovi je přece jen trochu daleko, i kdyby sopky soptily sebevíc. Pokud se nějaká postava egyptského panteonu dá připodobnit k Luciferovi, pak je to Sét (Sutech), ale toho jsem ve filmu neviděl nebo jsem ho přehlédnul. Mýtus o Luciferovi není egyptský, nýbrž semitský. Na tom, že Lucifer nemůže po Osiridovu vzoru povstat z mrvých, se shoduje teologie, srovnávací mytologie i magie. Lucifer totiž nikdy nezemřel, nýbrž byl pouze převeden na jinou pracovní pozici. Nejpodrobněji o tom pojednal Jacob Böhme a John Pordage. Různými postřehy přispěli i mnozí další, třeba Georg von Welling. WTF? táže se profánní divák. Kennethe, Kennethe, takhle by hermetikovo vzdělání vypadat nemělo, povzdechne si okultista. Oba však patrně ocení aspoň parádní vizuál, který je největší hodnotou tohoto filmu. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama