Reklama

Reklama

Příběhy starých hospod - Série 1 (2023) (série)


Praha (S01E08)

(epizoda)
Česko, 2023, 30 min

Scénář:

Kateřina Lhotská

Kamera:

Jakub Kolář

Hrají:

Josef Polášek (průvodce)
(další profese)

Obsahy(1)

Praha je hospod plná a samozřejmě také tady se najde řada historických skvostů, například legendární hospoda U Černého vola, tam se šenkovalo pivo od roku 1726. Hostinec U slovanské lípy je nejstarším na Žižkově, tam se atmosféra 19. století drží dodnes. Nedalekým tunelem lze snadno projít do Karlína, kde narazíte na původně prvorepublikovou hospodu U Tunelu. Jak jinak, taky. Nemohli jsme vynechat hostinec U Pinkasů v samotném centru města – kromě známého příběhu Jakuba Pinkase, se dozvíme možná netušené zajímavosti o tamní Dolní a Horní sněmovně, spolku sedmdesátkařů a stovkařů, a také, že se zde psaly dějiny pojící se třeba s Karlem IV., husity, Františkem Palackým, T. G. Masarykem, Bohumilem Hrabalem. Dalším takovým skvostem je hospoda U Fleků. Na tomto věhlasném místě, jehož historie se váže k roku 1499, sedávali Jan Neruda, Mikoláš Aleš, Jan Kotěra, Ema Destinová, Alois Jirásek, J. K. Tyl, Jan Werich, Václav Havel a mnoho dalších. Na druhé straně řeky ještě navštívíme restauraci Dejvické nádraží, neboli Nádražku, a neopomeneme jedno významné místo v Divoké Šárce. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V díle leze zahlédnou stařičký pražský omnibus. V letech 1829–1830 jezdil jako první omnibus Jakuba Chocenského ze Staroměstského náměstí přes Karlův most k Zemskému domu do Sněmovní ulice na Malé Straně, v půlhodinovém intervalu.  Omnibus  v této epizodě byl značky Aries. Ariès je bývalá francouzská firma na výrobu automobilů a nákladních automobilů působící v letech 1903 až 1938. ()

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po Brnu tu máme Prágl. Pro mě pořád tím nejlepším průvodcem po starých pražských hospodách je legendární film Adéla ještě nevečeřela (1977), kde Rudolf Hrušínský jako komisař Ledvina provází po hospodách až do rána Michala Dočolomanského jako detektiva Nicka Cartera. Takže i tady jsem čekal, že se půjde k Pinkasům, k Flekům, mile mě překvapila Divoká Šárka a taky že U tunelu točí liberecký Konrád. ()

topi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poslední pivní putování po našich končinách završil Josef Polášek v pražských putykách U Černého vola, U Pinkasů, U slovanské lípy, U Fleků, U Tunelu, Nádražku v Dejvicích a výletní hospůdku v Divoké Šárce. Ve většině z nich jsem byl a rád se někdy zase vrátím. Rozhodně už teď vím, že mě tyhle návštěvy různých pohostinstvích budou chybět. Třeba se dočkáme druhé série, určitě nejen já bych pokračování uvítal. ()

Zajímavosti (1)

  • V díle lze zahlédnout stařičký pražský omnibus. V letech 1829–1830 jezdil jako první omnibus Jakuba Chocenského ze Staroměstského náměstí přes Karlův most k Zemskému domu do Sněmovní ulice na Malé Straně v půlhodinovém intervalu. Omnibus v této epizodě byl značky Aries. Ariès je bývalá francouzská firma na výrobu automobilů a nákladních automobilů působící v letech 1903 až 1938. (sator)

Reklama

Reklama