Reklama

Reklama

Wagnerovci: Putinova stínová armáda

(TV film)
  • Francie Wagner, l'armée de l'ombre de Poutine (více)

Kdo jsou žoldáci Prigožinových soukromých oddílů? Šestapadesátiletý Marat pracoval celý život se zbraněmi. Nejprve jako voják sovětské armády, pak jako nájemný vrah. Z vězení, kde skončil, je pak nábor do soukromé armády vítanou jízdenkou na svobodu s právem zabíjet... Marat je první bývalý člen Wagnerovy skupiny, který se rozhodl veřejně promluvit. Souhlasil, že se podělí o svůj příběh, aby konečně prolomil hradbu mlčení. Historie této stínové armády začíná v Donbasu na východě Ukrajiny v blízkosti ruských hranic. V zóně, na kterou si dělá nárok Vladimir Putin a o kterou bojují Moskvou podporovaní separatisté s kyjevskými úřady. V zimě 2015 přijelo na pomoc promoskevským separatistům asi 300 žoldnéřů. Tito vojáci patří k Wagnerově skupině, organizaci pojmenované po svém zakladateli, veteránovi ruských speciálních sil, Dmitriji Utkinovi. Dmitrij Utkin si v době své služby v ruské armádě začal říkat „Wagner“. Zvolil si tuto přezdívku, protože je velkým obdivovatelem Hitlera a nacistické symboliky. Má tetování inspirované Třetí říší a nacistickými motivy. Všechno nasvědčuje tomu, že se hlásí k nacistické ideologii. Dnes je Dmitrij Utkin šéfem soukromé vojenské organizace známé jako Wagnerovci. (Česká televize)

(více)

Recenze (11)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Wagnerovci jsou dalším z dokumentů, který se na jedné straně tváří jako hrozně investigativní, na druhé nám přináší jednoho jediného svědka, navíc právě z jejich řad, který ještě donedávna patřil k těm, nad kterými sám dnes hořekuje. Nehledě na to, že se otevřeně přiznává k tomu, že byl nájemný vrah. Tak se ptám, ne co a ne zda vůbec, ale kolik se toho dá takovému člověku věřit. Jiné to je se svědkyní v Africe a s vojáky, kteří tam prokazatelně jsou. Bohužel je dnes už jisté, že podobnými, ačkoli vojenskými, skupinami disponují i další státy jako Izrael, USA, Velká Británie i Francie. Existují a vždycky existovali. Není to jen o tom, co nyní dělá Putin a Rusko či případně Wagnerovci. Všechny státy by se měli přestat s.át do jiných. Rusko hledá doly v Africe, USA bombardovali islámské státy kvůli ropě. Rusko napadlo Ukrajinu, Čína si uzurpuje Tchaj-wan, USA napadli Libyi či Irák, jak dnes víme, původní důvod byl lživ. Je mi špatně ze všech těchto velmocí stejně. Pro mě rozdíl mezi touto Francií, Anglií, USA a Ruskem není žádný. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Najsmutnejšie na tomto dokumente je, že krajiny ako Izrael, Spojené štáty či samotná Ukrajina, majú totožné skupiny, ktoré vykonávajú obdobné činy bez toho, že by sa k nim následne niekto priznal, pritom sú preukázateľne platené samotným štátom. Človeku je z toho fakt na grcanie, pričom obyčajný človek, sa len prakticky ocitá v sieti vysoko sofistikovaných lží, kedy už nie je zrejmé, čo je vlastne pravda a čo konšpirácia. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Wagnerova skupina až do vpádu ruska na Ukrajinu oficiálně neexistovala, ale ovládala Středoafrickou republiku. Investigativní novináři Alexandra Jousset a Ksenia Bolchakova pronikli do tajemství této fašistické skupiny. Tato skupina přitahuje muže se zálibou v násilí. Aktuálně je od konce srpna 2023  Prigožin konečně mrtev. "Vyšetřovací výbor Ruské federace v neděli oficiálně potvrdil, že mezi oběťmi středeční havárie letadla byl i šéf Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin." Dokument je ke shlédnutí v archivu České televize do vypršení vysílacích práv. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

"Vždy budeme v konflikte so západom a jeho hodnotami. A ten západ raz skončí." Povedal Prigožin. Že je na západe stále dekadentnejšia morálka, o tom niet pochýb. No ani na tom východe to teda nie je žiadna sláva, už keď teda tú morálku západu dávajú dole, tak aspoň by u nich vrahovia nemuseli byť verbovaní, aby vraždili ďalej, lebo potom ako vzor budú braní len sťažka. Oni to vidia ako boj na dlhé trate, v ktorom zvíťazia, no zatiaľ nikto neskončil. Len Prigožin. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Dnes už s vyše ročným odstupom od vzniku dokumentu vieme, že investigatívni novinári mali ďaleko predtým pravdu, kto bol na čele tejto teroristickej skupiny, a tiež už vieme, ako nakoniec dopadol, nech mu je zem ťažká ako olovo. A tiež vieme, kto ďalší z toho stále profitoval, a želáme im nech ho čoskoro nasledujú aj títo ďalší ruskí teroristi. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (2)

Reklama

Reklama